Poate că azi, mai mult decât în oricare perioadă din viața noastră, comunicarea prin intermediul rețelelor sociale este mai importantă pentru că pentru mulți a devenit singura variantă pentru a socializa cu cei din jurul nostru. Poate că ne vedem cu familia sau prietenii pe Zoom sau Google meeting, dar până la urmă „pulsul străzii”, al celor care se aseamănă cu noi îl preluăm prin intermediul acestor platforme.
Acesta este doar unul dintre motivele pentru care rețelele sociale sunt atât de importante pentru transmiterea tuturor mesajelor posibile, fie ele de natură informativă sau comercială. Cu toate că partea informativă a acestora este controversată datorită multitudinii de utilizatori ce pot posta orice, oricând, valoarea sa ca instrument de marketing și vânzări este indiscutabilă.
Despre marketingul pentru rețelele sociale
Marketingul pentru rețelele sociale se referă la acea parte a marketingului digital direcționată spre tot ce reprezintă acest canal de comunicare specific, rețelele de socializare. Companiile promovează serviciile sau produsele lor cu ajutorul rețelelor sociale fie prin intermediul unei publicități plătite (de tip PPC), fie prin intermediul variantelor organice de a ajunge la potențiali clienți.
Ce înseamnă o rețea socială? Probabil că veți ridica din sprâncene, pentru că vă gândiți: „păi, toată lumea știe ce sunt rețelele sociale …!” Așa este, dar pentru a putea percepe mai bine importanța acestora pentru lumea marketingului haideți să încercăm să vedem ce înseamnă acest termen. Rețelele sociale sunt platforme sau aplicații ce permit partajarea de conținut rapid, în timp real, unei comunități asemănătoare celui ce o folosește, într-un grup de „prieteni” virtuali ce au anumite trăsături comune. Faptul că acest tip de instrument le permite utilizatorilor să împartă și să vadă un conținut în mare parte adaptat preferințelor lor, dar rapid, concentrat pe texte scurte sau imagini și video, de oriunde s-ar afla a dus la răspândirea fantastică și succesul imens al platformelor sociale. Din aceste motive, adică rapiditate, țintire a unui grup clar format pe interese comune, posibilitatea de a partaja rapid informația, rețelele sociale au devenit un instrument esențial al unei strategii eficient de marketing online.
Pentru o afacere ce se află exclusiv online sau are măcar o parte a vânzărilor distribuită în mediul online, prezența pe rețelele de socializare este obligatorie. Pe lângă capitalul de imagine ce are enorm de suferit dacă clienții tăi existenți sau potențiali nu te găsesc pe rețelele sociale frecventate de ei, acest tip de platformă reprezintă un element esențial pentru a genera vânzări în mod direct. Rețelele sociale îți pot oferi un material de marketing și cercetare foarte prețios: interacțiunea directă cu vizitatorii sau abonații datorită posibilității ca vizitatorii tăi să comenteze legat de experiențele lor cu compania și produsele tale, ce anume este bine sau nu la acestea, dar și varianta pe care o ai tu de a răspunde corectând, îndreptând, întrebând sau pur și simplu mulțumind.
Acum că am lămurit ce presupune marketingul pe rețelele sociale și la ce anume ne folosește, haideți să descoperim împreună câteva strategii esențiale pe care le putem aplica aici pentru a crește vânzările companiei și pentru a ne asigura că avem maximum de vizibilitate a brand-ului promovat.
Strategii de creștere a vânzări cu ajutorul rețelelor sociale
Așa cum am spus rețelele de socializare sunt un instrument foarte bun pentru a crește vânzările. Campaniile și promoțiile tale pot ajunge la un număr mare clienți ce sunt și interesați de acestea prin intermediul rețelelor de socializare.
Mai jos găsești câteva dintre cele mai bune strategii de marketing pe rețelele sociale folosite de experții în domeniu pentru a ajunge la cât mai mulți potențiali clienți, dar și pentru a-i informa pe cei deja existenți asupra diverselor produse sau servicii noi sau diferite.
Alege rețelele sociale potrivite clienților tăi
Probabil că atunci când cineva spune rețea de socializare te gândești doar la câteva, cum ar fi Facebook sau Instagram. Există, însă peste 40 de rețele sociale disponibile în lume. Care este soluția pentru tine? Să fi activ pe toate 40? Acest lucru este imposibil și nerealist pentru că este același lucru cu a încerca să vinzi produsul tău tuturor oamenilor din lume. Ceea ce tu vinzi este adresat unui anumit tip de cumpărător cu un profil precis în ceea ce privește vârsta, ocupația, locația, venitul, interese, hobby-uri, studii, sex, etc. Doar atunci când vei vinde acestei „persoane” vei putea să o faci eficient pentru că vei putea redirecționa toate mesajele tale către nevoile și problemele acestuia.
