Îți iei mai multă energie din momentele pe care le petreci singur, decât atunci când ești înconjurat de oameni? Probabil că ai trăsături de personalitate de tip introvertit. Ca introvertit, poți reuși în orice industrie sau job. Calitățile tale pot fi un atu la locul de muncă pe care îl poți folosi pentru a obține echilibrul de care ai nevoie, chiar și în roluri care necesită mai multă interacțiune socială și energie.
Cartea lui Susan Cain, Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking susține că talentele extraordinare ale introvertiților ar trebui încurajate. Găsirea locului de muncă potrivit pentru tine poate duce la o carieră împlinită, chiar și într-o lume în care calitățile extrovertite tind să fie celebrate.
Citește și:
În acest articol, explorăm abilitățile de mare valoare pe care le pot avea introvertiții, sfaturi pentru a le valorifica, precum și cele mai relevante joburi pentru introvertiți.
Ce înseamnă „introvertit”. 8 trăsături
Un introvertit este o persoană care preferă să se reîncarce singur sau în medii mai silențioase. Această trăsătură de personalitate apare într-un spectru – oamenii nu sunt nici complet introvertiți, nici extrem de vorbăreți în orice moment și poate fi situațional. Mulți introvertiți pot fi extrovertiți și se pot bucura de petrecerea timpului cu ceilalți, în timp ce indivizii extrovertiți pot fi timizi și se pot bucura de perioade lungi de singurătate.
Iată câteva trăsături de personalitate pe care le poți avea dacă ești introvertit:
1. Să fii în preajma multor oameni îți consumă energia
Te-ai simțit vreodată epuizat după ce ai petrecut timp cu mulți oameni? După o zi în care ai interacționat cu ceilalți, ai adesea nevoie să te retragi într-un loc liniștit și să ai o perioadă lungă de timp pentru tine? Una dintre caracteristicile majore ale acestui tip de personalitate este că introvertiții tind să cheltuiască energie în situații sociale, spre deosebire de extrovertiți care câștigă energie din astfel de interacțiuni.
Asta nu înseamnă că introvertiții evită cu totul interacțiunile sociale. Mulți introvertiți se bucură de fapt să petreacă timpul în preajma celorlalți, dar tind să prefere compania prietenilor apropiați. În timp ce un extrovertit ar putea merge la o petrecere cu scopul de a cunoaște oameni noi, un introvertit intenționează să petreacă timp de calitate vorbind cu prieteni buni.
2. Te bucuri de singurătate
Ca introvertit, ideea ta despre un timp bine petrecut este o după-amiază liniștită pentru tine în care să te bucuri de hobby-urile și interesele tale. Activități precum timpul petrecut singur cu o carte bună, o plimbare liniștită în natură sau vizionarea programului tău preferat de televiziune te ajută să te simți reîncărcat și plin de energie.
Asta nu înseamnă că introvertiții vor să fie singuri tot timpul. Mulți introvertiți adoră să petreacă timp cu prietenii și să interacționeze cu oameni familiari în situații sociale. Lucrul cheie de reținut este că, după o zi lungă de activitate socială, un introvertit va dori probabil să se retragă într-un loc liniștit pentru a gândi, reflecta și reîncărca.
3. Ai un grup mic de prieteni apropiați
O concepție greșită comună despre introvertiți este că nu le plac oamenii. În timp ce introvertiților de obicei nu le place foarte mult să socializeze, le place să aibă un grup mic de prieteni de care sunt deosebit de apropiați.
În loc să aibă un cerc social mare de oameni pe care îi cunosc doar la nivel superficial, introvertiții preferă să rămână la relații profunde, de lungă durată, marcate de multă apropiere și intimitate. Cercetătorii au descoperit că oamenii cu această trăsătură au tendința de a avea un grup mai mic de prieteni.
Dintre multele puncte forte ale introvertiților, unul este că ei tind să creeze relații profunde și semnificative cu cei mai apropiați. De asemenea, preferă să interacționeze cu oamenii pe o bază individuală, mai degrabă decât într-un cadru de grup mare.
