Conținut, conținut, conținut … Cât mai mult și cât mai bun, mai original, informativ și fantastic care să creeze conversia clienților pe loc! Cam acestea sunt cerințele pieței în ziua de azi, dar totuși afacerea ta nu se rezumă doar la un blog în care să publici articole. Ai nevoie de mult mai multe lucruri pentru ca afacerea ta să funcționeze și să genereze profit, să aibă clienți. Deci, care este atunci soluția? Cum îți faci timp să scrii măcar vreo 2-3 articole pe săptămână, dar să fie și bune și corecte? Și când te ocupi de restul?
Soluția cea mai la îndemână este să externalizezi problema aceasta a scrierii de articole pentru blog. Poți căuta si angaja freelanceri sau poți cumpăra articole de pe site-uri ce oferă conținut contra cost. Este ok să faci asta? Este oare bine să lași pe altcineva să îți scrie articolele?
Citește și:
Da, decât să renunți la a publica în mod constant sau să scrii tu articole neinteresante, prea scurte și fără nicio valoare pentru audiența ta, atunci mai bine îi lași pe alții să o facă pentru tine. Problema principală nu este dacă să cumperi, problema este ce si de unde să cumperi. Foarte mulți dintre cei ce aleg să cumpere conținut fac extrem de multe greșeli și observă cum publicul lor se modifică în număr și calitate, autoritatea blogului scade, vizitatorii nu mai sunt așa mulți, iar poziția ta în SERP este din ce în ce mai jos.
Nu este vina alegerii de a cumpăra articole, ci este de fapt o serie de greșeli comune pe care le fac foarte mulți dintre cei ce aleg să cumpere articole. Iată mai jos 10 cele mai comune asemenea greșeli pentru a putea să le eviți să alegi să ai conținut de calitate chiar dacă îl scriu alții.
- Omiți să creezi un plan editorial
Aceasta este o greșeală comună nu numai acelor ce aleg să cumpere articole, dar chiar și a celor care le scriu ei înșiși pentru blogul lor. În special atunci când blogul respectiv are o vechime destul de mare și foarte multe articole poți foarte ușor să cazi în această capcană.
Poți să cumperi articole pe teme despre care ai mai scris și poți crea articole care să nu aibă o continuare, un fir logic. Anumite articole pot fi doar începuturi ale unor serii, dar dacă tu nu ai o schiță clară asupra a ceea ce ai publicat și vrei să publici pe o anumită perioadă în viitor, poți trece cu vederea acel subiecte începute și neterminate.
Așa că schițează un plan editorial, include subiectele și articolele publicate deja pe site și eventual chiar și datele la care le-ai publicat, apoi fă un plan al articolelor pe care îți le propui pe viitor. Vei putea astfel să studiezi dinainte și să anticipezi tendințele viitoare din domeniul în care activezi și să poți beneficia de acestea.
- Articolele publicate nu oferă o imagine unitară
Este un fapt cunoscut că tot ce ține de afacerea ta trebuie să fie un tot unitar, din punct de vedere grafic, al informațiilor, al tonului, al tipului de personalitate pe care l-ai creat pentru aceasta. Atunci când alegi să cumperi diverse articole scrise de persoane diferite, chiar dacă acestea au o calitate promițătoare, ele sunt scrise de persoane diferite. Și ceea ce este foarte important este că sunt persoane nu numai diferite de tine, dar diferite între ele.
Mai mult decât atâta trebuie să alegi să cumperi acele articole care reflectă ideea și personalitatea deja existentă a blogului sau site-ului tău. Dacă schimbi brusc felul în care te adresezi audienței tale, fie prea formal, fie prea informal sau dacă adaugi articole aleatorii ce pare să nu aibă legătură între ele, cei care îți citeau conținutul te vor părăsi. Imaginea unitară este foarte importantă în ochii clienților pentru acea constanță a ta le conferă încredere.
- Cumperi conținut ieftin pentru a face economie
Aceasta este prima și cea mai mare greșeală pe care o fac de obicei cei ce aleg să cumpere articole.
