Costurile ascunse ale găzduirii site-ului webdoar 5 minute sa citesti articolul

costuri ascunse gazduire

Orice afacere, oricât de mică are nevoie de un site web, iar pentru ca acesta să existe cineva trebuie să îl creeze și altcineva trebuie să îl găzduiască. Foarte mulți greșesc atunci când aleg cine sa le facă site-ul și cine să îl găzduiască. Pentru partea tehnologică și informatică a vieții noastre este atât de răspândită și informațiile legate de acestea par accesibile foarte multe persoane nu se informează suficient înainte de a alege. Din păcate există multe aspecte legate de crearea unui site, dar și de găzduirea sa care nu sunt spuse sau discutate.

Cel mai adesea există tendința de alege un serviciu de găzduire cât mai ieftin sau chiar gratuit pentru că reclama sună foarte atractiv și, în plus te gândești că poți economisii bani pe care îi poți redirecționa către alte aspecte ale site-ului tău. Totuși este important să știi că în aceste costuri atractive se pot ascunde foarte multe costuri despre care nu vei afla decât atunci când te vei lovi de ele. Până la urmă vei ajunge să plătești un serviciu mult mai scump decât cel pe care îl considerai tu inaccesibil.

Am alcătuit mai jos o listă cu cele mai comune costuri ascunse ce se pot afla în spatele unor abonamente de găzduire. Dacă oricare dintre aceste aspecte nu îți este clar, atunci ia legătura cu compania ce oferă găzduirea pe care ți-o dorești și pune întrebările care să te lămurească. 

Costuri de reînnoire

Aceasta este prima capcană în care poți cădea chiar de la bun început. Foarte multe companii ce oferă găzduire au campanii ce oferă acest serviciu pentru un tarif minim pentru o perioadă limitată de timp. Este foarte important să citești toate adnotările i punctulețele legate de aceste costuri minime și să faci calculele exact pe termen mai lung. Dacă există o ofertă să spunem de 2 euro/lună pentru 1 an de zile, iar aceasta este promovată ca o reducere de 80%, atunci aceasta înseamnă că peste un an vei plăti 10 euro/lună. Este posibil ca aceeași companie să ofere găzduire neredusă la un preț chiar mai mic, de aceea este important să studiezi prețul foarte bine înainte de a te decide asupra unui tip de abonament. 

Securitatea site-ului

Siguranța informațiilor existente pe site-ul tău, dar și a celor furnizate de clienții și utilizatorii tăi trebuie să fie în topul listei tale atunci când vine vorba de găzduirea unui site. Sub nicio formă nu trebuie să faci rabat la costuri atunci când vine vorba despre securitatea site-ului tău.

Totuși trebuie să ai în vedere că mulți dintre cei ce oferă servicii de găzduire vor avea un pachet minim ce va conține un minim de măsuri de securitate, iar dacă vei dori ceva în plus vei plăti în consecință. Drept urmare, este bine să alegi de la bun început un pachet mai scump dar care conține tot ceea ce este necesar pentru siguranța site-ului tău.

De asemenea nu accepta să plătești separat pentru certificatul SSL, acesta este inclus în majoritatea pachetelor de găzduire, chiar și în cele mai ieftine variante ale lor și chiar în cele gratuite. 

Costurile de migrare ale site-ului

Acest cost apare doar atunci când decizi să schimbi serviciul de hosting al site-ului tău. Fie că acesta nu mai oferă servicii la același nivel sau nu ești mulțumit de rezultate față de ceea ce au promis sau chiar variantă în care ai nevoie de o variantă mai mare, mai puternică pentru că site-ul tău a crescut simțitor, oricare dintre aceste variante presupune o modificare a companiei de găzduire.

Majoritatea firmelor de găzduire percep această taxă specială de migrare a site-ului tău către alt furnizor. Este important să cunoști din timp care sunt aceste costuri, mai ales că pentru unii acestea s-ar putea să fie destul de mari.  

Content Delivery Network (CDN)

Există anumite companii de găzduire web ce oferă gratuit acces la CDN, dar totuși cu anumite limitări. Evaluează cu atenție necesitatea actuală și viitoare de a folosi un CDN și în funcție de acest aspect alege acel furnizor ce îți poate oferi gratuit CDN, dar care are și variante de upgrade pentru momentul în care vei avea nevoie de servicii mai bune în ceea ce privește distribuirea rapidă a conținutului tău.

Un magazin online ce vinde peste tot în lume este poate unul dintre cele mai bune exemple ale unui site ce beneficiază foarte mult de folosirea CDN. 

Lungimea de bandă nepotrivită traficului tău

Dacă ești la început cu site-ul tău atunci traficul nu va fi o problemă foarte mare o bucată de timp. Totuși pe măsură ce trece timpul și mai ales dacă afacerea ta are succes și este bine promovată, traficul pe site-ul tău se va mări. Și aici apare diferența între găzduirea pe un server partajat față de pe unul dedicat.

Pe un server partajat dacă un site găzduit aici atinge un trafic foarte mare, lungimea sa de bandă este micșorată pentru a le permite și celorlalți de pe server să aibă acces la site-urile lor. Această ajustare a lungimii de bandă rezultă fie în mesaje de eroare primite de către cei ce vor să acceseze site-ul tău, fie în mărirea considerabilă a timpilor de încărcare a acestuia. Ambele variante vor „goni” vizitatorii și îi vor face pe mulți să nici nu mai încerce să se întoarcă.

Așa că dacă nu îți dorești să pierzi bani și clienți, cel mai bine este să te orientezi fie către un plan de scurtă durată, fie pe unul cu server dedicat ce îți va permite să crești din punctul de vedere al traficului fără bătăi de cap. 

Costuri de set-up

Există unii furnizori de servicii hosting ce percep și taxe pentru setup. Acest lucru ar trebui să fie gratuit în special atunci când vorbim de servicii partajate de hosting. Serverul există și are deja toate setările făcute, nu face nimeni nimic special pentru tine și site-ul tău.

De multe ori acest cost nu este clar specificat și apare abia după ce ai ajuns aproape de final, de aceea trebuie să fii foarte atent și să citești toate precizările furnizate de aceștia. Și trebuie să te aștepți să trebuiască să plătești un asemenea cost pentru un server dedicat, dacă acesta este cazul tău.

Înainte de orice decizie legată de găzduirea site-ului tău verifică în amănunt toate documentele și informațiile puse la dispoziție de către serviciul de hosting. De fiecare dată când ceva pare să nu fie clar sau vreunul dintre cele de mai sus nu este specificat expres scrie un email sau dă un telefon și interesează-te direct de la aceștia legat de toate aspectele necesare ție. Este bine să creezi un mic plan legat de găzduire car să includă necesitățile tale actuale și ceea ce previzionezi pe termen mediu și apoi cu această listă în față să bifezi, sa decizi ce alegi.

Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Alții au citit și...

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.