Indiferent de cât de bogată și informată este strategia ta de marketing online, dacă nu o monitorizezi pentru a descoperi care sunt punctele sale eficiente, unde anume trebuie să mai lucrez și ce nu funcționează deloc, atunci degeaba ai creat un plan de acțiune. Așa că, pentru a vedea exact cât de bine sau prost funcționează modalitățile prin care ai ales să te promovezi online ai nevoie obligatoriu de un instrument care să măsoare indicii necesari și să te informeze asupra lor.
Google a creat un instrument de măsurare și analiză a traficului existent pe site-ul tău și cel mai bun lucru legat de acesta se poate spune că este faptul că este total gratuit, Google Analytics. Totuși, pentru mulți folosirea acestui instrument pare extrem de dificilă mai ales la o primă privire. Deși Analytics este o platformă de analiză destul de completă ce oferă multe date, unele chiar destul de amănunțite, cu un pic de ajutor „tainele” sale pot fi deslușite și se poate utiliza destul de ușor. Astfel că am alcătuit mai jos un mic ghid care să vă arate cum să faci setările de bază și cum poți crea cele mai comune rapoarte pentru a măsura eficiența campaniilor tale.
La ce îți folosește Google Analytics
Peste jumătate dintre site-urile existente la ora actuală folosesc Analytics ca instrument de analiză a traficului. Google Analytics îți oferă informații extrem de importante legate de cei îți accesează site-ul.
Cu ajutorul său poți determina:
- Ce trafic are site-ul tău
- De unde provin utilizatorii care au accesat site-ul tău (căutări, backlink-uri, social media, etc)
- De unde provin cei ce sunt clienți potențiali
- Datele demografice ale celor ce îți vizitează site-ul
- Traficul pentru fiecare pagină inclusă în site-ul tău
- De pe ce tip de terminal provine traficul generat pe pagină (desktop sau terminale mobile)
- Cât timp petrece un utilizator pe site-ul tău și pe ce pagini
- Tipul de click-uri date de acesta (dacă a vizitat doar, dacă a creat un cont, dacă a cumpărat ceva, etc)
În funcție de datele furnizate prin multitudinea sa de rapoarte vei avea posibilitatea să te îndrepți spre acele regiuni sau zone care îți aduc cel mai mult trafic, să descoperi care părți ale site-ului tău sunt mai vizitate și să le poți ajusta și pe cele care nu aduc prea mulți vizitatori, să găsești elementele necesare pentru optimizarea site-ului tău special pentru potențialii clienți și multe altele.
Cum să setezi Google Analytics
Prima ta impresie legată de Google Analytics s-ar putea să fie ușor intimidantă, dar nu este nevoie să te sperii. Ușor vei învăța foarte bine cum și la ce să îl folosești.
Pentru a putea folosi Google Analytics va trebui să creezi un cont pe platformă și apoi să efectuezi câteva setări de bază. Așa că haideți să începem:
- Veți avea nevoie de un cont pe Google, acesta ar fi primul pas. Totuși pentru că majoritatea au un cont de Gmail pe Google, nu veți avea nevoie de altceva.
- Accesați apoi https://analytics.google.com/, fiind deja logat în contul Google.
- Apasă pe butonul Start Measuring și vei fi transferat către pagina de creare a contului Analytics.
- După ce completezi datele logice cerute de aceștia (utilizator, adresa site-ului tău, câteva detalii legate de afacerea ta, etc) ți se va cere să alegi pentru ce anume dorești să utilizezi contul (web, mobile sau web și mobile).
- După crearea contului nu va trebui decât să accepți termenii și condițiile.
- Vei fi transferat către pagina finală.
- La secțiunea Admin din Dashboard vei găsi la Tracking Info, Tracking Code. Acesta trebuie să aibă forma UA-nistenumere-unnumăr.
- Tot unde găsești tracking code vei descoperi și porțiunea clară de cod ce trebuie introdusă pe fiecare pagină a site-ului tău pentru ca aceasta să poată fi urmărită de Analytics și să transmită datele necesare către acesta. Porțiunea de cod aferentă lui Analytics trebuie inclusă în header, chiar sub tag-ul head. Este posibil ca dacă folosești o platformă de tipul WordPress să ai posibilitatea de a instala un plugin pentru Google Analytics fără a face tu manual această copiere.
Ai ajuns la final cu crearea unui cont și urmărirea paginilor dorite din site-ul tău. Acum urmează să îi explici lui Google Analytics cum să folosească datele furnizate de tine pentru a te ajuta cu ceea ce ai tu nevoie.
Analytics îți poate furniza foarte multe informații legate de site-ul tău, dar nu știe exact ce ai tu nevoie, iar pentru aceasta are nevoie să îi spui tu ce anume este important pentru tine, care sunt acei factori cheie de performanță care te interesează pentru site-ul tău în mod particular. Iar acest pas presupune creare unor „Obiective”/Goals.
Goals
Mergi pe pagina principală la Admin (stânga jos), dă click pe el, apoi mergi la ultimul tab din pagină și acolo vei găsi secțiunea Goals. Click și pe aceasta, apoi Add Goal. Denumește respectivul Goal, apoi furnizează informațiile legate de el. Apoi trebuie să specifici tipul de obiectiv:
- Destinația (destination) – pentru tine este important ca utilizatorii să ajungă pe o anumită pagină;
- Eveniment (event) – pentru tine este necesar ca utilizatorul să acceseze un anumit buton specific: să se aboneze, să cumpere, să vadă un material video, să descarce un PDF, etc.
- Durată (duration) – când este important pentru tine ca utilizatorul să petreacă un anumit timp pe o pagină;
- Pagini per sesiune (Pages per session) – dacă este important pentru tine ca utilizatorul să vizualizeze un număr specific de pagini într-o singură sesiune.