4. Oamenilor le poate fi mai dificil să te cunoască
Introvertiții sunt adesea descriși ca liniștiți, rezervați și blânzi și uneori sunt confundați ca fiind timizi. În timp ce unii introvertiți sunt cu siguranță timizi, oamenii nu ar trebui să confunde rezerva unui introvertit cu timiditate. În multe cazuri, oamenii cu acest tip de personalitate preferă pur și simplu să-și aleagă cuvintele cu atenție și să nu piardă timp sau energie pe conversații inutile. Dacă ești genul tăcut și puțin rezervat, probabil că ești un introvertit.
5. Prea multă stimulare te face să te simți distras
Când introvertiții trebuie să petreacă timp în activități sau medii care sunt foarte agitate, se pot simți lipsiți de concentrare și copleșiți. Extrovertiții, în schimb, au tendința de a se dezvolta în situații în care există multă activitate și puține șanse de a se plictisi.
Cercetătorii au descoperit că introvertiții tind să fie distrași mai ușor decât extrovertiții, ceea ce face parte din motivul pentru care introvertiții tind să prefere un cadru mai liniștit, mai puțin agitat. Dacă ai tendința de a te simți copleșit în situații sociale aglomerate, este posibil să fii introvertit.
6. Ești foarte conștient de tine
Deoarece introvertiții tind să se întoarcă spre interior, ei petrec, de asemenea, mult timp examinându-și propriile experiențe interne. Dacă simți că ai cunoștințe bune despre tine, motivațiile și sentimentele tale, s-ar putea să fii mai mult un introvertit.
Introvertiții au tendința de a se bucura să se gândească și să examineze lucrurile în propria minte. Conștientizarea de sine și înțelegerea de sine sunt importante pentru introvertiți, așa că adesea dedică mult timp pentru a afla mai multe despre ei înșiși.
Conștiința de sine este unul dintre multele puncte forte ale introvertiților. Au tendința să exploreze hobby-urile care le plac, să se gândească la viața lor și să citească cărți care explorează teme și subiecte care sunt importante pentru ei. Dacă simți că ești conștient de tine și îți place să câștigi cunoștințe profunde despre tine, atunci s-ar putea să fii mai mult introvertit.
7. Îți place să înveți observând
Acolo unde extrovertiții tind să prefere să sară direct și să învețe prin experiență practică, introvertiții preferă de obicei să învețe prin observație. Extrovertiții învață prin încercări și erori, în timp ce introvertiții preferă să observe înainte de a încerca ceva nou.
Introvertiților le place să-i privească pe ceilalți cum îndeplinesc o sarcină, adesea în mod repetat, până când simt că pot replica singuri acțiunile. Când introvertiții învață din experiența personală, ei preferă să exerseze într-un loc privat unde își pot construi abilități și competențe fără a fi nevoie să încânte un public.
Dacă îți place să înveți mai mult urmărind decât făcând, există șansa să ai o personalitate mai introvertită.
8. Ești atras de locuri de muncă care implică independență
După cum îți poți imagina, locurile de muncă care necesită multă interacțiune socială au de obicei puțin atractivitate pentru oamenii introvertiți. Pe de altă parte, carierele care implică munca independentă sunt adesea o alegere excelentă pentru introvertiți. De exemplu, unui introvertit i-ar putea plăcea să lucreze ca scriitor, contabil, programator de computer, designer grafic, farmacist sau artist.
Adesea, indivizii introvertiți sunt atrași de conexiuni mai profunde și semnificative, mai degrabă decât de a distra o mulțime, așa că sunt destul de pricepuți în construirea de relații – un beneficiu imens în locurile de muncă care necesită leadership, interviuri sau predare (abilități care tind să fie asociate cu extrovertiții).
Introvertit vs. extrovertit. Care sunt diferențele
Extroversia și introversia se referă la de unde cineva își ia energia. Diferența dintre un extrovertit și un introvertit este că extrovertiții sunt energizați prin socializare și colaborare, în timp ce introvertiții primesc energie din timpul singur sau în medii sociale cu grupuri mult mai mici. De exemplu, după o săptămână lungă de muncă, un extrovertit se va bucura de obicei să petreacă timp cu alții la întâlniri sociale. În schimb, un introvertit poate dori să evite toate activitățile sociale și, în schimb, să meargă acasă pentru a se decomprima singur. Cu diferite niveluri de intensitate, oamenii se identifică adesea cu ambele tipuri de personalitate, în funcție de circumstanțe.
