Ce înseamnă să fii supracalificat pentru un loc de muncădoar 7 minute sa citesti articolul

supracalificat

Uneori, locurile de muncă pentru care aplici pot fi sub nivelul tău de expertiză. În acest caz, eşti supracalificat pentru un job pe care îl practici. Un candidat supracalificat este cineva care posedă un surplus de abilități și calificări necesare pentru un anumit loc de muncă. Ca candidat supracalificat, cel mai probabil depășeşti așteptările unei companii.

Când ai multe de oferit, găsirea jobului potrivit înseamnă să îţi înțelegi profilul de candidat și să recunoşti modul în care acesta îţi afectează căutarea unui loc de muncă. În acest articol, explicăm ce înseamnă să fii supracalificat și explicăm cum să îţi alegi jobul în funcţie de experienţa şi abilităţile tale.

Ce înseamnă să fii supracalificat pentru un anumit loc de muncă

În calitate de candidat supracalificat, ai mai multe abilități și calificări decât sunt necesare pentru un anumit post. Să fii un candidat supracalificat înseamnă că, deși ai un grad lăudabil de cunoștințe și experiență, un manager de recrutare poate ezita uneori să angajeze un candidat pe care îl consideră supracalificat, de teamă că va părăsi postul pentru un alt loc de muncă mai potrivit pentru el sau că așteptările salariale vor depăși sfera funcției.

Iată principalele semne că eşti supracalificat pentru un loc de muncă:

1. Îndeplineşti (sau depășeşti) fiecare cerință din fișa postului

Când arunci o altă privire la acea fișă postată a postului, observi că – destul de sigur – bifezi cu ușurință fiecare căsuță pe care o caută angajatorul. În funcție de cariera ta, aceasta ar putea fi potrivită pentru tine. Dacă, totuși, doreştu să creşti pe scara carierei, este posibil ca rolul să nu îţi prezinte provocările necesare pentru a-ţi continua creșterea. Acest lucru nu ar trebui să te descurajeze să aplici, dar este ceva de reținut pentru a merge mai departe.

2. Ai aplicat pentru job doar pentru a intra în companie

Ești disperat să câștigi un „job” în compania de vis, așa că îți spui că ești dispus să te mulțumești şi cu un job sub calificările tale. În unele cazuri, aceasta poate fi o strategie decentă, atâta timp cât nu cobori semnificativ sub calificările tale de dragul de a obține jobul.

Deși obţinerea unui loc de muncă în acea companie este o victorie sigură, trebuie să existe un alt aspect relevant al jobului pe care îl poți identifica, în afară de renumele acesteia. Vei dori să te asiguri că nu te vei plictisi și că veți fi mulțumit de salariu.

3. Ai fi cea mai experimentată persoană în acel rol – de departe

Nu este nimic rău în a fi cel mai experimentat într-un anumit rol sau departament. Dar, dacă îi depășești pe toți ceilalți cu mult, ar putea indica că vei simți rapid că rolul este sub tine. Acestea fiind spuse, evaluează-ți cu atenție obiectivele de carieră. Dacă te-ai „înclinat” și nu mai eşti în modul de creștere a carierei, atunci acesta poate să nu fie deloc un lucru rău.

4. Câștigi mai mulți bani și ai mai multă responsabilitate în jobul tău actual

Cu excepția cazului în care încerci intenționat să faci un pas înapoi sau îţi schimbi căile de carieră sau industria, majoritatea mișcărilor profesionale pe care le faci ar trebui să fie o mișcare laterală sau un pas în sus.

Dacă rolul ar fi un pas în jos din punct de vedere al salariului sau al responsabilității, sunt șanse să fii supracalificat pentru job.

5. Ai trecut cu brio prin tema / taskul de casă

Ocazional, angajatorii vor oferi un fel de misiune sau proiect de făcut acasă în timpul procesului de interviu. Este menit să le ofere o idee despre modul în care operezi și cum ar fi să lucreze cu tine.

În timp ce astfel de sarcini nu ar trebui neapărat să te sperie, ele ar trebui să necesite gândire, concentrare şi efort. Dacă reușeşti să faci ușor acel task, fără nici un efort, asta ar putea însemna probabil că responsabilitățile zilnice ale rolului nu te vor menține implicat și interesat.

6. Ai răspuns cu ușurință la toate întrebările de la interviu

Ai trecut deja prin screening-ul telefonic – sau poate chiar printr-un interviu din prima rundă. Ai anticipat că vei fi provocat de câteva dintre întrebări. Dar, în schimb, ai putut să le răspunzi tuturor direct, fără ezitare.