Acest client ideal folosește și anumite rețele sociale, nu pe toate, ci doar una sau două, maxim trei. Să luăm un exemplu: o fată de 16 ani din România folosește în principal Snapchat și TikTok, iar un adult de 30 ani folosește Instagram și Snapchat, în schimb un adult de 50 de ani folosește Facebook și Instagram, etc. Pe de altă parte în România foarte puțini folosesc Twitter, indiferent de vârstă, în schimb foarte mulți sunt utilizatori de Facebook. Iar exemplele de mai sus sunt foarte generale, dar „bucățelele” de piață se împart mult mai mult, iar scopul tău pentru a vinde este să cunoști exact pe ce rețea socială se află „bucățica” ta de public, potențialii tăi clienți.
Caută influenceri pentru nișa ta
Infleuncerii sunt acele persoane care și-au creat un nume, un brand chiar prin a se transforma în model pentru cei ce îi urmăresc. Aceștia sunt în fapt formatori de opinie și strâng în jurul lor o bază de fani ce le sunt fideli și au mare încredere în recomandările lor. Meseria de influencer nu este una ușoară pentru că presupune postări constante și dese și foarte multă interacțiune cu cei cărora de adresezi. În plus, orice abatere de la adevăr este de multe ori grav penalizată de cei din cercul de „prieteni” virtuali. Datorită relației pe care aceștia o creează cu grupul pe care îl influențează aceștia au o valoare foarte importantă pentru acele companii ce se încadrează în nișa lor de influență.
Găsește care sunt infleuncerii importanți din nișa ta și contactează-i. Dacă aceștia cunosc poate deja produsele tale este posibil să accepte o colaborare ce le aduce doar anumite avantaje mici precum produse gratuite sau reduceri, dar este la fel de bine valabilă și varianta în care aceștia vor avea nevoie de recompense financiare. Important este să creezi o legătură cu aceștia și, mai mult decât atât, să fie potriviți pentru ce anume dorești să vinzi.
Postează conținut de calitate și interesant
Dacă ți-ai propus să postezi conținut după un anumit orar programat dinainte, atunci ai făcut o alegere minunată. Dar dacă planul tău nu include și niște variante clare de conținut care să fie relevante pentru ceea ce faci, arunci poți fi sigur că postezi degeaba. Pentru ca ceea ce faci să conteze generând vânzări în cele din urmă trebuie să fi consecvent, dar și relevant pentru publicul tău. Dacă vinzi materiale de construcție, să spunem și într-o zi vei posta o pisică care se joacă cu un cățel, acea bucățică de conținut nu are nicio legătură cu ce faci, ci este menit doar să umple locul. Dacă ții neapărat să postezi ceva cu animale drăguțe, găsește un clip sau creează unul care să implice și materialele de construcție pe care le vinzi tu. Ideea este să nu publici conținut doar de dragul de a o face și doar pentru că așa trebuie.
Creează conținut interactiv
Cu cât implici mai mult abonații în procesul de promovare, cu atât aceștia se vor simți mai importanți și vor crea o legătură amicală cu compania ta. Există multiple metode de a implica publicul în ceea ce faci. Nu uita să îi încurajezi și să le ceri părerea legată de produsele vizionate sau cumpărate prin intermediul rețetelor sociale. Răspunde comentariilor lor și arată-le că îți pasă chiar și atunci când primești opinii negative.
Organizează concursuri cu premii în produse sau pur și simplu care să le ofere vizibilitate celor ce câștigă. Poți realiza competiții care să antreneze imaginația abonaților și care să le ofere vizibilitate prin expunerea pe canalul tău.