Când compari introversia cu extroversia, amintește-ți că nu este alb-negru. Fiecare persoană poate fi introvertită sau extrovertită uneori, cu tendința de a se înclina mai mult într-un fel sau altul. Sau, s-ar putea să fii ambivert (majoritatea oamenilor sunt) și să te situezi undeva între — în mod constant extrovertit în unele domenii și introvertit în altele. Înțelegerea acestor diferențe te poate ajuta să navighezi mai bine în diferite scenarii și să înțelegeți cum interacționați cu lumea din jurul vostru. Iată mai jos un grafic care compară cele două tipuri de personalitate:
Criteriu de comparație | Introvertit | Extrovertit |
Cum îți petreci timpul? | Activitățile solitare, cum ar fi lectura sau ascultarea de podcasturi, excursii solitare la muzeu sau la cafenea, visarea cu ochii deschiși sau scrisul. | Activități sociale, cum ar fi cine sau petreceri de grup, ieșirea la evenimente sau locuri cu grupuri de prieteni, întâlnirea cu oameni noi sau încercarea de lucruri noi |
Preferi grupurile mici sau mari de oameni? | Grupuri mai mici de oameni | Grupuri mai mari de oameni |
Te simți confortabil sau anxios cu străinii? | Te poți simți anxios sau inconfortabil cu străinii și te poți simți stors după prea multă interacțiune socială | Nu te simți anxios sau inconfortabil cu străinii și te bucuri să cunoști oameni noi |
Care este locul tău de muncă ideal? | Pașnic, liniștit, cu mult timp singur pentru a finaliza independent sarcinile | Sociabil, viu, cu multă colaborare și cu oportunitatea de a interacționa cu colegii |
Cum te comporți în medii sociale? | Timid sau rezervat | Sociabil și deschis |
Cum comunici cu ceilalți? | Preferi să-ți organizezi gândurile și să gândești mai multe păreri înainte de a leverbaliza (în scris dacă este posibil) | Îți vorbești ideile și gândurile cu ușurință și încredere și te bucuri de conversațiile față în față |
Cum procesezi informațiile? | Foarte introspectiv, îți iei timp să înțelegi toți factorii | Tinzi să gândești cu voce tare, să-ți formezi idei și păreri pe măsură ce se discută |
Indiferent care este tipul tău de personalitate, ai avantaje atât ca introvertit, cât și ca extrovertit, atunci când îți cauți un job. Vezi mai jos care sunt tipurile de joburi pentru introvertiți, mai ales dacă te regăsești în acest tip de personalitate.
Joburi potrivite pentru introvertiți
Dacă ai trăsături de personalitate de tip introvertit, este mai ușor să alegi un job care ți se potrivește, atunci când cunoști care sunt acele meserii potrivite pentru un astfel de caracter. Iată mai jos o listă de joburi pentru introvertiți, inclusiv cu pozițiile deschise în acest moment pe BestJobs, și cu abilități de care ai nevoie pentru a le realiza cu succes.
Contabil
Dacă îți place să lucrezi cu numerele și să ai ocazia să lucrezi în aproape orice industrie, a deveni contabil poate fi cariera potrivită pentru tine. Fiind un domeniu de muncă stabil și în creștere, contabilii pregătesc și examinează înregistrările financiare și analizează orice oportunități sau riscuri. Aceasta este o treabă realizată mai des pe cont propriu și cu câteva întâlniri individuale cu clienții. Iată aici o listă de joburi deschise în această perioadă.
- Abilități necesare: Cunoștințe de Microsoft Excel, contabilitate, facturare, cunoștințe financiare, organizare, atenție la detalii;
- Calificări necesare: diplomă de licență de economist, licență de la CECCAR.
