Laboratoarele de informatică școlare sunt încăperi din interiorul incintei unde elevii au șansa de a studia într-un mod mai educativ și avansat informatica și utilizarea sa în viața de zi cu zi.
Elevii adoră noile tehnologii, la fel și programarea, motiv pentru care mulți se orientează după o carieră într-un astfel de domeniu.
Laboratoarele speciale de informatică sunt un mod perfect prin care copiii se apropie de tehnologiile viitorului. Ele sunt dotate cu:
- computere;
- servere;
- scaune ergonomice;
- echipamente de rețea;
- monitoare;
- tastatură;
- boxe;
- videoproiector;
- mouse, etc.
Cum alegi mobilierul potrivit pentru un laborator de informatică?
Majoritatea laboratoarelor de informatică școlare sunt dotate cu birouri sau mese de diferite dimensiuni, care au capacitatea de a oferi suficient spațiu pentru calculator, monitor și elementele periferice. Este important ca elevii să aibă suficient loc pentru a-și utiliza caietul, în cazul în care ei trebuie să-și noteze ceva.
Alegerea mobilierului pentru laboratorul de informatică trebuie să fie făcută ținând cont de mai multe criterii. Dimensiunea și configurația sălii este un prim factor important și se referă la modul în care mobilierul poate oferi suficient spațiu pentru fiecare cursant. Birourile prea mari pot ocupa mai mult spațiu decât este necesar într-o încăpere mică.
Fiind utilizat în flux continuu în unitățile de învățământ, acest mobilier trebuie să aibă la bază materiale de calitate superioară și să fie ușor de întreținut. Cu cât este mai simplu și eficient, cu atât va fi mai ușor de întreținut. Pentru a eficientiza spațiul, aceste piese de mobilier vin dotate cu tastatură culisantă sau suport pentru instrumentele de scris. Astfel biroul rămâne disponibil pentru alte activități.
Așadar, atunci când vine vorba despre un mobilier pentru laboratoarele școlare, trebuie să ai în vedere câteva aspecte, precum:
- suprafața – biroul trebuie să fie suficient de mare pentru ca elevii să aibă spațiul necesar, chiar dacă utilizează calculatorul sau caietul, ori ambele simultan;
- scaunele – din cauză că cei mici vor sta o lungă perioadă în fața monitorului, scaunele trebuie să fie comode, dacă este posibil chiar ergonomice;
- mesele/birourile – trebuie să fie suficient de înalte pentru a nu incomoda poziția elevului; numărul lor trebuie să fie suficient pentru ca toți elevii să se bucure de același confort în timp ce învață.
Chiar dacă elevii nu petrec același număr de ore în laborator ca și în clasă, asta nu înseamnă că ei nu trebuie să se simtă la fel de confortabili. Obiectele de mobilier atent alese vor ușura procesul de învățare a celor mici.
Nu există un model standard de mobilă pe care să-l alegi. Fiecare laborator este diferit. Important este ca înainte de a achiziționa mobilierul să realizezi o schiță și măsurătorile corecte pentru a determina valorile reale.
Cum arată un laborator de informatică școlar modern?
Toată lumea este de acord că tehnologia evoluează cu pași repezi pe zi ce trece. Așadar, la fel ar trebui să se întâmple și cu laboratoarele școlare de informatică, care vor rămâne în pas cu „moda”.
Laboratoarele performante de informatică sunt dotate cu laptop-uri, mult mai fiabile decât computerele. Ele sunt proiectate astfel încât profesorul să aibă posibilitatea de a-i oferi fiecărui elev în parte posibilitatea de a înțelege în adevăratul sens al cuvântului materia.
Viteza de internet trebuie să fie cât mai mare pentru a facilita procesul de derulare a lecției. Mai mult decât atât, elevii au oportunitatea de a se folosi de video-proiectoare, DVD player-uri, imprimante, scannere etc.
Pe laptop-uri sau calculatoare vor fi instalate anumite programe ce se folosesc într-o unitate de învățământ, atât pentru programare, cât și pentru scriere de texte sau realizare de prezentări.
Toate aceste elemente împreună cu mobilierul potrivit vor face ca toate orele de informatică să fie plăcute și interactive, motiv pentru care copiii vor iubi aceste ore.
Adauga un comentariu