Cei care dețin proprietăți pe care le oferă spre închiriere trebuie să declare veniturile respective și să plătească impozit și contribuții sociale, conform legii. Agenția Națională de Administrare Financiară (ANAF) a publicat un ghid ce cuprinde reglementările cu privire la chirii pentru anul 2022. Ce trebuie să știe toți cei care oferă camere sau apartamente spre închiriere.
Ce trebuie să faci dacă ai venituri din chirii
Potrivit ANAF, în 2022, cei care obțin venituri din chirii trebuie să le declare și să plătească impozit pe venit, taxe și contribuții la stat, potrivit legii. ANAF a publicat și un ghid pentru cei care se află într-o astfel de situație, în care a lămurit lucrurile.
Citește și:
- România în valul 5. Rafila: Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creștere din Europa (SpotMedia)
- S-a dat startul la reduceri: bilete de avion cu 10 euro și haine mai ieftine chiar și cu 70 la sută
- Minivacanță de 3 zile și în ianuarie 2022. Zilele în care angajații pot pleca într-un scurt concediu
Veniturile din închirierea bunurilor mobile și imobile din patrimoniul personal
Banii obținuți din închirierea unui spațiu pe care îl dețineți reprezintă un venit brut. Asta înseamnă că, în calitate de proprietar, aveți obligația de a declara valoarea investiției, precum și venitul realizat. Pentru a ajunge la venitul net obținut din închirierea locuințelor, se aplică regimurile fiscale:
- impozitare pe baza cotelor forfetare (se aplică dacă până la sfârșitul anului anterior se aflau în derulare un număr de până la cinci contracte de închiriere),
- impozit în sistem real (se aplică în cazul în care numărul de camere de închiriat este mai mare de cinci)
- impozit pe baza normelor de venit (se aplică în cazul închirierii în scop turistic a camerelor care se află în locuințe proprietate privată).
Pentru impozitul anual, se aplică o cotă de 10% asupra venitului net stabilit.
Veniturile din închirierea în scop turistic a camerelor situatie în locuințe
ANAF precizează că pentru acest tip de închiriere nu este necesar să obțineți o autorizație de funcționare în domeniul turismului. Dacă aveți de dat spre închiriat un număr de camere mai mic decât cinci, se vor aplica regulile privind stabilirea normelor anuale de venit, atunci când se calculează contribuția la stat.
Persoanele care obțin venituri din închirierea unui număr mai mare de cinci camere trebuie să depună declarația unică privind impozitul pe venit, până la data de 25 mai. Venitul net se va calcula în baza normei anuale de venit pentru anul fiscal curent, iar anul următor, venitul se va calcula în sistem real.
În ce caz trebuie să plătiți contribuții sociale de sănătate
Contribuțiile sociale de sănătate (CASS) se vor plăti dacă veniturile realizate din închirierea proprietăților persoanle depășesc valoarea cumulată a 12 salarii minime brute. În plafonul anual se încadrează și alte venituri din activități independente, iar cota de contribuție la asigurările sociale de sănătate este de 10%.
Cei care obțin venituri din închirierea de camere sau de locuințe trebuie să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212). Nedepunerea acesteia se sancționează cu sume cuprinse între 50 și 500 de lei.
Citiți articolul original pe
Adauga un comentariu