Arhitect
Petrecându-și cea mai mare parte a timpului lucrând independent, arhitecții planifică și proiectează case, clădiri de birouri și alte structuri. Dacă ești un creativ care iubește rezolvarea problemelor, arhitectura ar putea fi potrivită pentru tine. Acest tip de job, de asemenea, nu va necesita prea multă interacțiune socială, în afară de întâlnirile cu clienții și mersul pe șantiere.
- Abilități necesare: cunoștințe de arhitectură și design, proiectare de clădiri, abilități de desen tehnic, AutoCAD sau alte softuri necesare pentru a proiecta clădiri;
- Calificări necesare: absolvirea Facultății de Arhitectură (licență și, recomandat, și masterat), calificare de la Ordinul Arhitecţilor din România.
Designer grafic
Designerii grafici folosesc instrumente digitale pentru a crea elemente vizuale care comunică idei. De la crearea de logo-uri la designul aplicațiilor, aceasta este jobul perfect pentru acei introvertiți cu minte creativă care iubesc tehnologia. Deoarece multe lucrări de design grafic se fac de acasă, aceasta este o profesie foarte plină de satisfacții și flexibilă, care este perfectă pentru persoanele introvertite.
- Abilități necesare: abilități vizuale, abilități de desen și grafică pe calculator, programe specializate (suita Adobe: Adobe Illustrator, Adobe Photoshop sau Corel);
- Calificări necesare: opțional, absolvirea Universității de Arte Plastice (secția de Grafică).
Copywriter/Redactor
Introvertiții se pot exprima foarte bine în scris, mai degrabă decât verbal, ceea ce face să deveniți copywriter o opțiune excelentă. Dacă ai o pasiune pentru a crea povești, scriitorii au o mare posibilitate de locuri de muncă, cum ar fi scrierea de conținut, copywriting, scriere tehnică și scriere creativă, care pot fi realizate din confortul casei tale.
- Abilități necesare: redactare, înțelegere, limba engleză, vocabular bogat, comunicare scrisă;
- Calificări necesare: te pot ajuta cursurile specializate de SEO și copywriting.
Inginer
Inginerii sunt în prezent la mare căutare, iar aceste locuri de muncă de obicei sunt plătite foarte bine. Ce este fantastic este că atât introvertiții, cât și extrovertiții pot prospera în medii de inginerie.
Ca inginer, folosești principiile matematice și științifice pentru a găsi soluții la probleme tehnice, lucrând fie independent, fie în echipă. Poți alege dintr-o gamă largă de specializări, cum ar fi inginerie aerospațială, inginerie biomedicală, inginerie civilă și inginerie mecanică.
- Abilități necesare: gândire critică, atenție la detalii, organizare, abilități de inginerie în funcție de specializarea aleasă;
- Calificări necesare: diplomă de licență și masterat în inginerie, în funcție de specializarea aleasă.
Programator
S-ar putea ca joburile în tehnologia informației să nu necesite o personalitate extrovertită, dar necesită o pasiune pentru computere și sisteme informatice. Se preconizează că locurile de muncă din IT vor crește cu 13% – mult mai rapid decât media pentru toate ocupațiile – în acest deceniu (2020-2030). Fie că lucrezi ca FrontEnd Developer, Back-End Developer sau Full Stack Developer – oportunitățile în domeniu sunt numeroase, dacă vrei să devii programator.
- Abilități necesare: Limbaje de programare (C#, HTML, Java, CSS, Javascript, PHP, SQL, Python);
- Calificari necesare: Diplomă de licență în automatică și calculatoare, tehnologia informației, informatică.
Specialist Digital Marketing
O meserie la mare căutare în această perioadă este cea de Specialist în Marketing Digital. Acest job presupune implementarea de campanii plătite prin rețelele sociale (Facebook, Instagram, Google Ads, TikTok etc.). Este un job potrivit pentru persoanele introvertite, care preferă să lucreze mai mult independent, din fața laptopului.
