Cum să devii un designer de jocuri videodoar 4 minute sa citesti articolul

vg design

Cu tot mai mulți oameni având acces la internet, într-un context favorabil în care cererea este tot mai mare, industria jocurilor video crește rapid. În acest context, și cererea pentru specialiști în domeniu este din ce în ce mai mare. Este nevoie de designeri de jocuri, programatori, artiști, care să își pună la un loc abilitățile și creativitatea pentru a obține produse distractive care să contribuie la nevoia consumatorilor de divertisment.

vg design

Așadar, te-ai întrebat vreodată ce este un designer de jocuri video și cum ai putea deveni unul?

Mai întâi, ce este un designer de jocuri video și ce face el?

Designerii de jocuri video dezvoltă aspectele tehnice ale jocului, dar și povestea jocului, personajele și acțiunile din interior. De asemenea, aceștia asigură și realizarea regulilor jocului, fie singuri, fie împreună cu echipa de dezvoltare. Acesta creează schița jocului și conexiunile din interiorul lui, rolurile fiecărui personaj, cum se va derula jocul, care vor fi obstacolele pe care trebuie să le treacă jucătorul. Totodată, în colaborare cu specialiști în imagini și sunet, designerii de jocuri video asigură o acustică potrivită și o claritate a imaginii, astfel încât să fie cât mai plăcut și atractiv pentru utilizatori. Așadar, designerii de jocuri se asigură că toate aspectele tehnice, fundamentarea și mecanica, sunt corecte și la locul lor, pentru ca experiența finală a utilizatorului să fie cât mai plăcută.

Designerii de jocuri video pot avea responsabilități diferite în funcție de compania la care lucrează. În companiile mari, care își permit să angajeze mai multe persoane pentru fiecare etapă din construcția unui joc video, un designer de jocuri video are un rol bine definit în partea de început a proiectării jocului. Însă în companiile mici un designer s-ar putea să îndeplinească mai multe roluri, cum ar fi cel de artist care concepe jocul, dar și designer în toate etapele creării jocului.

Cum poți deveni un designer de jocuri video?

 1. Fă o mică cercetare ca să îți dai seama unde ți-ar plăcea să lucrezi. Caută companii care angajează designeri de jocuri video, interesează-te cu privire la așteptările lor. De ce nu, le poți contacta pentru a înțelege mai bine piața și nevoile ei. Poți încerca să te conectezi cu persoane care deja lucrează în companii în astfel de roluri , care te pot ține la curent cu eventuale oportunități de angajare. Industria de jocuri video este una raportată la deadline-uri și cu o presiune destul de mare, de aceea trebuie să fie destul de clar pentru tine care sunt rolurile și responsabilitățile pe care le vei avea. Apoi poți pune în balanță să îți dai seama cum se potrivesc toate aceste așteptări cu nevoile tale și cu nivelul tău de pregătire, cu posibilitatea ta de a investi timp și resurse în această direcție. În acest fel vei putea trece la pasul 2, unul firesc în această etapă de construcție.
 2. Definește-ți planul de carieră. Având în minte clar care sunt rolurile pe care le-ai putea îndeplini, este timpul să faci un plan pe termen mediu și lung pentru cariera ta. Acest domeniu este unul foarte vast, motiv pentru care va trebui să alegi. Pe măsură ce triezi posibilitățile pe care le ai, va fi mult mai ușor pentru tine să treci la pasul următor. O înțelegere clară a rolurilor și responsabilităților unui designer de jocuri video te ajută să iei decizii mai ușor pentru cariera ta și să devii un candidat puternic.
 3. Obține o diplomă. Există foarte multe cursuri la care te poți înscrie pentru a deprinde competențele necesare astfel încât să devii un specialist în design de jocuri video. Evident, cu timpul, practicând, poți să îți îmbunătățești competențele, însă un bun start este să înveți de la cei care deja știu cum se face treaba. Este foarte important să iei în serios această etapă deoarece industria jocurilor video este extrem de competitivă. Partea bună este că pentru multe joburi nu trebuie neapărat să urmezi o facultate în domeniu, ci pur și simplu să urmezi un curs intensiv unde poți învăța tot ce este necesar. Există și unele joburi pentru care s-ar putea să fie nevoie de o diplomă în programare. Însă dacă ai trecut deja de pașii 1 și 2 și ți-ai făcut o idee ce criterii trebuie să îndeplinești, acest pas va fi mult mai simplu pentru că vei ști exact de ce calificare ai nevoie pentru a te potrivi cu locul de muncă țintit. Este foarte probabil să ai ocazia să urmezi cursuri de pregătire chiar în cadrul unei companii unde să lucrezi ulterior.
 4. Proiectează-ți propriul joc. Cum am spus, experiența este cea mai importantă, după ce deprinzi cunoștințele de bază. Pentru că nu trebuie să rămâi la cunoștințele de bază și este foarte util să te prezinți în fața potențialilor angajatori cu un portofoliu, pasul firesc este să începi proiectarea propriului joc. Gândește-te la concept, pune-te în pielea jucătorului, imaginează-ți nivelurile și obstacolele prin care acesta trebuie să treacă și unde ar trebui să ajungă. Apoi, aplică cunoștințele tehnice pe care le-ai învățat deja la pasul 3. Acest pas este foarte important pentru familiarizarea cu domeniul. Practica este întotdeauna cea care încununează cunoștințele teoretice. Iar în acest moment, exercițiul tău poate fi unul foarte util deoarece nu ești presat de deadline-uri, ai libertatea de a-ți exprima creativitatea și de a-ți testa talentul. Nu sări peste acest pas important. Este un moment în care vei putea să-ți dai seama care îți sunt limitările și unde mai poți să-ți îmbunătățești abilitățile. Nu uita, învățăm constant!

Joburile din industria IT sunt din ce în ce mai generoase, oferind salarii atractive și condiții de muncă flexibile, mai ales pentru cei cărora le place să muncească de acasă. Evident, depinde de angajator, dar chiar și așa, există o mulțime de motive pentru care merită să încerci un astfel de job, fie că deja ai o formare în domeniu., fie că dorești să te reorientezi în carieră, să încerci ceva nou și distractiv.

Andrei Dan

Andrei Dan

mood_bad
 • Niciun review
 • Adauga un comentariu

  Alții au citit și...

  windows 11 lansare 5 octombrie
  Sci Tech

  Windows 11, se lanseaza pe 5 octombrie

  Microsoft a declarat  că va începe să ofere upgrade-uri gratuite pentru Windows 11, următoarea versiune a sistemului său de operare desktop, pentru computerele eligibile de

  Citeste »

  Citește și...