Pentru fiecare tip de obiectiv măsurat poți introduce date amănunțite, spre exemplu exact ce durată vrei să fie petrecută pe exact ce pagină sau numărul exact de pagini pe care vrei să le viziteze.
Google Search Console
Search Console este un alt instrument pus la dispoziție de Google pentru a măsura prezența ta online. De aceea trebuie să creezi o legătură între Analytics și Search Console pentru ca cele două platforme să poată interacționa și transmite date de la una către cealaltă. Această legătură o poți face tot de la Admin, apoi în coloana din mijloc mergi la Property Settings, apoi alege Adjust Search Console. Click pe Add și vei adăuga site-ul tău în Search Console.
Creare de conturi multiple
Analytics este un instrument care nu poate fi folosit de o singură persoană, pentru că rapoartele și datele furnizate de acesta corespund unei arii largi de interes: SEO, marketing, vânzări, etc. Drept urmare, mai mult ca sigur va trebui să realizezi conturi multiple, adică acces pentru mai mulți. Poți crea conturi multiple tot din Admin, apoi Create Account.
Tipuri de rapoarte furnizate de Analytics
Panoul de control sau Dashboard-ul Analytics include meniul (în partea stângă) ce desemnează fiecare tip de raportare pe care ți-o poate oferi.
Realtime
Așa cum îi spune și numele acest tip de vizualizare creează un raport în timp real legat de vizitatorii tăi în secunda sau minutul acesta. Îți poate arăta de unde provin aceștia, datele lor demografice, câte conversii ai dintre aceștia și care sunt cuvintele cheie cele mai importante ce te favorizează la căutări. Acestea sunt însă date legate de momentul la care accesezi raportul, iar pentru un site mic sau care se află la început ele nu au o valoare foarte mare.
Audience
Acest raport are o foarte mare importanță pentru crearea unui portret robot al clientului tău ideal. Aici poți vedea rapoarte care să meargă în foarte mare amănunt, spre exemplu: din ce țară sunt cei care au stat între 3-4 minute pe site-ul tău și au vizitat pagina Y. Gradul de filtrare a informației și bogăția de date pe care ți-o conferă este extrem de mare. Drept urmare, această secțiune trebuie vizitată des și folosită în amănunt. Audiențele se creează de către tine în funcție de ce anume dorești să observi sau să descoperi legat de cei ce te vizualizează și comportamentul acestora în anumite cazuri.
Acquisition
Aici vei putea vizualiza și analiza de unde anume au venit utilizatorii pe site-ul tău. Și aici nu mă refer la țară sau localitate. Mă refer de unde anume au ajuns pe site-ul tău: au căutat anumite cuvinte, au accesat un link de pe un lat site, au dat click de pe Facebook sau Instagram, etc. Datele din această secțiune te pot ajuta foarte mult să stabilești dacă o anumită campanie pe rețelele sociale și-a atins scopul descoperind dacă vizitatorii tăi din acea perioadă au provenit de pe rețeaua respectivă de socializare.
Behavior
Vorbim aici de rapoarte ce aduc informații importante legate de comportamentul vizitatorului pe site-ul tău: ce pagini vizitează, de unde pornește vizita sa, cât timp petrece pe site în total și cât timp pe fiecare pagină vizitată, care este parcursul său de îndată ce a ajuns pe site-ul tău. Toate acestea sunt informații esențiale pentru marketing-ul online, dar și pentru cei responsabili cu SEO. Dacă tu ai gândit o anumită cale logică pe care vizitatorii ar trebui să o parcurgă, dar mare parte din ei par să facă altfel, aceasta înseamnă că trebuie să regândești respectiva strategie. De asemenea dacă anumite pagini nu sunt mai deloc vizitate sau se face doar click fără a staționa deloc pe ele este clar că acestea au mare nevoie de optimizare.
Conversions
Aici vei vedea exact câți dintre cei care te-au vizitat a devenit (s-au convertit în) clienți. Adică ce număr dintre cei ce te-au vizitat au și cumpărat de la tine. Aici există trei rapoarte importante pe care le poți obține:
- Goals – aici vei putea vedea dacă obiectivele pe care ți le-ai propus și creat s-au potrivit cu numărul de conversii obținute. Aici vei putea cuantifica clar ROI (Return of Investment) pentru fiecare dintre campaniile tale.
- Multi-channel Funnels – acest raport îți arată cum lucrează toată canalele de disipare online a strategiilor tale, a metodelor tale de promovare. Vei vedea cum site-ul tău, prezența pe rețelele sociale sau diverse platforme specifice, pe mobil sau desktop își aduc fiecare contribuția la crearea unui client dintr-unul potențial. Acest raport este unul foarte important pentru că te ferește de una dintre greșelile comune: un client cumpără după ce a căutat ceva anume pe Google. Totuși te-a ales pe tine din prima, chiar dacă erai al treilea sau al cincilea rezultat pentru că era familiarizat cu tine și poate chiar crease o legătură emoțională cu tine în urma unei campanii de-a ta de pe Instagram. Deci chiar dacă pare că el provine din Search, în cele din urmă este un melanj între campania amintită și poziția la căutări.
- Ecommerce – acesta este un raport doar pentru cei ce dețin un magazin online ce îți arată cum s-a ajuns la finalizarea coșului, care sunt vânzările tale pentru un anumit produs, etc.
Da, Google Analytics nu este ușor de utilizat. Din fericire, documentația pusă la dispoziție de către chiar Google este destul de explicită, iar în plus articole ce te ajută să rezolvi diverse probleme sunt foarte răspândite. Creează-ți un cont, ia- ușor și vei vedea că vei avea numai avantaje din folosirea sa.
Adauga un comentariu