- Abilități necesare: implementarea de campanii plătite, digital marketing, cunoștințe de SEO, redactare, optimizare de campanii plătite
- Calificări necesare: poți obține calificări de la Google, cum ar fi terminarea acestui curs de la Coursera
Psiholog/Psihoterapeut
Dacă îți place să ajuți oamenii, să devii psihoterapeut/psiholog poate fi calea de urmat. Unele calități comune ale persoanelor introvertite includ empatia și capacitatea de a asculta, care sunt, de asemenea, caracteristici ale unui psiholog bun. Ei ascultă provocările pacienților lor și ajută cu strategii de îmbunătățire a vieții lor.
- Abilități necesare: empatie, ascultare activă, comunicare, atenție la detalii, conectare umană, arta de a pune întrebări, cunoștințe de psihologie
- Calificări necesare: studii superioare în psihologie (licență și masterat), atestatul de liberă practică în domeniul Psihoterapie de la Colegiul Psihologilor
Veterinar
Deși este posibil să trebuiască să interacționezi des cu proprietarii de animale de companie, în calitate de medic veterinar îți vei petrece cea mai mare parte a timpului îngrijind animalele. Deci, dacă ai o pasiune pentru animale și îți place să le vezi crescând sănătoase, a deveni medic veterinar poate fi o carieră care te va face fericit și împlinit.
- Abilități necesare: comunicare, empatie, cunoștințe medical-veterinare, cunoștințe despre animale;
- Calificări necesare: absolvirea cu succes a Facultății de Medicină Veterinară.
Translator (traducător)
Dacă știi o limbă străină (engleză, franceză, germană sau una mai rară precum olandeză, chineză, japoneză, norvegiană etc.), meseria de translator ți se poate potrivi, mai ales dacă preferi să lucrezi singur.
- Abilități necesare: viteză de redactare, vocabular și gramatică în limba respectivă, înțelegere bună;
- Calificări necesare: diplomă de licență de la Facultatea de Limbi Străine, în limba în care vrei să performezi ca traducător.
Bucătar șef
Dacă ești gurmand și îți place să mulțumești oamenii prin gătit, ar putea fi necesar să te gândești să devii bucătar șef. Aceștia gestionează bucătăria pentru a se asigura că totul este pregătit la standardele potrivite, precum și pregătește și gestionează personalul și creează meniuri. Este un job potrivit pentru introvertiți pentru că îmbină timpul petrecut în compania oamenilor cu timpul petrecut mai degrabă în realizarea preparatelor.
- Abilități necesare: atenție la detalii, organizare, îndemânare, viteză în prepararea rețetelor, gestionarea bună a aromelor și combinațiilor de gusturi
- Calificări necesare: școala culinară (recomandat)
Joburi care NU ți se potrivesc dacă ești introvertit
Dacă ești introvertit, există și joburi care sunt mai puțin potrivite pentru tine – meserii care sunt mai potrivite pentru persoanele cu un caracter extrovertit. Iată mai jos câteva joburi care nu ți se potrivesc dacă ești o persoană introvertită și pe care poate ar fi mai bine să le eviți.
Profesor
Să înveți de la un profesor excelent, dar poate introvertit, aproape că împiedică acest job să fie pe această listă. Cu toate acestea, o persoană introvertită probabil nu ar trebui să urmeze o carieră de profesor. Poate fi obositor din punct de vedere psihologic și fizic pentru un profesor altfel rezervat dacă trebuie să-și petreacă o mare parte din zi interacționând și vorbind cu elevii săi.
Motivarea studenților sau elevilor să se dezvolte personal și profesional poate crește satisfacția profesională în predare. Să faci față studenților poate fi dificil dacă ești introvertit, deoarece vei fi în preajma lor pentru perioade lungi de timp sau cea mai mare parte a zilei.
Predarea necesită răbdare și pricepere. Va trebui să ceri respect și atenție, să le satisfaci nevoile și să fii organizat în timp ce te adaptezi. De asemenea, trebuie să lucrezi bine cu colegii tăi, să gestionezi și să urmezi regulile și să discuți cu părinții, directorii și administratorii..
Consultant vânzări
Un job des întâlnit, mai ales în marile magazine de retail, de orice tip, este cel de consultant vânzări. Cu toate că poate fi un început bun de carieră pentru cineva neexperimentat, este un job care necesită multă comunicare cu clienții, interacțiune și organizare. De aceea, nu este atât de atractiv pentru persoanele mai introvertite.
