Primele cazuri de infectare cu tulpina Omicron au fost depistate în luna noiembrie, în Africa de Sud, iar de atunci s-a răspândit în zeci de țări din întreaga lume, inclusiv din Europa, în ciuda încercărilor autorităților de a preveni transmiterea prin măsuri precum anularea zborurilor din și spre țările africane.
Anterior, tulpina Delta a avut un parcurs similar, în sensul că a devenit dominantă, iar același lucru este de așteptat și în cazul Omicron, despre care se știe deja că este și mai contagioasă.
Jurnaliștii de la Washington Post au adunat datele privind cazurile confirmate cu tulpina Omicron și au arătat cum se răspândește în lume, dar și care sunt cele mai afectate țări.
Țările în care tulpina Omicron s-a răspândit masiv
- Africa de Sud – 99,1% dintre cazurile de coronavirus confirmate și secvențiate sunt cu tulpina Omicron
- Norvegia – 49,6% dintre cazurile de coronavirus confirmate și secvențiate sunt cu tulpina Omicron
- Singapore – 18,6%
- Australia – 16,5%
- Spania – 14%
- Marea Britanie – 11,6%
- Olanda – 10,6%
- Canada – 6%
Țări cu evoluție îngrijorătoare
- Belgia – 9,1% dintre cazurile de coronavirus confirmate și secvențiate sunt cu tulpina Omicron
- Elveția – 5,9%
- Israel – 5,4%
- Suedia – 4,3%
- SUA – 3,3%
- Italia – 2,1%
- Danemarca – 2%
- Franța – 1,6%
- Germania – 1,6%
Tulpina Omicron în România
Marți, 21 decembrie, în țara noastră era confirmat al 16-lea caz de infectare cu tulpina Omicron. Până acum nu există decese în rândul acestor pacienți.
Omicron este mai contagioasă decât Delta și are zeci de mutații. Datele preliminare arată că totuși nu ar provoca forme mai grave de boală, dar că eficacitatea vaccinurilor nu ar fi la fel de ridicată ca în cazul celorlalte tulpini.
Citiți articolul original pe
Adauga un comentariu