Bitdefender – CyberChallenge, quiz show pe teme de securitate ciberneticădoar 4 minute sa citesti articolul

no hack

Alături de Bitdefender pornim de azi un nou format #NOHACK. Este vorba despre CyberChallenge, un quiz show în care, alături de noi invitați le testăm cunoștințele de securitate cibernetică.

În cadrul primului episod i-am pus față în față pe Bogdan Botezatu (Director of Threat Research and Reporting Bitdefender) și pe Vlad Andriescu (redactor-șef start-up.ro) pentru a le testa cunoștințele de securitate cibernetică și pentru a afla cine știe să-și protejeze banii mai bine.

Am pregătit pentru ei 12 întrebări și scenarii inspirate de situații reale legate de plăți online și de siguranța cumpărăturilor în general.

Într-un format tradițional de game-show, fiecare invitat a avut la îndemână un claxon, cu ajutorul căruia și-a anunțat intenția de a oferi un răspuns corect la întrebările pe care le-am adresat.

Ce ne-am propus cu acest prim episod al CyberChallenge? De a vă ajuta pe voi, cei care ne priviți, să înțelegeți mai bine cum vă puteți risca, dar și cum vă puteți proteja, banii voștri atunci când faceți plăți digitale, când intrați pe site-uri pe care nu le cunoașteți sau când dați click pe linkuri suspicioase pe care le-ați putea primi chiar de la persoane de încredere.

Care au fost întrebările din CyberChallenge #1?

 1. Câte tipuri de fraude bancare online există și care sunt 3 cele mai comune?
 2. Ce este un atac de tip phishing și cum se desfășoară?
 3. Enumeră cele mai comune atacuri de tip malware.
 4. Ce este un troian?
 5. Ce este un keylogger și cum știi că ai fost infectat?
 6. Ce este un Authorised Push Payment (APP) și cum se desfășoară?
 7. Cum verifici dacă un site este legitim?
 8. A intrat să faci cumpărături pe un site pe care nu-l cunoști, nu ai mai intrat până atunci. Cum alegi să faci plata la finalul sesiunii de cumpărături?
 9. Ești la o cafenea și vrei să cumperi un cadou de Moș Crăciun pentru prietena ta. Intri pe site, alegi produsul, îl pui în coș, vrei să-l cumperi, alegi plata online. Îți pui credențialele cardului folosind rețeaua WIFI a cafenelei? Da/nu, de ce?
 10. Cum poți să-ți securizezi conturile de cumpărături online?
 11. Ce este o rețea privată virtuală (VPN)? Ce este Bitdefender VPN?
 12. Ai un telefon la vânzare pe o platformă online. Primești un mesaj pe WhatsApp care spune “mai e valabil anunțul pentru telefon?”. Răspunzi, iar cel care îți dă mesaj te întreabă dacă trimiți prin curier verificat și te invită să dai click pe un link unde introduci datele cardului și adresa pentru a face plata. Ce faci?

Tu la câte întrebări poți răspunde corect?

”Primul atac de tip malware pe care l-aș menționa e atacul cu troieni. De fiecare dacă când descărcăm aplicații de pe internet, mai ales din surse nesigure, suntem susceptibili la ceea e numim noi troieni: o aplicație cu tentă malițioasă care încearcă să impersoneze ceva – kitul preferat de jocuri, un utilizator de care avem nevoie sau poate un produs piratat pe care-l descărcăm de pe torenți. Aceste aplicații, odată descărcate pe calculatorul sau telefonul victimei, vor deschide o nouă portiță de atac pentru cineva aflat la distanță”, ne-a spus Bogdan Botezatu despre cele mai comune atacuri de tip malware.

La întrebarea privind modul în care un utilizator ar trebui să aleagă să facă plata la finalul unei sesiuni de cumpărături dacă site-ul de pe care alege să facă shopping este unul pe care nu-l cunoaște, reprezentantul Bitdefender a menționat faptul că sunt două metode care nu dau greș, sau care dau foarte puțin greș.

”Prima metodă e să alegi plata la livrare. Folosești un card virtual, îl umpli cu fix suma necesară pentru acea cumpărătură, după care îl distrugi, astfel încât dacă ai fost păcălit o dată și banii ăia se duc la un atacator informatic, acesta nu va avea acces la toată suma disponibilă în contul tău și nu va putea să-ți folosească datele de card în campaniile următoare”, a precizat Bogdan Botezatu.

”Ar trebui să avem parole unice pentru fiecare serviciu în parte. Câte magazine folosim, atâtea parole diferite folosim astfel încât în momentul în care o parolă este compromisă, atacatorii informatici să nu poată să se autentifice cu aceeași combinație de email plus parolă pe toate serviciile pe care le-am folosi noi”, a afirmat specialistul Bitdefender referitor la modurile în care poți să-ți securizezi conturile de cumpărături online. De asemenea poți să folosești un password manager pentru a-ți gestiona parolele.

Urmărește CyberChallenge în video-ul de mai jos și află răspunsurile invitaților noștri la cele 12 întrebări și scenarii inspirate de situații reale legate de plăți online și de siguranța cumpărăturilor.


Citiți articolul original pe start-up.ro

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (start-up.ro) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
 • Niciun review
 • Adauga un comentariu

  Alții au citit și...

  top-shop.ro

  Citește și...

  Newsletter

  Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

  PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.