Grupul ProCredit atinge o nouă etapă în strategia de sustenabilitate, odată cu inaugurarea ProEnergy, propriul parc solar situat în Kosovodoar 4 minute sa citesti articolul

ProEnergy

Grupul ProCredit, care activează, în principal, în Europa de Sud-Est și de Est, a inaugurat în data de 5 iulie 2023 propriul său parc fotovoltaic –  ProEnergy – în Lipjan, în apropiere de Pristina, Kosovo. Parcul fotovoltaic de 3 MWp a fost inițiat și implementat ca un proiect comun între Banca ProCredit din Kosovo și ProCredit Holding și a costat în jur de 2,5 milioane EUR.

Grupul ProCredit urmărește să contribuie la schimbarea peisajului energetic din Kosovo prin crearea unui know-how local, stimulând și investițiile în mediul privat. Proiectul reprezintă o etapă importantă pentru Grupul ProCredit, orientat spre dezvoltare, în ceea ce privește realizarea neutralității climatice, un obiectiv pe care îl urmărește încă din anul 2018.

Parcul Fotovoltaic ProEnergy este primul parc solar din Kosovo deținut de un grup bancar. Producția anuală preconizată a parcului solar de 3 MWp este de 3.711 MWh, care va putea alimenta până la 450 de gospodării cu un consum de electricitate mediu lunar de până la 700 kWh. În acest mod, Grupul ProCredit contribuie la tranziția energetică în Kosovo unde 90% din electricitatea generată în 2022 a provenit din centrale electrice pe bază de cărbune, cu emisii de gaze cu efect de seră și riscuri pentru sănătate și mediul înconjurător.

ProCredit, stabilizarea și transformarea sectorului energetic în țările în care activează

Proiectul ProEnergy din Kosovo reflectă orientarea spre dezvoltarea sustenabilă a Grupului ProCredit, care urmărește să contribuie la protejarea mediului înconjurător în țările în care activează. Dincolo de impactul pe care proiectul îl are la nivel local în Kosovo, ProEnergy reprezintă un pas esențial pentru Grupul ProCredit însuși, în direcția atingerii propriilor sale obiective climatice.

Din 2018, moment în care și-a luat angajamentul de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, Grupul ProCredit a reușit să își reducă aproape la jumătate acest indicator. Parcul fotovoltaic inaugurat în Kosovo se află în curs de certificare, conform etalonului Gold Standard, iar energia curată pe care o produce va ajuta pe viitor la compensarea în mod semnificativ a emisiilor Scope 1 și Scope 2 la nivelul Grupului.

Hubert Spechtenhauser, Președintele Consiliului de Conducere al ProCredit General Partner AG, declară următoarele: ”În calitatea noastră de grup bancar orientat spre dezvoltare sustenabilă, noi, la ProCredit, ne aflăm într-o poziție unică prin care ne aducem contribuția la tranziția energetică. Investiția noastră în parcul fotovoltaic ProEnergy din Kosovo scoate în evidență în mod clar seriozitatea abordării noastre. La nivelul Grupului ProCredit urmărim să promovăm necesitatea dezvoltării surselor de energie regenerabile, precum și să consiliem și să sprijinim clienții în planurile lor de tranziție energetică, contribuind, astfel, la realizarea obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice.”

ProCredit, investiții în eficiență energetică, energie regenerabilă și alte investiții verzi

La sfârșitul lunii martie 2023, creditele verzi au reprezentat 20,2% din portofoliul de credite al Grupului ProCredit. Acest procent reprezintă credite în valoare totală de 1,2 miliarde EUR destinate investițiilor în eficiență energetică, energie regenerabilă sau altor investiții verzi.

O treime din aceste credite acordate sunt utilizate deja pentru proiecte de energie regenerabilă. Pana la data de 31 martie 2023, aproximativ 370 milioane EUR au fost puse la dispoziție pentru finanțarea unui număr de 1.370 de investiții fotovoltaice. Circa 1.000 din aceste investiții în panouri fotovoltaice au fost realizate de către întreprinderile mici și mijlocii sau de către persoane fizice, în timp ce restul fac parte din inițiative de finanțare pentru alte tipuri proiecte.

Creditele verzi rămân în centrul atenției Grupului ProCredit. Pe termen mediu, ponderea acestor credite din portofoliul total urmează să fie extinsă la 25%.

Și în România, ProCredit Bank și-a propus să fie un actor important în finanțarea tranziției energetice locale. În decembrie 2022, portofoliul de credite verzi al ProCredit Bank România depășea 80 de milioane de EUR, reprezentând o pondere de peste 22% din portofoliul total de credite al băncii. Dincolo de aceste cifre, în calitate de partener strategic pe termen lung al clienților săi, ProCredit Bank România îi consiliază nu numai pe aspecte financiare, ci și în privința investițiilor verzi.

Mai multe informații privind strategia de sustenabilitate și Raportul de Impact al Grupului ProCredit pot fi consultate la următorul link: https://www.procredit-holding.com/about-us/business-ethics-and-environmental-standards/


Despre ProCredit Bank România

ProCredit Bank România este parte a grupului ProCredit, orientat spre dezvoltare, care este format din bănci comerciale pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri). ProCredit Holding AG & Co. KGaA, cu sediul în Frankfurt am Main, Germania, este compania-mamă a grupului ProCredit, orientat spre dezvoltare, care constă din bănci comerciale pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Pe lângă concentrarea operațională asupra Europei de Sud-Est și de Est, grupul ProCredit este, de asemenea, activ în America de Sud și în Germania. Acțiunile societății sunt tranzacționate pe segmentul Prime Standard la Bursa de Valori din Frankfurt. Acționarii principali ai ProCredit Holding AG & Co. KGaA includ investitorii strategici Zeitinger Invest și ProCredit Staff Invest (vehiculul de investiții pentru personalul ProCredit), KfW, societatea olandeză DOEN Participaties BV și, recent, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. În calitate de companie mamă a grupului, conform Legii Bancare germane, ProCredit Holding AG & Co. KGaA este supravegheată la nivel consolidat de Autoritatea Federală Germană de Supraveghere Financiară (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, BaFin) și de Bundesbank din Germania. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vizitați: https://www.procredit-holding.com/.

Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.