Pune butoane de partajare unde trebuie
Este foarte important ca butoanele aferente canalului de socializare să fie cât se poate de vizibil și ușor de utilizat pe pagina produsului sau a categoriilor din site-ul tău. Foarte multe companii aleg să creeze un design personalizat pentru butoanele care trimit la diferite canale de socializare. Nu uita însă că publicul recunoaște culorile și logo-ul mai ușor decât denumirea sa. Dacă vede o pasăre albastră știe că e Twitter, dacă vede un semn de aparat foto pe fond de culori galben spre violet știe că este Instagram, etc. Știți acele mesaje cu litere amestecate care îți arată că ochiul uman este obișnuit cu anumite tipare pe care le recunoaște indiferent de felul în care sunt prezentate? Același principiu se aplică și aici. Chiar dacă dorești ca brand-ul tău să fie special, cel mai bine este ca atunci când vine vorba de semne pe care publicul le recunoaște ușor, să le lași în forma lor originală.
Acordă timp creării profilului
Indiferent de platforma pe care te vei înregistra vei avea nevoie de crearea unui profil de utilizator. Dacă postarea sau postările tale vor avea succes, cel ce te va citi și va fi încântat de ceea ce ai publicat va dori să știe cine ești. De aceea este foarte important ca profilul tău de companie să fie extrem de bine realizat.
Alege o imagine care să te reprezinte sau să contureze profilul brand-ului tău. Nu uita că aceasta va însoți probabil toate comentariile și postările tale! Include link-uri către pagina ta web și/sau către magazinul tău online.
Creează pagini de vânzare unde poți
Există câteva platforme sociale unde ai posibilitatea să creezi magazine dar și pagini de vânzare în mod direct. Atât Facebook, cât și Instagram oferă variante de a crea magazine de sine stătătoare direct pe platforma socială sau de acrea etichete direct spre pagina de cumpărare a produsului.
Acest tip de interacțiune se leagă chiar de recomandările influenceri-lor. Aceștia pot crea postări cu produsele tale iar tag-urile de pe acestea pot duce direct la cumpărarea lor.
Alege o postare de succes pentru a o afișa tot timpul la începutul profilului tău și nu uita să o modific periodic. Motivul acestei modificări este faptul că mișcarea tendințelor este foarte dinamică, drept urmare trebuie să ții pasul și să te adaptezi în continuu.
Creează comunități sau grupuri și aderă la cele relevante
Așa cum precizam mai sus rețelele sociale se bazează foarte mult pe interacțiunea celor ce au aceleași interese, pasiuni și/sau scopuri. Pentru acestea rețelele de socializare au creat grupuri sau variante asemănătoare acestora pentru a unii diversele persoane în susținerea aceleiași idei sau aceluiași scop.
Va trebui să identifici care sunt grupurile importante din nișa ta și să aderi la acestea. După ce ai devenit membru al acestora și ai descoperit ce anume îi face să fie activi, poți tu însuți să creezi asemenea grupuri. Este posibil să descoperi că un anumit subiect sau element al imaginii sau ideilor ce se regăsesc în jurul brandului tău nu sunt corect sau îndeajuns de bine reprezentate. Așa că poți crea tu grupuri sau comunități în jurul cărora să se adune persoanele ce au același păreri, opinii, dorințe și gusturi.
Implică-te și creează implicare
De ce trebuie să ai o persoană sau companie care să se ocupe DOAR de rețelele sociale? Pentru că în semantica acestei expresii avem cuvântul „social”. Aceasta înseamnă că trebuie în continuu să vorbim, să fim în dialog, să înțelegem și să intervenim în rândul celor ce creează nucleul nostru social. Acest nucleu sunt clienții noștri, existenți sau potențiali. Cineva trebuie să fie în permanență conectat cu aceștia. Să le asculte problemele și să le ofere soluții, să înțeleagă de ce plâng și să le ofere alinare să priceapă de ce râd și să le ofere mai multe motive pentru a o face.
O persoană sau o companie ce are ca scop unic prezența pe rețelele sociale a unei afaceri va fii în permanență conectat la nevoile publicului țintă, va înțelege ce îi face pe aceștia să se emoționeze și să participe și, astfel, va genera vânzări. Participă la campanile lor, implică-te în comunitate, susține ideile acesteia, investește în cauzele lor și vei câștiga nu numai vânzări, dar și fidelitate pe viață!
CONCLUZIE
Ceea ce trebuie să extragem ca „învățătură” din rândurile de mai sus este că rețelele sociale sunt extrem de importante pentru a genera vânzări. Atunci când timpul devine din ce în ce mai scurt, orice îți poate oferi câteva minute de petrecut cu tine sau familia devin importante. Rețelele sociale au fost create pentru a profita exact de acest aspect, așa că acestea reprezintă unul dintre cele mai puternice canale de vânzare.
Adauga un comentariu