Gala Superscrieri #11 a decernat premiile pentru cel mai bun jurnalism din România anului 2021doar 7 minute sa citesti articolul

gala suprascrieri d

Gala Premiilor Superscrieri #11 a avut loc ieri, 16 mai, la Amfiteatrul Teatrului Național și a fost transmisă livepe pagina de Facebook a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro), organizatoarea Premiilor Superscrieri, și pe paginile de Facebook ale partenerilor.
Gala Superscrieri poate fi revăzută aici.
Tema Superscrieri din acest an a fost presa locală și s-a concretizat prin introducerea unei secțiuni dedicate jurnaliștilor din presa locală, o caravană Superscrieri în 5 orașe din România (Iași, Constanța, Sibiu, Cluj Napoca și Oradea) și evenimentul Ziua Superscrieri de la București – care a avut loc cu o zi înainte de decernare, în prezența jurnaliștilor din presa locală și a unui jurnalist american premiat cu Pulitzer, la care s-a discutat despre cât de important este să avem o presă locală puternică.
Totodată, un premiu important al ediției, Premiul Juriului, a mers către redacția locală Info Sud-Est, pentru seria de investigații „Unde a ajuns miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării” (premiat și cu locul 1 la categoria Presă Locală). Cei de la Reporter de Iași au primit premiul onorific pentru Redacția Anului, iar Florin Ciucaș de la Bihoreanul a fost recunoscut cu premiul onorific Editorul anului.
Gala Premiilor Superscrieri #11 a fost prezentată de jurnalistul Tudor Mușat. Anul acesta, 44 de materiale (presă scrisă, audio, video și foto) au fost selectate de un juriu format din 21 specialiști din media și sunt nominalizate la cele 8 categorii de concurs: Audio/Podcast, Debut jurnalistic, Investigație, Opinie, Reportaj, Presă Locală, TV&VIDEO-jurnalism, Fotojurnalism. Alături de acestea, au fost acordate Premiile Onorifice și Premiile Speciale.

gala suprascrieri b

Superscrierea Anului, marele premiu al Galei, în valoare de 3000 de euro, a fost câștigată de Victor Ilie de la Recorder, pentru investigația  „Clanul Marelui Alb”:
„Premiul acesta nu este al meu, e al unei echipe care și-a stors creierii să organizeze o documentare mamut. Aș fi luat premiul 1 la SuperDocumentări, dar editorii m-au urcat «cu forța» pe scena Superscrieri. Mai mult decât premiul m-a bucurat, însă, să văd oameni, zeci de ziariști la un loc, vorbind de subiecte făcute și nefăcute ca într-o mega redacție.”
Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service a fost invitatul special al ediției numărul 11 Superscrieri.

gala suprascrieri a

 „România este departe pentru mine, dar acest eveniment nu este. Nu vorbesc limba, dar este o limbă pe care o împărtășesc, care nu are nevoie de traducere. Suntem oameni care căutăm doar adevărul, oameni care înțeleg că ceea ce facem contează. Că ceea ce facem întărește rădăcinile democrației. Nu există pentru mine o lumină mai strălucitoare decât jurnalismul bun. Și mai ales la nivel local. Jurnalismul de calitate promovează civilizația în piața publică. Ridică calitatea discursului public. Acesta atrage oamenii împreună, mai degrabă decât să-i depărteze. Face posibil ca cetățenii bine informați să voteze pentru candidații care doresc să servească interesul public. Și nu interesul lor.” – a spus Walter Robinson în discursul susținut la Gala Superscrieri.
Începând de anul acesta, Superscrieri a crescut valoarea premiilor: premiile I pentru fiecare categorie vor au o valoare de câte 1500 de euro; Superscrierea Anului și Superscrierea Cititorilor au fost premiate cu câte 3000 de euro; Premiul Juriului – 1000 de euro, iar premiile speciale de susținere câte 600 de euro.
Premiul Superscrierea Cititorilor, a fost votat de peste 2,500 de cititori și a mers către fotoreportajul lui Matei Bumbuț – „Cea mai mare chestie și apoi nimic”, (Gen, revistă / Decât o Revistă #46).
Lista de câștigători finali a fost selectată de juriu din cele 44 de materiale nominalizate, în urma evaluării înscrierilor făcute de autori în competiție, preponderent independentă, dar și mainstream: Paul Radu (co-fondator OCCRP și RISE Project) – președintele juriului, Alice Iacobescu, Barbu Mateescu, Cătălin Striblea, Dan Duca, Dan Radu, Emilia Șercan, Florin Negruțiu, Ioana Cîrlig, Irina Păcurariu, Liviu Avram, Marius Comper, Marko Risovic, Mihai Ghiduc, Mona Dîrțu, Oana Giurgiu, Octav Ganea, Paula Herlo, Răzvan Exarhu, Robert Schwartz, Vlad Stoicescu. Membrii juriului s-au recuzat de la evaluarea materialelor aflate în situație de conflict de interese.
Premiile Superscrieri reprezintă o inițiativă independentă și este posibilă doar cu sprijinul unor companii care își asumă susținerea unei prese de calitate, precum partenerii de creștere FAN Courier și Kaufland România, și cu susținerea sponsorilor de categorie: Medlife, Think Digital, Google, Enel, Bitdefender, Azaria Food, Manifatture Neamț, Humane Society International.

