Cum au arătat confruntările cibernetice în 2022doar 3 minute sa citesti articolul

spam hacker phishing hot virtual

Anul 2022 a fost marcat de un conflict militar în stilul secolului al XX-lea – care a adus incertitudine și riscuri serioase de răspândire pe continent. În timp ce analiza geopolitică mai amplă a conflictului din Ucraina și a consecințelor acestuia trebuie lăsată în seama experților, în timpul conflictului au avut loc o serie de evenimente cibernetice, care s-au dovedit a fi foarte semnificative.

În zilele și săptămânile premergătoare conflictului militar, au apărut indicii și intensificări semnificative ale războiului cibernetic. Pe 24 februarie 2022 a avut loc un val masiv de pseudo-ransomware și atacuri de tip wiper, care au afectat tot felul de entități ucrainene. Unele atacuri erau foarte sofisticate, dar volumul atacurilor de tip wiper și ransomware a scăzut rapid după valul inițial. Grupările motivate ideologic, care au apărut în valul inițial de atacuri, par să fie inactive acum.

Sabotajul ViaSat

În aceeași zi, europenii care se bazau pe satelitul deținut de ViaSat s-au confruntat cu întreruperi majore de acces la internet. Acest „eveniment cibernetic” a început în jurul orei 4 UTC, la mai puțin de două ore după ce Federația Rusă a anunțat public începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina. Sabotajul ViaSat demonstrează, încă o dată, că atacurile cibernetice sunt foarte importante pentru conflictele armate moderne și pot sprijini direct etapele cheie în operațiunile militare.

Pe măsură ce conflictul a evoluat, nu există dovezi că atacurile cibernetice ar fi făcut parte din acțiunile militare coordonate, de ambele părți. Cu toate acestea, există câteva caracteristici principale care au definit confruntările cibernetice din 2022, arată un raport Kaspersky:

Hacktiviștii și atacurile DDoS. Conflictul din Ucraina a creat un teren propice pentru noi activități legate de un război cibernetic, din partea diferitelor grupuri, inclusiv criminali cibernetici și hacktiviști, care se grăbesc să-și susțină partea preferată. Unele grupuri precum IT Army of Ukraine sau Killnet au fost susținute oficial de guverne, iar canalele lor Telegram reunesc sute de mii de abonați. În timp ce atacurile efectuate de hacktiviști aveau o complexitate relativ scăzută, experții au asistat la o creștere a activității DDoS în perioada de vară – atât ca număr de atacuri, cât și ca durată a acestora: în 2022, un atac DDoS mediu a durat 18,5 ore – de aproape 40 de ori mai mult decât în 2021 (aproximativ 28 de minute).

Hack și leak. Atacurile mai sofisticate au încercat să deturneze atenția presei cu operațiuni de tip hack-and-leak și au fost în creștere de la începutul conflictului. Astfel de atacuri implică breșe de securitate la nivelul unei organizații și publicarea online a datelor sale interne, adesea prin intermediul unui site web dedicat. Acest lucru este mult mai dificil decât o simplă operațiune de denunțare publică, deoarece nu toate echipamentele conțin date interne care merită făcute publice.

Arhive periculoase open source, transformând software-ul open source în arme cibernetice. Pe măsură ce conflictul se prelungește, pachetele populare open source pot fi folosite ca platformă de protest sau atac de către dezvoltatori sau hackeri deopotrivă. Impactul unor astfel de atacuri se poate extinde mai mult decât software-ul open source în sine, propagându-se în alte pachete care se bazează automat pe codul infectat de troian.

Balcanizarea. După declanșarea conflictului din Ucraina, în februarie 2022, multe companii occidentale părăsesc piața rusă și își lasă utilizatorii într-o poziție delicată atunci când vine vorba de primirea de actualizări de securitate sau asistență – iar actualizările de securitate sunt, probabil, problema principală atunci când furnizorii încetează suportul pentru anumite produse sau părăsesc piața.


Citiți articolul original pe revistabiz.ro

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (revistabiz.ro) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – contact@romaniahub.ro. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.