S-ar putea să te întâlnești cu clienți nemulțumiți cărora să le gestionezi solicitările și s-ar putea să nu-ți placă să faci acest lucru des, mai ales dacă ai o teamă de conflicte.
Agent imobiliar
O carieră în domeniul imobiliar ar putea fi o provocare dacă ești genul introvertit cu probleme în a iniția conversații cu străini. Trebuie să fii capabil să-ți dați seama ce doresc cumpărătorii, să stabilești și să continui să ai întâlniri și să negociezi oferte.
Deși o parte a jobului tău îți va cere să lucrezi independent (de exemplu, în timp ce adăugi sau editezi listări pentru proprietăți disponibile online), vei avea, de asemenea, contacte frecvente față în față cu clienții. Prin urmare, să devii agent imobiliar poate să nu fie opțiunea de muncă ideală pentru cineva care este foarte timid sau introvertit.
Recrutor
Să fii un recrutor de succes necesită mai mult decât să poți vorbi cu oamenii. De asemenea, trebuie să poți să-ți vinzi candidații clienților și să negociezi nevoile ambelor părți.
Trebuie să-ți folosești abilitățile oamenilor și să poți vinde. Acest lucru înseamnă că trebuie să fii bun în găsirea candidaților, intervievarea acestora și menținerea contactului cu ei pe tot parcursul procesului de angajare.
În calitate de recrutor, trebuie să fii capabil să comunici și să negociezi nevoile clienților tăi. Locurile de muncă în recrutare au adesea un ritm rapid și necesită o gamă largă de abilități, ceea ce poate fi provocator pentru persoanele mai introvertite.
Manager
Va trebui să-ți placă să interacționezi cu ceilalți pentru a te descurca bine în acest rol. O mare parte a managementului implică supravegherea și îndrumarea subordonaților, răspunsul la plângeri și solicitări și menținerea unei organizații în funcționare de zi cu zi.
Pentru a fi un lider eficient, trebuie să te pui în locul celorlalți și să te ocupi cu asertivitate de orice problemă pe care aceștia le-ar putea avea – totul în timp ce ții cont de satisfacerea nevoilor atât ale clienților, cât și ale angajaților.
S-ar putea să fii nevoit să faci față conflictelor și oamenilor supărați pentru a performa bine într-un rol de management – abilitatea de a-ți păstra calmul în situații aprinse. Ultimul lucru pe care îl dorește un introvertit este să fie nevoit să accepte nevoia de confruntare.
Broker de asigurări
Să fi agent de asigurări nu este ideal pentru introvertiți, deoarece trebuie să vinzi. Va trebui să contactezi potențialii clienți și să-i convingi să-ți cumpere asigurarea. Extrovertiții excelează la vorbirea în public, crearea de rețele și vânzări.
Introvertiții consideră că abilitățile de vânzări și negociere sunt terifiante. Modulele interactive, auto-ritmate, cu suport vizual și auditiv, îi mențin pe introvertiți concentrați.
Cu toate acestea, indiferent de produs, o interacțiune tipică cu clientul ar include un apel telefonic, urmat eventual de o întâlnire față în față. Deși va trebui să faci niște investigații, poate corespondența prin e-mail și să păstrezi înregistrări, responsabilitatea ta principală este vânzarea și comunicarea persuasivă, care ar putea să nu atragă un introvertit.
Sfaturi de carieră pentru introvertiți
Cauți joburi pentru introvertiți? Dacă ești ai un astfel de caracter, probabil că nu-ți va plăcea să interacționezi foarte mult cu oamenii. De aceea, te poți inspira de la cunoștințele tale mai extrovertite, pentru a avea succes în carieră, de la autoarea bine-cunocută Susan Cain:
1. Zâmbește, zâmbește, zâmbește
Există o cantitate copleșitoare de cercetări, studii și cărți despre știința zâmbetului. Deși nu este încă clar de ce oamenii zâmbesc, se crede că acest act simplu aduce efecte pozitive asupra minții și corpului nostru atunci când este practicat în mod regulat. Potrivit unor oameni de știință, poate chiar să ne dea un aer „superior” pe termen scurt. Mai important, însă, într-un mediu corporate, zâmbetul este una dintre manifestările de brand ale extroversiunii. Zâmbetul ne poate ajuta pe noi, introvertiții, să părem mai abordabili, mai sociabili și optimiști. Și cine nu ar beneficia de o dispoziție mai bună? Este și destul de ușor – este doar o chestiune de practică.
