Este deja un fapt cunoscut de către toți care au un nivel oricât de mic de implicare în promovarea digitală, indiferent de ramura marketing-ului din care fac parte și indiferent că lucrează poate la departamentul de vânzări, că link-urile către site-ul tău sunt acel aur curat ce se obține greu, dar valorează enorm.
Dacă nu ești foarte familiarizat cu tipurile de legături pe care le poți crea și cum anume influențează acestea locul tău la căutări, ce până la urmă nu este altceva azi decât prestigiul tău online, atunci rândurile de mai jos sunt scrise pentru a te lămurii exact cum stă treaba cu linkurile: cum le creăm și mai ales pe care le creăm.
Citește și:
Pornind de la titlul celebrului western din 1966, avându-l în rol principal pe Clint Eastwood, The Good, the Bad and the Ugly, vom încerca să definim tipurile de legături și să stabilim cum anume putem să le construim pe acele care, evident, se încadrează la categoria „The Good”.
The Good
Care sunt link-urile „alea bune”
Link-urile din această categorie sunt cele care aduc autoritate paginii tale, care „dau bine” în ochii Google și te pot propulsa pe primul loc la căutări. Totodată acestea sunt link-uri de tip natural, organic, adică acelea ce nu se prea pot crea prin trucuri sau alte găselnițe. Realizarea acestora cere timp mult și multă muncă pentru a putea realiza conținut bun, de calitate și inedit, astfel încât cineva sau mai multă să simtă nevoia să te citeze sau să facă referință la acesta printr-un link.
Tehnici de creare a legăturilor recomandate
Nu pot spune că există o tehnică precisă prin care poți crea asemenea link-uri pentru că secretul importanței lor stă tocmai în capacitatea unui conținut creat de tine să impresioneze pe alții pentru a include în materialele lor link-uri către ce anume le-a suscitat atenția. Singurul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a putea „câștiga” aceste linkuri bune este să creezi tot timpul conținut având în vedere veridicitatea faptelor și cercetările, experiențele tale, ba mai mult să încerci pe cât posibil să aduci ceva nou măcar în parte a conținutului tău. Este ceva foarte greu de realizat, este adevărat, dar crede-mă că, până la urmă dacă lași conținutul să vină din experiența ta, din curiozitatea ta, vei obține lucruri foarte valoroase. Dacă te chinui să creezi lucruri doar pentru a bifa niște căsuțe legate de cum trebuie să fie acestea considerate bune pentru motoarele de căutare nu vei reuși să creezi ceva cu adevărat memorabil.
Există câțiva factori care te pot ajuta cât de cât să obții acele linkuri valoroase. Atunci când de-a lungul colaborărilor tale te-ai întâlnit poate cu oameni cu autoritate în diversele domenii, poți să le soliciți acestora ajutorul, în sensul de a se uita peste materialul tău și dacă le place să te ajute cu un link pe site-ul lor. Evident că cererea trebuie să aibă legitimitate, în sensul că respectivul conținut de pe site-ul tău să aibă relevanță și interes pentru persoana pe care o rogi să te ajute.
O altă modalitate prin care poți obține, greu și în mod ușor riscant link-uri bune este prin tehnica ce poartă numele de guest blogging. Atunci când cineva te invită să creezi un articol pe site-ul lor pe un anumit subiect sau, poate, chiar tu propui crearea unui asemenea articol. Pentru că până nu demult această tehnică era folosită în mod abuziv pentru crearea de link-uri Google este foarte atent și „încruntat” atunci când vine vorba de articole create de o terță persoană invitată să publice ceva pe un anume site. Drept urmare, înhamă-te la o asemenea sarcină doar dacă ai ceva interesant și bine construit de scris sau de explicat. Un articol doar de dragul unui link va fi cu siguranță imediat „mirosit” de Google și te poți aștepta chiar la o penalizare din partea lor.
The Bad
Care sunt link-urile bune, dar inutile
Poate că termenul de „bad” nu este foarte, foarte potrivit pentru că până la urmă ele nu sunt chiar rele, doar că sunt complet inutile. Adică, nu fac nici bine, nici rău, sunt doar o pierdere de timp și, câteodată, chiar și de bani. În cazuri extreme se poate ajunge totuși și la penalizări din partea Google. Așa că, mare atenție, mai bine stați deoparte de ele și vă concentrați mai degrabă pe cele din prima categorie.
