7 pași urgent de urmat când contul dvs. de Facebook este atacatdoar 8 minute sa citesti articolul

facebook login page

Pentru majoritatea dintre noi Facebook este un instrument social, unul pe care îl folosim zilnic să ne amuzăm, să citim lucruri interesante sau să ne amuzăm la tot felul de trăsnăi sau poate să tragem cu ochiul la ce a mai făcu eu știu care coleg din generală. Drept urmare, foarte multe persoană nu acordă deloc importanță securității contului Facebook, mai ales că sunt mulți care nu postează decât arareori și lucruri ce nu sunt legate de ei sau familia lor. Ideea generală este „E, cine să-mi fure mie contul, dragă? Ce nevoie are de el? Că nu sunt nici președinte și oricum eu nici nu pun poze cu copilul pe Facebook”. Corect, dar nu numai că Facebook poate fi un prim pas către furtul de identitate, dar foarte multe alte conturi ale tale sunt legate de Facebook, dacă stai un pic și te gândești. Poate că nu o să-ți pună pozele tale în costum de baie pe un site public, căci nu acesta este unicul scop, dar e posibil să pretindă că ești tu către prietenii tăi (cei care sunt pe Facebook, dar sunt și în realitate chiar prieteni cu tine) sau către familie și să folosească acest factor pentru a fura bani sau informații.

Anul acesta, în aprilie, pe un site de hacking, și nici măcar unul foarte important sau cunoscut au fost publicate datele a peste 500 de milioane de utilizatori Facebook. Datele au fost colectate în perioada 20017 – 2018 și, da, ai citit bine: 500 de MILIOANE. Ce date au fost înșirate pe acest site de hacking? Data nașterii, adresa de email, ID-ul de Facebook, data creării contului Facebook, numele întreg, locația, situația maritală, numerele de telefon, domiciliul prezent și trecut, toate aceste date au fost puse la dispoziția oricui le dorește.

Așa că haideți să vedem ce faci atunci când o pățești chiar tu, când descoperi că Facebook-ul tău a fost spart? Cum procedezi pentru a te asigura că ai luat măsuri urgente ce pot preveni asemenea invadării ale intimității tale?

Asigură-te că ai fost cu adevărat atacat

Există situații în care te poți trezi că cineva îți povestește sau le povestește altora ceva legat de contul tău de Facebook (o postare) despre care nu avea cum să știe căci nu se află în lista ta de prieteni sau pur și simplu postare respectivă era destinată unui grup special de prieteni deci nu avea cum să afle. Primul gând al tău este probabil că ți-a fost spart contul. De multe ori, însă aceasta este o situație în care ai plecat repede de la laptop sau ai lăsat telefonul pe undeva și un coleg a venit repede după tine și a tras cu ochiul, iar tu aveai Facebook deschis. În acest caz nu trebuie altceva decât să nu uiți să activezi screen lock-ul de fiecare dată când pleci de la biroul tău.

Cum afli, însă dacă ți-a fost spart contul sau pur și simplu te afli într-o situație ca cea de mai sus? În primul rând te autentifici în contul tău Facebook, iar dacă o poți încă face, atunci e semn bun, pentru că ai încă acces la cont.

Dacă reușești să intri în contul tău, atunci verifică datele ultimelor sesiuni de autentificare pentru a vedea dacă acestea au fost ale tale sau nu le recunoști și atunci este clar că ai contul spart. Cum să verifici sesiunile Facebook? În meniul Facebook, fă click pe opțiunea „Settings and Privacy”, în următoarea fereastră alege Settings, apoi din meniul din stânga apasă pe Security and Login, iar aici vei găsi o secțiune ce se numește „Where You’re Logged In”. Aici vei găsi toate sesiunile de logare în Facebook cu detalii legate de terminal, dată și oră. Dacă una dintre sesiunile în care apare că te-ai autentificat, dar tu știi că nu ai fi putut accesa platforma atunci (spre exemplu noaptea la 3, când dormeai ca un copilaș), atunci sigur cineva a accesat contul tău.

Dacă nici măcar nu poți intra în cont căci parola ta brusc nu se mai potrivește atunci lucrurile sunt chiar mai grave. 

Anunță Facebook

Dacă parola ți-a fost schimbată deja, atunci singurul pas pe care trebuie să îl faci rapid este să anunți Facebook pe canelele destinate acestui tip de problemă. Este important să nu amâni acest pas, ci să anunți Facebook imediat. Pentru că nu mai poți intra în contul propriu, deci nu mai ai opțiunile pe care ți le pune platforma la dispoziție, atunci cel mai bine este să folosești acest link: https://www.facebook.com/hacked/ . Aici vei fi direcționat către problema ta din mesaj în mesaj, astfel încât vei ajunge acolo unde ai nevoie și unde problema ta poate găsi o rezolvare. Mai mult ca sigur că pe parcurs vei avea nevoie fie de numărul de telefon, fie de adresa de email pe care le-ai folosit când ai creat contul de Facebook. 

