Ce studii trebuie să aibă un manager. Poți ocupa un post de management fără studii superioare?doar 7 minute sa citesti articolul

executive presenting strategy work

Managerii sunt esențiali pentru a se asigura că companiile funcționează fără probleme. Să devii manager poate însemna să-ţi extinzi abilitățile și să-ţi asumi mai multe responsabilități în organizația ta sau într-o companie nouă. Dacă te gândeşti să devii manager, este important să înțelegi mai întâi rolul și cunoştinţele necesare. În acest articol, discutăm despre ce face un manager, care sunt calificările necesare pentru a fi manager și sfaturi pentru a obţine aceste calificări.

Managementul este o acțiune făcută de o persoană sau de un grup cu scopul de a direcţiona și de a conduce spre atingerea unor obiective. Îndeplinirea acestei misiuni implică folosirea de cunoștințe din domenii diferite, motivarea și dirijarea departamentului pe care îl coordonează, dar și utilizarea eficientă a potențialului echipei.

Vrei să avansezi în carieră către un post de management? Descoperă din acest articol ce presupune postul de manager, ce studii trebuie să aibă un manager în România şi dacă poţi fi manager fără studii superioare.

Ce înseamnă să fii manager. Principalele atribuţii

Dacă vrei să devii manager, este important să cunoşti care sunt principalele responsabilităţi ale unui manager. Printre acestea, se numără:

  • Îndeplinește obiectivele departamentului prin conducerea personalului, planificarea și evaluarea activităților departamentului;
  • Menține personalul prin recrutarea, selectarea, orientarea și formarea angajaților;
  • Asigură un mediu de lucru sigur, securizat și legal;
  • Dezvoltă oportunități de creștere personală;
  • Realizează rezultatele personalului prin comunicarea așteptărilor postului, planificarea, monitorizarea și evaluarea rezultatelor postului;
  • Antrenează, consiliază, susţine și disciplinează angajații şi oamenii din echipa sa;
  • Elaborează, coordonează și aplică sisteme, politici, proceduri și standarde de productivitate;
  • Stabilește obiective strategice prin colectarea informațiilor pertinente de afaceri, financiare, de servicii și operațiuni;
  • Definește obiectivele, identifică și evaluează tendințele și opțiunile, alege un curs de acțiune și evaluează rezultatele;
  • Îndeplinește obiectivele financiare prin prognozarea cerințelor, prin pregătirea unui buget anual, planificarea cheltuielilor, analiza variațiilor și inițierea de acțiuni corective;
  • Menține calitatea serviciilor prin aplicarea standardelor de calitate și de servicii pentru clienți, analizând și rezolvând problemele legate de calitate pentru clienți și recomandând îmbunătățiri ale sistemului;
  • Contribuie la efortul echipei prin realizarea de rezultate aferente, după cum este necesar.

Ce studii trebuie să aibă un manager în România

În ceea ce privește studiile necesare pentru angajarea în funcția de manager, Clasificarea Ocupațiilor din România (C.O.R.) prevede că nivelul de instruire este nedefinit. Deci, studiile superioare nu sunt neapărat necesare, iar mai degrabă experienţa este cea de care ai nevoie.

Însă, în acelaşi timp, majoritatea companiilor cer studii superioare pentru angajarea pe un post de manager, într-un domeniu cât de cât conex specializării pe care o vei avea.

Printre studiile pe care le poţi avea se numără următoarele:

  • Diplomă de bacalaureat (este necesară);
  • Diplomă de licenţă în management sau în administrarea afacerilor;
  • Diplomă de licenţă în orice domeniu, conex departamentului pe care îl vei coordona (de exemplu, în marketing, economie sau în resurse umane);
  • Diplomă de masterat în management sau în administrarea afacerilor (ajută, dar nu este neapărat necesară).

Iată câteva exemple de studii necesare dacă îţi doreşti să devii manager, pentru diferite specializări profesionale:

  1. Dacă vrei să devii Manager de Resurse Umane, este necesar să fii absolvent al unei Facultăți de Psihologie sau de Economie, să ai un masterat sau anumite cursuri absolvite cu specializare în management de resurse umane. În România, managerii de resurse umane au un parcurs educațional destul de divers. Unii specialiști în resurse umane pot fi, de asemenea și absolvenți de Management, Sociologie sau chiar Drept.
  2. Dacă vrei să devii Manager de Marketing / Brand Manager, ai nevoie de o diplomă de licenţă a unei Facultăţi de Marketing, dar poţi avea şi o diplomă în Economie, Administrarea Afacerilor sau în alt domeniu de studiu conex. Cu siguranţă, importantă este experienţa profesională.
  3. Dacă îţi doreştii să devii Manager de IT sau Tehnologie, ai nevoie de studii superioare în domeniul IT, cum ar fi în informatică, automatică sau în tehnologia calculatoarelor.
  4. Dacă vrei să devii Manager Financiar, ai nevoie de studii superioare în domeniul financiar-bancar, adică să urmezi o facultate precum cea de Finanţe-Bănci sau de Contabilitate şi Informatică de Gestiune.
  5. În general, o diplomă în Management te poate ajuta dacă vrei să ocupi un post de manager, mai ales dacă este completată de experienţa profesională, însă aceasta nu îţi asigură un post în acest domeniu;
  6. Dacă vrei să devii Manager Operaţional, ai nevoie de studii superioare în domeniul mangementului de proiect. Poţi obţine o calificare şi dacă urmezi un curs specializat de managementul proiectelor.
  7. Dacă vrei să devii Manager Medical, Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății are un capitol dedicat conducerii spitalelor publice, care menționează că managerul de spital trebuie să bifeze una dintre următoarele condiții pentru a fi angajat (Art 176): să fie absolvent al unor cursuri de perfecționare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătății și stabilite prin ordin al ministrului sănătății, să fie absolvent al unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic sau administrativ organizat într-o instituție de învățământ superior acreditată, potrivit legii.

