Metode de reducere a ratei de respingere în Google Analyticsdoar 4 minute sa citesti articolul

bounce rate

Dacă v-ați chinuit să creșteți traficul de căutare pe site-ul dumneavoastră, să îmbunătățiți înscrierile prin e-mail, să obțineți mai mulți potențiali clienți și să obțineți mai mulți clienți reali, este posibil ca rata de respingere să fie prea mare. Cu alte cuvinte, potențialii vizitatori și consumatori care vin pe pagina dumneavoastră de destinație pleacă înainte de a avea ocazia să îi convertiți.

Reducerea ratei de respingere ajută la îmbunătățirea ratei de conversie. Puteți construi o strategie clară de conținut care vă va extinde afacerea după ce înțelegeți arhitectura de conversie.

Ce este mai exact rata de respingere?

Unul dintre lucrurile pe care ar trebui să le faceți atunci când încercați să îmbunătățiți performanța de căutare a site-ului este să reduceți o rată de respingere ridicată. Cu alte cuvinte, o rată de respingere ridicată indică faptul că ceva nu este în regulă cu strategia: nu atrageți tipul corect de vizitator al site-ului sau vizitatorii pe care îi primiți nu sunt impresionați cum trebuie și au tendința să plece foarte rapid.

O respingere apare atunci când un utilizator (cum ar fi un client, un prospect sau un cititor) vizitează site-ul pe orice pagină (cunoscută sub numele de pagină de intrare) și apoi părăsește fără a vedea alte pagini de pe același domeniu. Procentul de utilizatori care vin și ies pe aceeași pagină fără să facă click pe alte pagini de pe site-ul dumneavoastră este cunoscut ca rată de respingere. Astfel, aveți nevoie să puneți în aplicare niște metode pentru a facilita diminuarea acestei rate de respingere. Iată câteva dintre acestea:

  1. Îmbunătățiți lizibilitatea conținutului

Lipsa lizibilității este unul dintre motivele pentru care clienții țintă ar putea să vă abandoneze site-ul. Când materialul este ușor de citit și lizibil, atunci va începe și experiența utilizatorului. Frazele mari de text, în special, alungă cititorii, așa că evitați-le.

  1. Evitați ferestrele pop-up – Nu perturbați experiența utilizatorului

Ferestrele pop-up vor fi întotdeauna antipatice pentru majoritatea oamenilor. Este un subiect aprig disputat între proprietarii de site-uri și agenții de marketing: dacă să folosești sau nu ferestre pop-up. Luați în considerare reducerea la minimum sau evitarea completă a ferestrelor pop-up dacă doriți să stabiliți un site pe termen lung, cu mult trafic organic. Sau, cel puțin, folosiți cât mai discret posibil.

  1. Creați un îndemn la acțiune convingător (call to action)

Nu pierdeți vizitatori cu un CTA slab după ce i-ați atras cu titlul și le-ați stârnit curiozitatea cu conținutul dumneavoastră. O creștere a ratei de respingere este ultimul lucru care vrei să se întâmple. Vrei ca fiecare vizitator al site-ului tău să cumpere ceva sau, cel puțin, să ia în considerare acest lucru în viitor.

Asigurați-vă că îndemnul la acțiune este captivant din toate punctele de vedere. Utilizatorii ar trebui să fie obligați să facă click pentru a vedea ce este pe cealaltă parte.

Când vine vorba de optimizarea CTA, fiecare detaliu contează. Chiar și modificările aparent minore, cum ar fi schimbarea limbii unui buton, pot avea un impact semnificativ. De exemplu, poate captiva utilizatorii și îi poate direcționa către o pagină de resurse de pe site-ul dumneavoastră, scăzând rata de respingere.

  1. Îmbunătățiți povestea pe care o are brand-ul dumneavoastră

Trebuie să înțelegeți cum consumă oamenii informațiile. În general, ei caută ceva care iese în evidență pe o pagină. Un subtitlu, un cuvânt, un termen sau o imagine ar putea fi toate exemple. Povestirea vă poate ajuta să conectați aceste funcții care atrag atenția la restul conținutului dumneavoastră. Desigur, aveți nevoie de claritate în conținut. Dar, povestirea ajută să atragă utilizatorii într-un mod dinamic și emoțional. Drept urmare, vor începe să aibă mai multă încredere.

  1. Păstrați-vă blogul actual cu conținutul potrivit

Companiile care își actualizează blogurile cu conținut nou în mod regulat, potrivit HubSpot, vor obține mai mulți potențiali clienți decât cei care nu o fac. Cu toate acestea, este esențial să se facă distincția între materialul puternic și cel adecvat. Înainte ca Google să adauge capacitatea de răspuns mobilă ca factor de clasare, ratele de respingere mobile erau de aproximativ 60%. Dar, acum că site-urile se afișează bine pe smartphone-uri, tablete și alte dispozitive mobile, rata de respingere se va îmbunătăți.

Creați în mod constant impuls și dezvoltați încredere prin introducerea continuă de noi informații. Rețineți că cititorii sunt observatori pricepuți care pot observa înșelăciunea și manipularea. Totuși, ei își vor aminti fiecare pas de acțiune pe care îl faci și cuvintele pe care le folosești. Vor începe să creadă în tine.

Drept urmare, vizitatorii tăi care s-au reîntors vor începe să depășească numărul de vizitatori noi, ceea ce va duce la o creștere a ratei de conversie. Deoarece ați dezvoltat un nivel de încredere cu vizitatorii, veți putea obține mai multe venituri din ei.

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce rata de respingere și pentru a crește rata de conversie. Chiar dacă reușiți să înjumătățiți rata de respingere, riscați ca aceasta să crească din nou dacă nu aveți conținut de înaltă calitate. Creați un plan de conținut și un calendar editorial pentru a evita acest lucru. Citiți acest blog astăzi pentru că am decis să vă acord prioritate generând conținut aprofundat care vă va fi de folos.

Știu că unele dintre strategiile de aici ar putea produce rezultate destul de rapide, dar nu vă așteptați la asta din prima. Continuați să creșteți publicul site-ului în fiecare zi. Pe măsură ce vă mulțumiți utilizatorii, aceștia vor spune cu plăcere altora despre – îmbunătățind astfel traficul de căutare, linkurile de intrare și generarea de potențiali clienți.

Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Alții au citit și...

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.