Workshop pentru fondatorii de startups: Cum să atragi capital ȋn perioade dificiledoar 4 minute sa citesti articolul

cum sa atragi capital

Bravva Angels, o comunitate de business angels din România cu focus pe susținerea femeilor fondator, lansează “InvestReady in Downturn”, un program intensiv de pregătire dedicat echipelor care caută finanțare ȋn această perioadă. Workshop-ul va avea loc între 24-26 martie 2023, în București. Ce poți învăța în cele 3 zile?

Obiectivul programului este creșterea semnificativă a ratei de succes ȋn strângerea de fonduri, în contextul precauției crescute a investitorilor.

Evoluția ultimelor luni arată că startup-urile obțin din ce ȋn ce mai greu finanțare. Piața de capital trece prin schimbări radicale, la nivel global. Evaluările startup-urilor tech din Silicon Valley au scăzut până la 30% din valoarea la care ar fi putut să ridice bani ȋn urmă cu doi sau trei ani.

S-au schimbat formulele de calcul pentru evaluarea companiilor, precum și ceea ce doresc investitorii să vadă ȋn business plan și indicatorii pe care îi analizează.

În România, acest fenomen este resimțit mai puternic pentru că piața locală are un număr mai mic de investitori iar capitalul pentru investiții noi este mai puțin disponibil în fondurile de venture capital active pe piață, cel puțin pȃnă la apariția de noi fonduri, care sunt anticipate nu mai devreme de a doua parte a anului.

În aceste condiții, e util ca antreprenorii să știe dacă și cum pot ridica bani, cum pot gestiona legal diferența de preț per acțiune față de așteptările lor, ce indicatori contează cel mai mult în acest moment în piață, cum să își gestioneze cheltuielile de capital în contextul prelungirii procesului de finanțare.

“Pregătirea pentru investiție e un proces de structurare corectă a businessului pentru că te ajută, ca antreprenor, să ȋti pui ȋntrebări pe care altfel nu ți le pui, iar la finalul procesului, ȋntelegerea a ceea ce poate funcționa, câți bani și cu ce efort poți să faci, e mult mai bună. Dacă finanțarea nu e obținută, sau e amânată, intervine problema comună multor companii tinere – de supraviețuire fără aport de bani și atunci e nevoie de soluții de bootstrapping, prioritizare de costuri și cash management pozitiv. Situația e dificilă, apetitul la risc a scăzut, iar finanțarea îl costă mai mult equity pe antreprenor,“ a spus Ilinca Păun, fondatoarea Bravva Angels.

workshop bravva

“Peste situația generală a pieței de investiții, se adaugă particularitățile femeilor antreprenoare care ridică bani. Faptul că doar sub 3% din volumul investițiilor sunt către companii fondate de femei, la nivel global, indică o problemă complexă. Obiectivul nostru este să micșorăm această ‘prăpastie’ prin educație și înțelegerea mecanismelor ambelor părți.”, a adăugat Ilinca Păun.

În acest context, Bravva Angels a pregătit InvestReady in Downturn, un atelier de 3 zile, care va avea loc ȋn perioada 24-26 martie 2023. Subiectele abordate includ procesul de finanțare, criterii și structura de pitch, cum să obții investiții cu succes și de la cine, dar și procese de bootstrapping, strategii complementare de supraviețuire în vremuri mai dificile. Metoda este practică, cu informații actualizate, cu studii de caz și exerciții live de punere în practică a informațiilor.

Educatorii sunt un grup de investitori și antreprenori cu experiență în venture capital: Ilinca Păun – fondator Bravva Angels și coach la The Entrepreneurship Academy, Nina Brătfălean – mentor pentru femei-fondator, autor de carte, și Bravva Angels Board Member, Bogdan Năforniţă – Co-founder Profluo, Dan Mihaescu, Founding Partner GapMinder Ventures. Invitați cu studii de caz – Bogdan Nicoara – Fondator Bright Spaces, back by Axeleo si PiLabs, Daniela Padurariu – co-fondator Glow2Go. Pentru o perspectivă globală este invitat Igor Shoifot, Partener la TMT Investments, fondator StartupKotiki, co-fondator AngelsDeck.com & TheGarageSyndicate.com, San Francisco, SUA.

“Este posibil și chiar o oportunitate să faci bani când piețele se comportă irațional”, a declarat Igor Shoifot, invitatul special al programului.

Bravva Angels, workshop InvestReady in Downturn

Informații despre program:

Ziua 1. Principiile piețelor în declin

Așteptări tipice de produs, creștere și randamente, runde și diluție; Istoria și geografia banilor pentru startup-uri; Efectele recesiunii asupra VC la nivel global; Impactul asupra finanțării startup-urilor; Romania VC context – jucatori, lichiditate, criterii de start; Matrice de atractivitate pentru business angels și VC-uri; Așteptările privind etapele de finanțare.

Ziua 2. Runde de finanțare de succes

Prospectare, sincronizare, factori de succes; Strategii de hacking pentru strângerea de fonduri; Pitch Perfect – structuri și cifre care contează; Mituri despre VC; Spune povestea ta; Provocările femeilor și cum pot fi depășite.

Ziua 3. Strategii complementare

Strategii complementare; Bootstrapping; Optimizarea marjei brute; Pivot pentru o profitabilitate mai rapidă.

Programul va fi oferit live, offline, într-o locație centrală din București. Ȋnscrierile și mai multe detalii despre program la https://bravva.ro/event/workshop-for-founders/.

Bravva Angels este o comunitate de resurse pentru startupuri fondate de femei ce organizează activități de mentoring, educație și acces la finanțare. Membrii comunității au investit in 2022 suma de 450.000 Euro ȋn 2 companii co-fondate de femei: Glow2Go si Charger.ro. Bravva Angels ȋși propune să coordoneze ȋn 2023 co-investiții ȋn cel puțin 10 startup-uri ȋn faza iniţială de dezvoltare, totalizȃnd 2,5 milioane Euro.


Citiți articolul original pe start-up.ro

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat care aduna tot ce e mai bun din media de business din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (start-up.ro) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – contact@romaniahub.ro. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.