Un fapt extrem de important atunci când vine vorba despre prezența pe mediile de socializare este nu numai postarea constantă de conținut, dar și angajamentul pe care îl creează acesta. Ce înseamnă mai exact acest „angajament”? Pentru ca ceea ce postezi pe rețelele de socializare să conteze ca parte al întregului tău proces de marketing și promovare, adică pentru a pune măcar „o mică bucată de cărămidă” la conversia clienților, aceștia trebuie chiar să citească postarea ta, să o aprecieze și chiar în cazul cel mai fericit să o și partajeze în rețeaua lor de prieteni.
Pe lângă conținutul în sine care trebuie să fie interesant este important și momentul în care alegi să postezi. Iar când spun momentul mă refer la ziua săptămânii și chiar la momentul exact din zi, la ora adică. În funcție de urmăritorii tăi, de publicul tău țintă, dar și în funcție de rețeaua socială există momentele propice în care este recomandat să creezi postări.
Mai jos am luat în calcul pentru fiecare rețea de socializare momentele propice constatate la nivel general, dar pe de altă parte am introdus și câteva sfaturi legate de modalitatea de evaluare a timpului potrivit pentru fiecare afacere în parte.
Considerații generale legate de postările pe rețelele de socializare
Este important să lămuresc un aspect important legat de datele prezentate mai jos: acestea sunt generale, ele reprezintă o medie realizată pe un eșantion aleator de persoane. Este posibil ca aceste date statistice pentru afacerea ta să nu aibă nicio importanță, ci doar una de etalon eventual.
Atunci când iei în calcul orele și zilele optime pentru a posta pe rețelele sociale, nu trebuie să uiți ceva esențial: postările tale nu sunt pentru tine sau pentru un eșantion general de persoane, ci pentru publicul tău țintă, pentru cei ce se încadrează în portretul robot al clientului tău ideal. Aceasta înseamnă că ai studiat acest prototip al clientului tău: cine este, ce meserie are, care sunt orele lui libere, care sunt hobby-urile sale, cum se distrează, care sunt valorile sale, care sunt fricile sale, ce idealuri are, etc. Toate cele înșirate mai sus îți vor oferi toate datele necesare pentru a te adresa exact acelui tip de persoană ce îți poate deveni client.
Dacă vinzi scutece ecologice, din materiale reciclabile ce se pot spăla este posibil ca audiența ta să fie disponibilă mai degrabă seara sau la prânz. Publicul tău sunt mame tinere care au bebeluși și depind de programul lor, dar și al partenerilor lor. Indiferent cine are grijă de bebeluș va avea nevoie la un moment dat de un moment de respiro, iar acela va fi exact atunci când partenerul revine. Iar acel moment de respiro probabil va fi îndreptat spre ceva simplu, precum rețelele de socializare, ce conțin informație, dar nu iau mult timp nici pentru procesare, nici pentru angajament. Același tip de logică se aplică oricărui domeniu, iar toți factorii ce influențează prezența pe rețelele sociale ale publicului tău trebuie să fie luați în considerare.
Acestea fiind spuse, haideți să vedem ce spun statisticile despre momentele propice din săptămână și zi când este bine să postezi pe cele mai importante rețele de socializare.
Când să postezi pe Facebook
Primul lucru pe care trebuie să îl iei în considerare când postezi pe Facebook este că peste 70% dintre utilizatori vizitează zilnic site-ul, iar aproape 90% o fac utilizând un terminal mobil.
Apoi trebuie să iei în considerare cui te adresezi. Dacă ești o afacere de tipul B2B (te adresezi direct unei alte afaceri), atunci zilele propice de postare sunt marți, miercuri și joi, iar intervalul orar este între 09:00 și 14:00. Luni și vineri, dar și orele de după-amiază nu sunt foarte bune pentru un angajament profund din partea angajaților, ceea ce este în fapt și normal.
Atunci când vorbim despre B2C (afacerile ce se adresează clientului final, nu unei afaceri, ci unui om) cel mai bun moment să postezi conținut pe Facebook este ora prânzului (1200 – 1300), în zilele de luni, marți sau miercuri. Ceea ce este logic pentru că prânzul este în mare majoritate un moment liber pentru majoritatea și astfel permite verificarea conturilor sociale personale.
Când să postezi pe Instagram
Angajamentul pe care îl creează Instagram în rândul utilizatorilor săi nu necesită timp, ci doar o secundă, pentru că este unul eminamente vizual. Pentru că elementul acesta vizual este cu precădere important atunci când vine vorba despre … mâncare, studiile arată că intervalul 12:00 – 13:00 este propice atunci când ne referim la restaurante, firme de catering și afaceri similare pentru vizualizarea postărilor pe Instagram.
Pentru Instagram cel mai bun interval orar pentru a posta este 13:00 – 15:00 de luni până vineri. Weekend-ul pare a fi neimportant pentru ceea ce publici pe Instagram, iar din acesta, cel mai mic angajament este generat duminica.
Când să postezi pe Twitter
Twitter nu este foarte popular poate în anumite medii, dar este deopotrivă important, mai ales în domeniul știrilor. Ceea ce diferențiază Twitter de alte rețele sociale este faptul că importanța unui tweet se disipează după doar 20 de minute. În plus, Twitter are o greutate mai mare atunci când vine vorba de știri și conversații importante în domeniul social și politic.
Momentele propice de postare pe Twitter se concentrează în partea principală a zilei, undeva în intervalul 09:00 – 15:00, cu un impact 0 în partea de seară a zilei. În ceea ce privește zilele recomandate acestea sunt luni, marți, miercuri sau joi, iar weekend-ul reprezentând implicare minimă din partea utilizatorilor platformei. Un fapt ce nu trebuie neglijat este că peste 80% dintre utilizatorii Twitter fac parte din generația Y, denumiți și mileniali sau millenials.
Când să postezi pe LinkedIn
Aproape 50% dintre cei ce utilizează LinkedIn sunt persoane cu funcții de conducere. Iar peste 50% dintre toți utilizatorii săi accesează platforma de pe mobil. LinkedIn este rețeaua principală folosită de cei ce doresc ca la un moment dat să își schimbe serviciul sau cei care consideră că este necesar să aibă cumva un plan de rezervă în permanență.
Fiind o rețea socială destinată exclusiv mediului de afaceri, aceasta este folosită oarecum „în timpul orelor de lucru”. Momentele cele mai bune de postare pe LinkedIn sunt orele dimineții, precum 07:45/08:00, 10:45/11:00 sau 12:45/12:00, urmate apoi de finalul „programului” la ore de tipul 17:45/18:00. În ceea ce privește zilele cele mai bune pentru postare acestea sunt începutul de săptămână, adică de luni până miercuri.
CONCLUZIE
Așa cum am precizat la început toate datele de mai sus se bazează pe statistici generale. Acestea nu iau în considerare particularitățile afacerii tale, iar acestea pot fi relevante pentru orele și zilele la care sunt vizualizate postările tale. Așa că, în concluzie, primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când creezi un calendar al postărilor pe rețelele sociale este să realizezi un studiu legat de cei cărora te adresezi în mod direct.
Adauga un comentariu