Cine ține în brațe pe cine? Cu cât contribuie fiecare regiune la PIB-ul Românieidoar 1 minute sa citesti articolul

cu cat contribuie fiecare regiune la pib ul romaniei

Schimbul de replici dintre Sorin Grindeanu și Nicușor Dan pe tema „mutării” Metrorex de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei a iscat un val de dezbateri printre cititorii noștri, pe tema: ce regiune ”ține în spate” o alta din punct de vedere economic. Așa că am zis să ne uităm pe cifre.

Primarul general Nicușor Dan spune că „Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni”, dimpotrivă. Și are dreptate. Potrivit celor mai recente date disponibile la Institutul Național de Statistică, Capitala „producea” în 2019 peste un sfert din PIB. Banatul contibuie cu 9,5%, oltenii ”aduc” 7,7% (cel mai puțin), Moldova contribuie cu 10,3% iar regiunea sud-est cu 9,4%. Prin urmare, ordinea în care regiunile contribuie la PIB este: București, zona de Nord-Vest, Muntenia, Centrul țării, Moldova, Regiunea Sud-Est, Banat și Oltenia.

regiuni 2019

Au existat mici schimbări în clasament în ultimii 22 de ani.

În anul 2000, graficul arăta ca mai jos:

regiuni 2020

Ordinea, acum 22 de ani era următoarea: Capitala, urmată de Muntenia, Centrul țării, Moldova, Regiunea Sud-est, zona de Nord-Vest, Banatul și Oltenia. Prin urmare, Nord-Vestul României a cedat al doilea loc Munteniei, regiunea Centru a coborât pe locul al patrulea ( de pe 3), iar Moldova a coborât de pe locul 4 pe locul 6 .

Ca o situație intermediară, mai jos aveți contribuția regiunilor la PIB (în %) în anul 2010:

regiuni 2010


Citiți articolul original pe hotnews.ro

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (hotnews.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – contact@romaniahub.ro. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.