Există foarte multe „ferme” de conținut, adică site-uri ce strâng conținut de la diverși „creatori” și le revând. Principiul acestui tip de afacere este acela al producției de masă, lipsită de calitate, dar în cantitate foarte mare. Există extrem de multe articole cu același conținut, dar ușor sau poate chiar mai mult schimbat, dar în esență același. Drept urmare, conținutul respectiv, textele de blog cumpărate nu conțin nicio informație nouă, nicio structurare a unor informații știute deja, nu aduc niciun avantaj celui care începe să le citească.
Există în toate domeniile mirajul prețului mic, acea „chemare” a lucrurilor ieftine care te fac să te gândești că vei face o mare economie. În realitate, pe termen lung ceva ieftin te va costa mult mai mult. Iar când vine vorba de a cumpăra articole ieftine, costul este unul de și mai lungă durată: te va costa clienți, reputație, eforturile SEO de până atunci și mult mai multe.
- Cumperi conținut doar pentru a avea ce publica
Datorită presiunii existente în domeniu, care te îndeamnă „să publici cât mai mult și cât mai des”, foarte mulți fac această greșeală. Și aceasta se leagă mult și de punctul de mai sus și anume cumpărarea de articole ieftine.
Foarte multe afaceri cumpără câte 20 de articole pentru a le publica în două săptămâni, pentru ca „trebuie să vadă Google că public, ca am update-uri”, etc, etc. Google, însă, a început ca din ce în ce mai mult să aprecieze calitatea și nu cantitatea. Optimizarea pentru SEO nu presupune tone de text publicate zilnic, dar care nu aduc nimic în plus, care nu îl fac pe vizitator să petreacă timpul necesar pentru a citi informația. Google nu vede doar de câte ori publici conținut, ci și câți oameni vizitează ce ai scris și cât stau e pagina respectivă. Acest cumul de factori sunt importanți pentru poziția ta pe paginile de căutări și nu cantitatea de informație publicată zilnic.
Cumpără conținut mai puțin, publică doar o dată pe săptămână, dar alege să cumperi articole studiate, de calitate care să te reprezinte pe tine și afacerea ta, care să aducă un avantaj cititorului sau un plus de informație.
- Alegi conținut care te interesează pe tine personal
Atunci când decizi ce anume texte să cumperi sau ce anume articole să le dai freelancer-ilor să scrie te îndrepți mai degrabă către acele subiecte pe care ai vrea tu să le vezi transcrise sau abordate.
Înainte de a te apuca să creezi planul editorial despre care vorbeam la unul dintre punctele de mai sus, este indicat să faci un studiu în profunzime a audienței tale, a potențialilor tăi clienți. Trebuie să treci peste gusturile și interesele tale și să studiezi ce anume îi interesează pe cei cărora vrei să te adresezi. Abia apoi poți crea un plan editorial corect și să cumperi acele articole care îți vor aduce un real beneficiu.
- Nu oferi cerințe clare sau destule
Atunci când angajezi un freelancer să scrie articolele pentru blogul tău va trebui să îi explici ce anume îți dorești de la el, de la articolele respective. De la cuvintele cheie la tonul pe care îți dorești ca acesta să îl abordeze, modalitățile de a se adresa i eventual exemple de articole scrise de tine până în acel moment. De cele mai multe ori însă, mai ales atunci când tu ești persoana care a scris articolele până la acel moment este dificil să vezi toate aspectele necesare pentru a scrie un text ca și cum ar fi al tău. Aceasta pentru că tu știi exact ce trebuie să scrii și cum să îți creezi textele. Din păcate, persoana pe care o vei angaja nu poate intra în mintea ta. Drept urmare, cel mai bine este să creezi tu o schiță dinainte cu ce anume este important pentru tine și publicul care te citește. Pe baza acesteia vei putea să oferi toate amănuntele pentru ca noul scriitor să nu se depărteze de felul tău de a crea conținut.
- Omiți faptul că scrisul este un proces artistic
Foarte mulți dintre cei care comandă sau cumpără articole pierd din vedere faptul că cei care le scriu, mai ales atunci când vorbi de material calitativ sunt oameni. Când te adresezi unu site care vinde conținut, acel conținut este creat de oameni, nu de roboți.