Participarea la un interviu este un sentiment grozav. Cu toate acestea, este important să te oprești și să reflectezi la această conversație. Au existat momente în care explicai un concept sau o problemă, doar pentru ca intervievatorul tău sau managerul de recrutare să îţi spună ce idee bună a fost sau că nu s-a gândit niciodată la lucruri în acest fel înainte? Să te simți încrezător într-un nou rol este un lucru. Dar, vrei să te asiguri că te vei regăsi și într-un mediu de lucru în care poți învăța de la oamenii cu care lucrezi, mai degrabă decât să-i înveți constant.

Dacă te regăseşti în descrierile de mai sus, atunci cu siguranţă eşti o persoană supracalificată pentru jobul pentru care aplici. Descoperă mai jos cum să-ţi alegi jobul în funcţie de experienţa şi de abilităţile tale.

Cum îţi alegi jobul în funcţie de experienţa şi abilităţile tale

Dacă vrei un job potrivit pentru experienţa şi calificările tale, este important să ţii cont de acestea. Iată mai jos câteva sfaturi despre cum să-ţi alegi jobul în funcţie de experienţă şi de calificări:

1. Caută joburi care conţin aceeaşi denumire ca şi cel pe care îl ocupi în prezent

O strategie sigură este să identifici acele joburi care au aceeaşi denumire cu cel pe care îl ocupi în prezent. De exemplu, dacă eşti Specialist Marketing  poţi căuta mai specificil (Social Media Specialist sau Content Marketing Specialist). Dacă eşti programator, caută mai specific joburi care ţi se potrivesc în funcţie de specializarea ta (ex: programator PHP, Front-End Developer, Back-End Developer etc.).

2. Adaugă-ţi abilităţile în profilul tău BestJobs

Atunci când îţi adaugi abilităţile profesionale în CV, ai mai multe şanse să primeşti recomandări de joburi care ţi se potrivesc. Pe BestJobs, cu siguranţă vei primi acele recomandări de care ai nevoie, în funcţie de abilităţile tale. Adaugă atât experienţele profesionale, în întregime, cât şi abilităţile şi calificările care îţi descriu experienţele profesionale cel mai bine. Inspiră-te şi din acest articol pentru a şti cum să-ţi treci abilităţile în CV, în funcţie de jobul care te interesează:

3. Citeşte cu atenţie descrierile joburilor la care aplici

Un alt lucru foarte important este să citeşti cu atenţie descrierile joburilor pentru care aplici. Printre acestea, se află cu siguranţă detalii importante despre ce presupune jobul respectiv, atât din prisma calificărilor necesare, cât şi a experienţei profesionale de care ai nevoie.

Printre acestea, se numără şi instrumente de lucru necesare, precum Adobe Photoshop dacă eşti Graphic Designer, PHP şi MySQL dacă vrei să lucrezi cu baze de date ca programator. Este important să citeşti cu atenţie fiecare fişă de post la care aplici, pentru a descoperi dacă eşti potrivit pentru job, subcalificat, sau supracalificat.

4. Pune toate întrebările pe care le ai despre job la interviurile cu managerul şi cu recrutorul

În cadrul procesului de recrutare, respectiv a interviurilor de angajare, este important să pui toate întrebările pe care le ai. Printre acestea, dacă eşti bine pregătit pentru un job, cu siguranţă vei avea întrebări specifice despre acel post, pe care o persoană bine pregătită într-un domeniu le cunoaşte.

De exemplu, poţi discuta despre instrumentele de lucru folosite, dacă eşti expert într-un anumit domeniu. Întreabă cum arată o zi de lucru pentru acel post, care sunt aşteptările angajatorului de la tine, dar şi ce provocări s-ar putea să întâmpini. Astfel, vei reuşi să descoperi dacă eşti persoana potrivită pentru job.

5. Fă teste de evaluare a calificărilor

Uneori, cel mai uşor mod să-ţi dai seama care este nivelul tău este să faci anumite teste pentru a-ţi evalua abilităţile. Descoperă care este nivelul la care te afli, de exemplu la limba engleză, limba franceză sau altă limbă străină. De asemenea, poţi face teste de evaluare a abilităţilor profesionale, precum cele de pe LinkedIn, care descriu abilităţile tale specifice jobului. De asemenea, acestea vor fi adăugate la profilul tău şi astfel vei primi mai multe recomandări de joburi care ţi se potrivesc.

Toate sfaturile de mai sus te pot ajuta să îţi dai seama dacă eşti supracalificat pentru un loc de muncă, dar şi cum să găseşti jobul care ţi se potriveşte.

Cauţi un job nou, pe măsura abilităţilor tale?

Vezi oferta de joburi de pe BestJobs şi aplică imediat! Foloseşte cu încredere filtrele de pe website pentru a găsi joburile care ţi se potrivesc, actualizează-ţi CV-ul şi aplică pentru acele joburi care îţi fac cu ochiul. Mult succes!


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (bestjobs.eu) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – contact@romaniahub.ro. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.