PREMIILE PE CATEGORII DE CONCURS
PREMII ONORIFICE
Redacția Anului în Presa Locală – Reporter de Iași
Editorul Anului în Presa Locală – Florin Ciucaș, Bihoreanul
Feature Writing/Longform: Rușine, Ionuț Sociu (Scena9)
Best Use of Digital Media: INTERACTIV | Altă hartă a României: peticele de Europa aduse acasă de diaspora – Alina Mărculescu Matiș; grafică de Edit Gyenge (Panorama)
Carte de non-ficțiune – „Nu te găsesc pe nicăieri”, de Laura Ionescu (Ed. Publica)

PRESĂ LOCALĂ
Locul I – Seria de investigații – Unde a ajuns miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării – Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte, Nathalie Bertrams, Ingrid Gercama, Tristen Taylor (Info Sud-Est)
Locul II – Numărul 2 din Apele Române și-a angajat tatăl de 69 de ani prin „detașare” – Cezar Moraru (Reporter de Iași)
Locul III – Craiova arde – Anda Simion (Gazeta de Sud)
OPINIE
Locul I – Femeie educată, caut partener – Radu Umbreș (ISCOADA)
Locul II – Când presa devine ecoul minciunilor spuse de un înalt prelat al BOR pe tema COVID. Și Libertatea greșește – Alexandra Nistoroiu (Libertatea)
Locul III – De ce pleacă românii din țară? – Elena Stancu (Teleleu / Libertatea)
DEBUT JURNALISTIC
Locul I: Bianca Albu pentru cele 3 materiale: Armata de troli a sectorului 4. Peste o sută de conturi false îl susțin și îl apară pe Daniel Băluță pe Facebook / Medalioane „de protecție” împotriva Covid-19 din Coreea, cumpărate cu 30 de mii de EURO de două societăți publice din Voluntari / 12 milioane de lei de la Robert Negoiță către presă, în ultimii doi ani. Digi24, Digi Sport, Antena3 și România TV, cele mai mari sume – (Buletin de București)
Locul II: Țară în service | Poveștile românilor vindecați de Covid-19 pentru care mâncarea are gust de metal și florile miros a gunoi – Gabriela-Lucia Neagu (Europa Liberă România)
Locul III: Închide ochii și imaginează-ți un măr. Poți? – Maria Angele (Gen, revistă)

