Soluția digitală românească re.flex este disponibilă gratuit în sistemul de sănătate din Germaniadoar 6 minute sa citesti articolul

re flex startup

Soluția digitală re.flex, dezvoltată de românii de la Kineto Tech Rehab, este una dintre primele aplicații digitale de sănătate non-germane care sunt acum decontate de sistemul de asigurări de sănătate din Germania.

Re.flex este un asistent digital precis pentru terapia fizică musculoscheletală, care a fost introdus pe lista sistemului de asigurări de sănătate din Germania și care poate fi prescris de către furnizorii de servicii medicale ca DiGA (Digitale Gesundheitsanwendungen), fiind decontat de sistemul german de asigurări de sănătate. EIT Health a sprijinit echipa românească să intre cu succes pe piața germană cu 73 de milioane de potențiali clienți.

Din 2019, aplicațiile digitale de sănătate (Digitale Gesundheitsanwendungen, DiGA) pot fi aprobate oficial și decontate de furnizorii de servicii medicale pentru pacienții din Germania. DiGA-urile aprobate pot fi prescrise de medici și terapeuți și sunt decontate de către casele de asigurări de sănătate.

Fizioterapie precisă la domiciliu

Startup-ul românesc a reușit să se numere printre cele peste 30 de inovații aprobate de DiGA care vor fi puse la dispoziția pacienților în mod gratuit, fiind acoperite de asigurările de sănătate. Re.flex ajută la tratarea eficientă și de durată, direct de la domiciliu și independentă de fizioterapeut, a durerilor de genunchi și șold, precum și a celor lombare. Acuratețea soluției a fost testată la Spitalul Universitar „Charite” din Berlin, unul dintre cele mai mari spitale universitare din Europa și printre cele mai bune spitale din lume, unde a obținut o abatere de mai puțin de 4% față de standardul de aur pentru urmărirea 3D a mișcării.

„Totul a început cu propria mea poveste. În 2015, m-am accidentat în timpul finalei Campionatului European de Jiu-Jitsu brazilian. După o recuperare aparent reușită, m-am întors la sport, doar pentru a suferi curând o altă accidentare. În acel moment, mi-am dat seama că am făcut o greșeală. Nu dusesem la bun sfârșit terapia fizică, care era esențială pentru recuperarea completă. Mai târziu în acel an, am fost nevoit să fac o primă operație complexă de menisc la genunchi, urmate de alte opt luni de terapie fizică. Procesul a fost epuizant, deoarece era iarnă și mersul în fiecare zi la clinică cu cârje presupunea un risc uriaș. Exercițiile, însă, puteau fi făcute mult mai ușor de acasă, în loc să fie nevoie să merg de fiecare dată la specialist. Am făcut o a doua operație la același genunchi în 2021. Sper că voi putea să sar peste a treia – înlocuirea totală a genunchiului.”
Camil Moldoveanu, CEO și co-fondator Kineto Tech Rehab

Osteoartrita este cea mai frecventă boală articulară, afectând aproximativ 16% din populația adultă a lumii. Inflamația cronică a articulațiilor duce la degradarea cartilajului, care – chiar și în stadiile incipiente ale bolii – provoacă dureri constante și limitări în viața de zi cu zi.

Astăzi, după 5 ani de progres, startup-ul are un patent european și marcajul CE și este gata să ajute pacienții la scară largă. Produsul este primul aprobat de DiGA care include un element hardware pe lângă aplicația digitală și unul dintre primele produse dezvoltate în afara Germaniei.

Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului acordat de EIT Health și programului EIT Health Regional Innovation Scheme, care i-a permis să ajungă în acest punct. EIT Health a acordat echipei Kineto Tech Rehab un sprijin direct de 100.000 de euro, pe lângă mentorat și consultanță, facilitându-i intrarea pe piața germană. EIT Health RIS, un program regional de inovare coordonat de EIT Health InnoStars, a sprijinit Kineto Tech Rehab să acceseze programe din cadrul EIT Health, precum Bridgehead, ceea ce i-a oferit sprijinul, îndrumarea și consultanță necesare pentru a accesa piața germană. EIT Health RIS este un program care ajută talentele locale din țările din Europa Centrală, de Est și de Sud să aibă acces la oportunitățile oferite de UE, astfel încât să-și poată dezvolta eficient inovațiile iar companiile să crească. EIT Health este reprezentat încă din 2018 în România de Asociația INIT și Freshblood HealthTech, cu sediul la Cluj-Napoca, care este EITHealth RIS HUB și face parte din rețeaua europeană.

Extindere pentru Kineto Tech Rehab

re flex kit

În prezent, startup-ul pregătește soluții pentru alte cinci afecțiuni, inclusiv de prevenție, pentru lista de rambursare DiGA. Printre acestea se numără durerile lombare sau osteoartrita de șold, precum și tratamentul post-chirurgical, cum ar fi înlocuirea totală a genunchiului sau a șoldului și a ligamentelor. În plus, startup-ul a inițiat o cooperare cu companii ortopedice din Germania.

Kineto Tech Rehab a colaborat cu Sporlastic Medical Products GmbH și cu Spitalul Universitar din Tübingen pentru a dezvolta programul de exerciții fizice, dar dorește să adauge în următorii ani și alți parteneri care să poată sprijini distribuția și alte potențiale strategii de comercializare pe baza decontărilor existente.

De asemenea, startup-ul își finalizează participarea la un consorțiu internațional de cercetare condus de Institutul de Sănătate din Berlin de la Charité (BIH) pentru dezvoltarea unui protocol post-chirurgical de prevenție a durerilor și a limitărilor din viața de zi cu zi a pacienților.

Kineto Tech Rehab are un birou și în București. Startup-ul are 10 specialiști, iar ultima rundă de investiții, din 2020, a plasat valoarea de piață a companiei la aproximativ 10 milioane de euro.

„Suntem entuziasmați să observăm cum se dezvoltă și cum își croiesc drumul start-up-urile. Potențialul de inovare din România și din întreaga regiune a Europei Centrale și de Est este încă mare. Sarcina noastră este de a descoperi cele mai promițătoare soluții și de a le sprijini pe parcursul călătoriei lor, astfel încât toți cetățenii europeni să poată beneficia de inovațiile în medicină și asistență medicală.”
Monika Toth, responsabila Schemei de inovare regională (RIS) a EITHealth

Numărând aproximativ 150 de parteneri, EIT Health este o rețea europeană unică de companii, universități, centre de cercetare și dezvoltare, precum și spitale și institute de top. Rolul său este de a construi un ecosistem care să permită dezvoltarea asistenței medicale pentru viitor, astfel încât cetățenii europeni să poată trăi mai mult și mai sănătos.

Clusterul InnoStars este una dintre cele opt zone geografice ale EIT Health. Acesta acoperă jumătate din Europa, inclusiv Polonia, Ungaria, Italia și Portugalia, precum și alte regiuni incluse în schema regională de inovare a EIT – statele baltice, Croația, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Grecia și România.

Schema de inovare regională a EIT (EIT RIS) a fost creată de Institutul European de Inovare și Tehnologie pentru a reduce decalajul dintre regiunile care sunt lideri în domeniul inovării și cele care înregistrează progrese. Acesta are ca scop dezvoltarea regiunilor din Europa Centrală, de Est și de Sud, descoperirea atuurilor lor unice în materie de inovare și implicarea inovatorilor locali pentru a participa la programe paneuropene. În domeniul sănătății, programul se află în dezvoltare din 2016 și este coordonat de EIT Health InnoStars. Acesta înglobează 13 centre EIT Health Hubs situate în 12 țări din Europa de Est, Centrală și de Sud.


Citiți articolul original pe revistabiz.ro

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (revistabiz.ro) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – contact@romaniahub.ro. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.