Tehnici de creare a acestui tip de link-uri
Prima asemenea tehnică ce era foarte utilizată în trecut este aceea de guest blogging masiv. Existau, și probabil că există și acum, platforme ce îți permiteau să postezi pe mai multe site-uri un articol, ba chiar făceau și un fel de readaptare a acestora, modificând anumite cuvinte sau capitole ca să păcălească motorul de căutare că este alt conținut. Internetul se umpluse atunci de o mare cantitate de site-uri care nu aveau nicio valoare, ci existau pentru simplul scop de a posta conținut de la diverși în sistem guest blogging. Articolele nu aveau nicio importanță, nicio relevanță, ci erau doar modalități de creare a linkurilor către site-urile celor ce publicau articolele, în rest, reclame enervante și fără sens. Azi nu se mai pune problema să faci așa ceva pentru că acele site-uri nu mai există. Totuși sunt mulți care încă se încăpățânează să creeze cantități de articole de blog și să se roage de unul și altul pentru a le publica pe site-ul lui. Cantitatea aceasta de guest blogging, chiar dacă este mult mai mică decât în trecut poate totuși atrage atenția Google și se poate traduce printr-o penalizare la un moment dat.
Există apoi categoria linkurilor create pe site-uri ce nu au nicio legătură cu ceea ce faci tu. Degeaba ai tu trei prieteni buni și i-ai rugat să creeze linkuri de pe site-urile lor către al tău. Dacă cei trei prieteni nu fac același lucru cu tine sau ceva care să aibă o legătură cu ce faci tu atunci este inutil tot efortul pentru că acele linkuri nu vor fi luate in considerare de către motoarele de căutare în stabilirea clasării site-ului tău. Dacă un prieten are o florărie, unul un magazin de motociclete și al treilea o cofetărie și afacerea ta vinde încălțăminte pentru copii, link-ul de pe niciunul dintre site-urile prietenilor tăi nu te va ajuta.
Link-urile care trimit către tine, dar se află în antetul unui site sau în sidebar-ul acestuia nu sunt luate în considerare de Google, așa că nu te baza nici pe un astfel de truc.
The Ugly
Care sunt link-urile „alea rele și urâte”
Acest tip de link este urât, urât rău de tot, căci te poate pricopsi cu penalizări usturătoare. Este suspect de la bun început și indiferent cât de mult crezi tu că nu vei fi descoperit, poți fi sigur că se va întâmpla.
Prin ce tehnici se creează aceste link-uri ce fac rău
Linkurile plătite sunt primele lista „oribilelor”. Google nu încetează să spună oricum și în orice fel că link-urile plătite nu sunt acceptate de ei. Te gândești poate că „eee, lasă, de unde știu ei că am plătit eu pentru asta”. Păi dacă ai găsit pe cineva care să ia bani de la tine ca să creeze link-uri către site-ul tău, poți fi sigur că respectiva persoană și-a asumat deja acest risc și cu alții, care la rândul lor probabil că au cumpărat linkuri de la alții și tot așa. Iar toată această treabă creează o rețea, o rețea de „traficanți de linkuri”. În plus, nu trebuie să uităm că Google este un mastodont și are foarte multe resurse pentru a prinde asemenea „fraude”, multe dintre ele necunoscute nouă deloc. Așa că, indiferent ce ar fi, nu cumpăra niciodată link-uri.
„Fermele” de articole, adică acele blog-uri false create doar cu scopul de a publica articole cu link-uri către diverse site-uri sunt un alt tip de practică ce te poate aduce pe ultima pagină la căutări și o penalizare de care să scapi foarte greu și după foarte mult timp.
Directoarele de site-uri erau cândva demult singura sursă de găsi un pic mai repede un site căutat căci erau singura modalitate de organizare cât de cât a informației. De atunci a trecut așa de mult timp încât Google azi îți sugerează el înainte să apuci să și termini ce vrei să cauți exact acele lucruri sau informații de care ai nevoie. Azi, directoarele sunt site-uri total inutile folosite doar pentru a crea legături către site-urile incluse în aceste directoare. Ele acceptă înscrierea pe baza unei taxe, mici este adevărat, dar nu contează cât de bun sau relevant e un site, oricine poate fi parte din acestea. Drept urmare, Google nu le privește deloc bine. Stai departe de directoare, căci nu îți va aduce absolut nimic bun prezența pe acestea.
O altă modalitate extrem de proastă de a obține linkuri către site0ul este prin intermediul secțiunii de comentarii ale blogurilor sau ale forumurilor, dar și a diverselor platforme de socializare precum Reddit sau Quora. Precis ați văzut măcar o dată un articol pe un blog despre cum să faci cea mai bună plăcintă cu mere și două comentarii mai jos, după primele ce spuneau ce bună e rețeta sau ceva de genul, apărea cineva care vorbea despre perdele și dădea un link către eu știu ce site care vinde perdele (de obicei ceva de genul: „predeleieftine.ro”).
CONCLUZIE
Acum știți care sunt cei trei mari cowboy ai linkurilor, dar, totodată și cum să vă feriți de a crea linkuri inutile sau păguboase. Așa cum am spus chiar la început, cel mai bine este să lăsați aceste link-uri să curgă natural. Nu spune nimeni ca dacă aveți colaboratori sau persoane ce v-au ajutat nu puteți să îi interesați în ceea ce ați publicat și să primiți astfel un link de la ei. Dar nu forțați niciodată acest proces căci sigur nu veți primi nimic bun.
Adauga un comentariu