Dacă vei subcontracta un freelancer să îți scrie articolele trebuie să iei în considerare că respectiva persoană este ca orice alt angajat, cu probleme, cu familie, cu timp liber și concediu, etc. În plus, trebuie să ții cont de faptul că un articol bun necesită timp pentru a-l scrie, multă muncă de cercetare, dar și inspirație. Evită să acorzi termene prea scurte pentru realizarea unor proiecte complexe dacă îți dorești ca materialele primite să fie cu adevărat utilizabile.
- Nu verifici textul, sursele citate și linkurile din el
Dacă nu verifici textele pe care le comanzi sau pe care le cumperi s-ar putea să ai surprize neplăcute. Pe lângă formularea acestora care poate fi total defectuoasă, fără logică și de multe ori lipsită de acea scânteie necesară oricărui articol pentru a fii apreciat și citit, te poți confrunta și cu alte probleme. Este posibil să te confrunți cu diverse statistici fără a avea o sursă citată, iar dacă vei căuta sursa este posibil fie să nu o găsești, fie să descoperi că nu are legătură cu ce apare în textul primit de tine.
Dacă ai cerut celui ce a compus articolul să introducă și linkuri este posibil să constați că fie respectivele linkuri nu sunt valide, fie sunt către situri fantomă menite să aducă click-uri nemeritate contra unei sume de bani. Toate aceste tactici sunt penalizate destul de dur de către motoarele de căutare, drept urmare trebuie să verifici fiecare articol pe care alegi să îl publici pe blogul tău, toate sursele de informație citate, dar șu toate linkurile.
- Cazi în capcanele creatorilor de conținut mediocru
Orice persoană cu acces la Internet în zilele noastre (adică oricine, de fapt) poate pretinde că se pricepe enorm la a scrie articole. Și le poate și scrie chiar și bine pretinde persoana respectivă. Un scriitor mediocru care a „împușcat” 20 de contracte într-un an de zile se poate lăuda cu materialele crate și poate înșira o listă întreagă de abilități pe care le are, dar realitate este mai mult ca sigur alta. Dacă dai o căutare pe oricare dinte site-urile care oferă posibilitatea de angajare a unor freelanceri vei găsi nenumărate persoane care se vor lăuda cu SEO, cercetare, optimizare pentru rețele de socializare, etc.
Pentru a fi sigur că ceea ce și se vinde este chiar realitatea cere neapărat să vezi materialele create de el sau dă-i un test să creeze un text pe o anumită temă și cu cerințele tale. Astfel vei vedea dacă este ce îți trebuie sau nu.
- Cumperi din prea multe surse
Fiecare voce este diferită, așa că dacă vei cumpăra articole de la 10 freelanceri diferiți, chiar dacă acestea au coerență și sunt bune, ele nu vor avea o anumită coerență unitate, pe care o are o singură persoană atunci când scrie. Este de preferat să angajezi o singură persoană chiar dacă o alegi de pe un site care oferă diverse proiecte freelance.
Alegând un singur om care să scrie pentru tine și în locul tău nu faci altceva decât să creezi o nouă voce, unică și clară. Vei putea astfel să alegi acea persoană care are cunoștințele și experiența necesară în ale scrisului, dar nu numai. Poate că afacerea ta este una tehnică sau în domeniul medical și atunci cel pe care îl angajezi trebuie să aibă noțiuni mult mai aprofundate pentru subiectul respectiv.
Concluzie
În concluzie, este bine să angajezi pe cineva care să scrie în locul tău, mai ales când afacerea ta este în creștere și ai nevoie de timp mai mult pentru a-l dedica altor activități adiacente și necesare pentru a crește și a te dezvolta și mai mult. Ai grijă, însă și ferește-te de cele mai comune greșeli și capcane în care poți pica: fi pregătit să plătești calitatea, nu cantitate, alege o singură persoană pregătită și capabilă să își asume rolul de a scrie pentru tine, verifică fiecare text și planifică dinainte.
Adauga un comentariu