2. Mergi pe jos
Nu este un secret pentru nimeni că postura dreaptă, contactul vizual și capul sus sunt toate semne de încredere. Este, de asemenea, o modalitate de a face o impresie grozavă și de a fi remarcat – lucru pe care introvertiții încearcă de obicei să-l evite cu orice preț. Cercetările susțin ideea că comunicarea non-verbală, sub formă de postură și gesturi, constituie cea mai mare parte a modului în care ne văd ceilalți.
Mai important, totuși, este legat de respectul de sine și de siguranța de sine. Deși nu trebuie neapărat să te arăți, poți totuși să ceri apreciere de la alții și să afirmi că ești bun în ceea ce faci și că ești serios. Amintește-ți că un spate aplecat nu te va face invizibil, ci doar te va face să arăți nesiguri și îți va aduce o factură medicală mare din cauza problemelor ulterioare de spate.
3. Vorbește
Experții ne spun că, pentru a face o impresie de lungă durată, ar trebui să evităm să vorbim prea repede, să ne articulăm cuvintele și să acordăm o atenție deosebită tonului vocii. Frica de a vorbi în public și de a fi în centrul atenției sunt situații terifiante binecunoscute pentru majoritatea introvertiților. Cu toate acestea, fără îndoială, arta de a ne exprima este o abilitate neprețuită. Cuvintele constituie o parte foarte mică, dar totuși semnificativă, a comunicării noastre cu lumea.
Capacitatea de a alege frazele potrivite, precum și lipsa acestora, comunică celorlalți povestea personalității noastre, a mărcii noastre și a gradului în care suntem dispuși și motivați să reușim. Încearcă să vezi orice șansă de a vorbi în fața unui public ca pe o provocare și nu ca pe ceva terifiant și explorează oportunitatea de a vorbi ca pregătire pentru momentele în care vei avea nevoie cu adevărat de această abilitate pentru a străluci.
4. Devino un introvertit social
Doar pentru că ești introvertit nu înseamnă că trebuie să fii lipit de biroul tău de lucru și să eviți să vorbești cu alții. Deși s-ar putea să consideri indezirabil să „pierzi timpul” cu discuții mici, nu există o modalitate mai bună de a progresa în carieră decât implicarea în conversații de birou pentru câteva minute pe zi. Cel puțin, alții vor observa că exiști și îți poți face chiar câțiva prieteni adevărați pe parcurs. Dacă nu știi ce să spui, întreabă-i pe alții despre ei înșiși – această strategie este întotdeauna câștigătoare.
5. Fii flexibil
Înseamnă pur și simplu un lucru: învață flexibilitatea. Da, un astfel de sfat poate simți că merge direct împotriva naturii tale de introvertit și contrazice tot ceea ce susții, dar un pic de cameleonism social îți poate aduce, de fapt, mari beneficii. Pentru a face acest lucru, nu trebuie să schimbi cine ești sau să-ți trădezi principiile. Implică doar să arăți diferite părți ale personalității tale diferiților oameni, astfel încât să te poți raporta mai bine la ei. Pur și simplu, conversează cu ceilalți despre lucruri de care știi că sunt interesați. Și asta este cu adevărat adaptabilitatea în acțiune.
Cauți joburi pentru introvertiți?
Sperăm că recomandările noastre de joburi te inspiră să cauți în direcția potrivită pentru tine. Primul pas este să-ți actualizezi CV-ul cu cele mai noi experiențe și cu abilitățile tale. Apoi, aplică la joburile potrivite și relevante pentru tine. Îți dorim mult succes!
Citiți articolul original pe bestjobs.eu
Adauga un comentariu