Schimbă-ți parola pentru Facebook

Primul lucru pe care ți-l va sugera Facebook să faci este să îți schimbi parola. Și când spun că trebuie să îți schimbi parola, nu înseamnă că din georgecristian20 trebuie să o faci cristian1985, ci dimpotrivă, ceva ce este imposibil de ghicit sau creat din doar câteva presupuneri. Pentru a putea sa faci așa ceva va trebui să instalezi un manager de parole și unul cu adevărat eficient. Aceste unelte te ajută nu numai să nu mai uiți nicio parolă, dar și să creezi parole imbatabile. Ele îți sugerează variante de parole create aleator, ce vor fi foarte dificil de spart și care au marele avantaj că sunt în mod automat reținute de instrumentul respectiv.

Aș vrea să precizez un lucru important: este bine să îți creezi un obicei din a-ți schimba parola din când în când doar pentru a te asigura că lucrurile sunt bine securizate. 

Fă o scurtă verificare a tuturor parolelor și schimbă-le

Sunt foarte mulți aceia ce folosesc o parolă pentru multe alte conturi. Iar parola aleasă pentru a fi folosită și pentru alte conturi este de obicei un ape care o folosești destul de des, adică mai mult ca sigur parola de Gmail sau parola pentru Facebook.

Chiar dacă modalitatea de a crea și a-ți aminti de parolele tale nu are legătură cu tiparul de mai sus, o mișcare inteligentă atunci când un cont important este spart ar fi să schimbi toate parolele pentru toate acele conturi ce sunt importante pentru tine. Este foarte posibil ca cel ce a obținut deja acces la unul dintre conturile tale să încerce să creeze o nouă punte de acces către alte conturi ale tale. 

Verifică ce permisiuni are Facebook – ce alte aplicații au acces la datele Facebook

Una dintre cele mai utile funcționalități pe care le poate oferi o aplicație de orice tip este să îți permită crearea unui cont pe baza unor conturi deja existente, de cele mai multe ori acestea fiind două: Gmail și/sau Facebook. Nu trebuie să faci nimic, decât să te autentifici cu ajutorul Facebook, dar, astfel, tu vei crea o permisiune pentru această aplicație să îi permită accesul și monitorizarea Facebook de fiecare dată când te autentifici în respectiva aplicație. De multe ori, acest tip de permisiuni sunt create de către noi, utilizatorii, automat. Nimeni nu se uită și nu verifică ce anume permite să facă Facebook în contul nostru al aplicației respective. De ce? Pentru că vrem să se termine mai repede procesul de logare și cam atât.

Este important să știm că atunci când cineva îți sparge contul Facebook va primi acces la toate aplicațiile tale ce se autentifică cu ajutorul acestei rețele sociale.

Drept urmare, urmă torul pasul trebuie să fie o verificare strictă a tuturor aplicațiilor ce se folosesc de Facebook pentru acces. Dacă acum constați că sunt unele pe care nu le mai folosești este momentul să le dezinstalezi, iar pentru toate celelalte, fă log-out și creează fie parole noi, fie utilizează noua parolă Facebook. 

Verifică ce setări Facebook ai legate de Privacy

În același meniu de Settings vei găsi și acest „capitol” ce se numește Privacy. Aici la Privacy Shortcuts apasă pe Check a few important things. Aici vei găsi un ecran în care poți să alegi cui și ce informații alegi să partajezi, să împărtășești. Tot aici poți alege cine poate vedea informațiile tale cele mai intime (precum nume, data de naștere, detalii legate de căsătorie, etc.)

Probabil că nu ai făcut această verificare până acum și în niciun caz pentru contul Facebook. Este foarte bine că ai început acum. Ceea ce pot să îți spun din proprie experiență este că este extrem de bine ca de fiecare dată când folosești un serviciu, o platformă să verifici ce opțiuni ai pentru profilul tău și nivelul de intimitate al acestuia. Facebook îți permite, azi, în mod deschis, chiar să alegi ce tipuri de reclame să vezi în contul tău și ce nu.

Anunță-ți prietenii

Unul dintre pașii foarte importanți atunci când ai descoperit că într-adevăr contul tău Facebook a fost spart este să anunți toți prietenii tăi apropiați, cu precădere cei, care, atunci când comunică cu tine au tendința să folosească instrumente puse la dispoziție de Facebook (vezi Facebook Messenger). Dacă aceștia vor primi un mesaj de la tine de genul „Dă-mi și mie rapid accept la invitația de ride share că m-am trezit fără bani și am luat un Uber” sau „Pentru ziua Andei trimite bani în contul meu, rezolv eu” iar contul tău de Facebook nu mai este al tău, atunci nu numai că aceștia vor pierde bani, dar este posibil să se și supere pe tine. Așa că de îndată ce ai aflat că nu mai ai contul tău pe Facebook va trebui să anunți și prietenii și rudele apropiate pentru a-i pune în gardă și a știi să nu ia în seamă mesajele de la tine.

CONCLUZIE

Știu că pare una dintre acele chestiuni de tipul „mie nu mi se poate întâmpla”, dar, gândește-te la câți au crezut exact ca tine și s-au trezit nu că au contul de Facebook spart, ci că nu mai au bani în contul personal. Așa cum am spus la început, până la urmă, problema legată de acest tip de atac nu este contul în sine, ci accesul la multe alte părți ale vieții tale pe care le poate acorda un simplu cont pe o rețea de socializare.

Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.