AUDIO/PODCAST
Locul I: mini-seria Între linii pe drumul morții – Ani Sandu (Europa FM)
Locul II: Viața mea după ce am aflat că am HIV – Dana Alecu, Răzvan Băltărețu (Pătratul Roșu)
Locul III: Viața mea intimă a început cu un abuz sexual în România anilor ‘90 – Dana Alecu, Răzvan Băltărețu (Pătratul Roșu / VICE România)
FOTOJURNALISM
mențiune specială FOTOJURNALISM – YOUNG TALENTS – Matei Bumbuț
Fotografie Documentară
Locul I: The bear neccessities – Ioana Moldovan (ioanamoldovan.com / Scena9)
Locul II: Mândrie și Beton – Petruț Călinescu (Scena9 / Cdfd.ro)
Locul III: Supraviețuitori – Andrei Pungovschi (Scena9) / Sfat – Dialog intergenerațional despre sustenabilitate – Claudiu Popescu (claudiupopescu.com)
Fotografie de News
Cine sunt cei care îi ajută pe migranții de pe străzile Timișoarei. „Vreți să ne rugăm acum? Voi în limba voastră, noi în limba noastră” – Vlad Chirea (Libertatea)
Bursa Superscrieri/Poqe pentru Fotojurnalism
Andreea Harabagiu
TV&VIDEO-JURNALISM
Locul I: Singur împotriva mafiei lemnului – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)
Locul II: Așa arată un dezastru sanitar – Andrei Udișteanu, David Muntean (Recorder)
Locul III: Noi dezvăluiri despre politizarea Apelor Române: un „animal politic” și o chelneriță pe post de inginer – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)
REPORTAJ
Locul I: INTERACTIV | Altă hartă a României: peticele de Europa aduse acasă de diaspora – Alina Mărculescu Matiș; grafică de Edit Gyenge (Panorama.ro) / Blocuri strâmbe: cum ajungem să locuim prost pe bani mulți – Vlad Odobescu (Scena9)
Locul II: Spitalul uman – Ruxandra Pătrașcu-Maian (Inclusiv)
Locul III: Am devenit o prizonieră în propria casă – Delia Marinescu (Scena9) / O zi la ATI Covid: Mărturiile dramatice ale unor bolnavi, medici şi asistente din secţiile de Terapie Intensivă ale Spitalului Municipal Oradea – Adrian Criș (Bihoreanul)

INVESTIGAȚIE
Locul I: Clanul Marelui Alb – Victor Ilie (Recorder)
Locul II: Hidra electorală – Ioana Moldoveanu (RISE Project)
Locul III: „Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi” – Răzvan Luțac, Ciprian Ranghel, Cătălin Tolontan (Libertatea) / Judecătorul lui Șor – Iurie Sanduța (RISE Project Moldova)
Premiul special ACTI-VLOGGER-ul Anului
Ruxandra Gîdei, 4fără15

Premiul special ANIMAL WELFARE ÎN ROMÂNIA
Ferma ilegală de urși din Arad începută în anii ’90 și tolerată de autorități până azi. Instituțiile statului ridică din umeri: „Nu este responsabilitatea noastră” – Cristina Radu, Vlad Chirea foto (Libertatea)
SUPERSCRIEREA CITITORILOR
„Cea mai mare chestie și apoi nimic”, Matei Bumbuț (Gen, revistă / Decât o Revistă #46)
PREMIUL JURIULUI
seria de investigații „Unde a ajuns miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării” – Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte, Nathalie Bertrams, Ingrid Gercama, Tristen Taylor (Info Sud-Est)
SUPERSCRIEREA ANULUI
Victor Ilie, Clanul Marelui Alb (Recorder)
Lista completă cu toate cele 44 de materiale nominalizate la această ediție a premiilor poate fi accesată aici: https://www.ffff.ro/premiile-superscrieri-2/nominalizarile-premiilor-superscrieri-11-voteaza-materialul-preferat/
FFFF le mulțumește încă o dată tuturor celor care fac, an de an, ca Superscrieri să se întâmple. Ediția actuală nu ar fi fost posibilă fără susținerea partenerilor și prietenilor: Susținătorii Superscrieri de anul acesta sunt FAN Courier și Kaufland, parteneri de creștere ai proiectului.
Sponsorii de categorie: Medlife, Think Digital, Google, Enel, Bitdefender, Azaria Food, Manifatture Neamț, Humane Society International.
Parteneri media: Rock Fm, Pagina de Media, Iqads, Hotnews, Smark.
Parteneri locații: Teatrul Național București, Apollo111, Club Expirat
Susținători ai galei: Pop Cola, Adrian Bujeniță, Nordic Fokus Lab, Gramma Wines, Editura Publica, Editura Humanitas, Black Button Books, TIFF Unlimited, Doamne Ferește, Anagram, Creative Broadcast, Adistu Visuals, Dare to Rug.


Superscrieri este, într-un fel, tributul pe care din 2011 încoace îl aducem autorilor unor astfel de scrieri – cei care, prin forța scriiturii lor, prin originalitate, onestitate și curaj încă ne mai spun poveștile care contează. Autorilor care cred în forța cuvântului bine ales, ne arată cum stau de fapt lucrurile, ne scapă de prejudecăți și stereotipii, ne emoționează, ne îmbogățesc, ne feresc de fake news. Lor le dedicăm, cu recunoștință, premiile, bursele și seminariile Superscrieri.

Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.