Angajații, încurajați să folosească AI de către HR. Câți fac traininguri?doar 4 minute sa citesti articolul

ai in HR

Peste 40% dintre specialiștii în HR din România susțin utilizarea Inteligenței Artificiale pentru ca angajații să lucreze mai ușor și mai rapid. Procentul crește la 50% în Ungaria, dar este la 7% în Republica Moldova. În același timp, doar o treime dintre experții în HR din România iau însă în considerare organizarea de traininguri pentru ca angajații să utilizeze mai bine Inteligența Artificială.

Aproximativ 41% dintre specialiștii în HR din România sprijină utilizarea instrumentelor de Inteligență Artificială pentru a ușura munca angajaților și economisirea de timp, potrivit unui studiu realizat de Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online a angajaților din România și una dintre cele mai importante din zona Europei Centrale și de Est. Procentul este de 35% în Grecia, crește la aproximativ 40% în Bulgaria și în Ungaria, dar este de 7% în Republica Moldova.

Sondajul Undelucram.ro a fost realizat între 15 mai – 5 iunie anul acesta și au răspuns 5.250 specialiști în resurse umane care provin în proporție de 80% din companii cu peste 100 de angajați din România, Republica Moldova, Ungaria, Grecia și Bulgaria.

Respondenții lucrează în companii din domeniile automotive, bănci/asigurări/pensii/alte servicii financiare, IT&C, BPO & servicii, construcții&imobiliare, educație, farma, HoReCa, producție de bunuri de consum, producție industrială, retail, servicii medicale, servicii științifice/tehnice, servicii transport/logistică, telecomunicații.

Bulgaria și Ungaria susțin cel mai mult utilizarea AI-ului

Aproximativ 55% dintre specialiștii în HR din România sprijină utilizarea Inteligenței Artificiale în companiile pe care le reprezintă, procentele cele mai mari fiind în Bulgaria (69%) și Ungaria (62%). În schimb, cifrele scad la 41% în Grecia și 32% în Moldova.

În jur de 18% dintre experții în resurse umane din România nu susțin folosirea instrumentelor AI, iar 27% nu au o poziție clară în acest sens. Republica Moldova este țara cu cel mai mic procent al oamenilor de HR care sprijină utilizarea Inteligenței Artificiale, 38% dintre respondenți spunând că organizația pe care o reprezintă nu promovează această practică.

Pe de altă parte, Grecia este țara cu cel mai mare procent al specialiștilor HR care nu sunt hotărâți dacă să promoveze sau nu folosirea instrumentelor de Inteligență Artificială în rândul angajaților.

Specialiștii HR din România susțin AI pentru a eficientiza recrutarea

Principalele motive pentru care experții în HR din România sprijină instrumentele AI sunt: simplificarea muncii angajaților și economisirea de timp (41%), automatizarea anumitor sarcini astfel încât să nu mai fie nevoie de apelarea la furnizori (31%) și diminuarea volumelor de recrutare în organizație (7%). Această ordine se păstrează și în celelalte patru țări din regiune.

Peste 40% dintre respondenții din România spun că angajații folosesc instrumente AI

În ceea ce privește utilizarea soluțiilor AI de către angajați, 41% dintre specialiștii HR din companiile din România raportează că salariații folosesc astfel de soluții, procentele fiind de 64% în Ungaria, 58% în Bulgaria, 43% în Grecia și 21% în Republica Moldova.

Cel mai mare procent de neutilizare a instrumentelor AI este înregistrat în Republica Moldova (63%), iar cea mai mare rată a specialiștilor HR care nu știu dacă angajații folosesc AI este în Grecia (38%).

36% dintre experții HR vor să organizeze traininguri pe tema AI

Deși procentul angajaților români care apelează la instrumente precum ChatGPT sau Character.AI este mare (40%), doar 36% dintre experții în resurse umane au luat în calcul organizarea de traininguri astfel încât salariații să maximizeze potențialul acestor instrumente. Dacă în Grecia și Bulgaria procentele sunt similare (33%, respectiv 34%), în schimb, în Ungaria procentul este dublu (73%). În Republica Moldova, doar 22% dintre angajatori au luat în considerare pregătirea angajaților pentru utilizarea AI.

Utilizarea AI în viața personală, de trei ori mai mare decât la birou

Raportat la propriul mod de a folosi Inteligența Artificială, 23% dintre experții HR din România spun că utilizează instrumente AI, cifrele fiind de 33% în Ungaria, 22% în Grecia, 20% în Bulgaria și 9% în Republica Moldova.

Procentele cresc însă foarte mult în ceea ce privește folosirea Inteligenței Artificiale în viața personală: 68% dintre specialiștii în HR din România apelează la astfel de soluții în afara jobului, 71% în Ungaria, 43% în Grecia, 58% în Bulgaria și 24% în Republica Moldova.

Cele mai utilizate instrumente AI de către experții în resurse umane din România sunt: ChatGPT (58%), aplicațiile specifice domeniului HR (11%), soluțiile dezvoltate intern care acoperă mai multe cerințe (11%), QuillBot (8,2%), Character.AI (6,7%), Midjourney (5,7%), altele (6%).

ChatGPT este cea mai utilizată aplicație în Bulgaria și Republica Moldova (83%, respectiv 81%). De asemenea, aplicațiile specifice domeniului HR sunt cel mai mult utilizate în Ungaria (41%) și Grecia (18%).


Citiți articolul original pe start-up.ro

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat care aduna tot ce e mai bun din media de business din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (start-up.ro) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – contact@romaniahub.ro. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.