În general, ai un plus în angajarea ca manager, dacă ai un masterat în management. Iată câteva opţiuni pe care le ai:

  • Managementul afacerilor prin proiecte;
  • Managementul serviciilor de sănătate;
  • Consultanță în management și în dezvoltarea afacerilor;
  • Managementul resurselor umane;
  • Managementul proiectelor;
  • Management și marketing internațional.

Poți fi manager fără studii superioare?

În conformitate cu dispozițiile art. 15 din Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, utilizarea Clasificării Ocupațiilor din România este obligatorie la completarea documentelor oficiale.

Potrivit explicațiilor din clasificarea ocupațiilor din România, în definiția grupei majore 1 din clasificarea ocupațiilor din România „Legislatori, înalți funcționari și conducători” – care conține ocupațiile de director societate comercială (cod 121004), director adjunct societate comercială (cod 121005) și director de vânzări (cod 121018) – nu se face referire la nivelul de calificare.

Pe de altă parte, pentru anumite funcții de conducere de specialitate (economică, juridică, etc), prin legi speciale este prevăzută condiția studiilor superioare. Prin urmare, o persoană poate fi angajată în funcția de manager sau de director dacă nu are studii superioare, în măsura în care, prin legi speciale nu este prevăzută ca fiind obligatorie condiția studiilor superioare. În schimb, este necesar ca manager, să ai diploma de Bacalaureat.

Mai importante decât studiile superioare sunt abilităţile, dar şi experienţa profesională anterioară. Printre cunoştinţele şi abilităţile de care ai nevoie pentru a fi un manager de succes, ai nevoie de următoarele:

Comunicare eficientă

Comunicarea este actul de a oferi, primi și împărtăși informații. Comunicatorii buni ascultă cu atenție, vorbesc sau scriu clar și respectă opiniile diferite.

Comunicarea eficientă cuprinde o gamă largă de abilități, inclusiv:

  • Capacitatea de a se înțelege cu ceilalți;
  • Capacitatea de a-i convinge pe ceilalți;
  • Abilitatea de a-i determina pe ceilalți să-ți asculte ideile;
  • Claritatea a ceea ce spui, deoarece timpul este limitat, iar prezența copleșitoare a dispozitivelor mobile în societatea noastră necesită o comunicare constantă.

Managerii buni sunt foarte clari în comunicarea mesajului lor și se asigură că toți angajații şi coechipierii înțeleg atât ce au de făcut, ce se aşteaptă de la ei, cât şi ce anume să solicite colegilor sau să comunice cu managerii lor.

Empatie

O altă abilitate importantă a unui manager este empatia, capacitatea de a gestiona bine relaţiile cu colegii şi cu angajaţii, precum şi modul în care acesta interacţionează cu aceştia. Un lider bun este empatic şi are grijă de persoanele cu care lucrează. Acest lucru ajută foarte mult la construirea încrederii pe termen lung, precum şi a unor relaţii bazate pe colegialitate, onestitate şi deschidere.

Flexibilitate și capacitate de adaptare la circumstanțe noi

Aceasta înseamnă că există adesea mai multe moduri de a finaliza o sarcină. Dacă un membru al echipei alege să rezolve o problemă diferit de ceea ce ai vrea, nu înseamnă că abordarea este greșită. Poate exista o modalitate mai eficientă de a face treaba, dar rezultatele sunt cele mai importante în majoritatea cazurilor. Adaptabilitatea înseamnă să te poți adapta rapid la circumstanțe în schimbare.

Cu toţii ne simţim în siguranță în zona de confort. Dar, uneori, este bine să încălcăm regulile și să încercăm şi ceva nou. Este benefic să ieși din rutină din când în când pentru a perturba tiparele de comportament previzibile şi pentru a evita blocarea.

Responsabilitate

Un manager bun este responsabil şi are grijă ca proiectele pe care le coordonează să fie realizate cu succes. Rolul unui manager este extrem de complex, iar responsabilitatea care intervine odată cu îndatoririle acestuia este uriașă. Managerul stabilește obiectivele, organizează, coordonează și motivează, evaluează și dezvoltă potențialul angajaților.

Tot în responsabilitatea managerului stă și asigurarea unei bune comunicări la nivel de echipă, rezolvarea situațiilor de criză, dar și îmbunătățirea procesului și a metodelor de muncă. Un adevărat manager înțelege cumulul de responsabilități la care se expune și este pregătit să-și asume răspunderea.

Capacitatea de a învăţa

O altă abilitate a unui lider bun este puterea de a învăţa mai multe, atât din greşeli, din experienţă, cât şi prin lectură. Pentru a fi un bun lider, este important să înveţi constant, să-ţi şlefuieşti abilităţile şi să devii din ce în ce mai bun în ceea ce faci.

Îţi cauţi un job de manager?

Descoperă care sunt poziţiile deschise pe BestJobs în acest moment, din această categorie, actualizează-ţi CV-ul şi aplică pentru a găsi jobul de manager pe care ţi-l doreşti.

Image by gpointstudio, Photo by Marvin Meyer on Unsplash


Citiți articolul original pe bestjobs.eu

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (bestjobs.eu) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – contact@romaniahub.ro. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.