Cumpărăturile online devin din ce în ce mai populare, economisind cumparatorilor timpul petrecut in locatiile fizice. Conform estimărilor, numărul persoanelor care preferă să cumpere lucruri online va ajunge la peste 2,1 miliarde până în 2022.
Totuși, pentru antreprenori este dificil să prezică costul unui site de comerț electronic, fiind multe motive și discuții legate de partea operațională/administrativă. Am analizat piața actuală de e-commerce dar și tendințele în materie de ustensile folosite, dorind să punem în aplicare un ghid pentru a va putea întelege mai bine nevoia dumneavoastră.
Investiția inițială într-un magazin online poate varia în funcție de mai mulți factori:
- Costurile de deschidere ale activității tale online din punct de vedere juridic și administrativ;
- Domeniul website-ului;
- Pachetul de hosting/găzduirea web;
- Certificatul SSL;
- Platforma eCommerce și eventualele costuri de dezvoltare și mentenanță ale acesteia;
- Fee-uri și comisioane, pe care le vei plăti către furnizorii tăi principali de servicii – firme de curierat și logistică cu care vei lucra, procesatori de plăți online, sisteme de gestiune de tip POS sau ERP, integrare cu marketplace-uri existente pe piață, compărătoare de prețuri;
- Elementele de design grafic – branding, logo, identitate vizuală, designul site-ului;
- Eventuale costuri a produselor din magazinul tău online pentru partea de vizibilitate – fotografii, descrieri de produse;
- Costuri de promovare ale magazinului tău și setările de marketing pentru eCommerce, integrate cu uneltele puse la dispoziție de Google si Facebook;
- Costuri legate de stoc – dacă vei lucra cu stocuri separate sau dacă nu ai deja un magazin fizic pe care să îl expui în online.
Din ce în ce mai mulți producători își dau seama de avantajele spațiului online și își mută operațiunile pe internet. Acest pas îi ajută să economisească bani pe chirie și pe plata managerului de vânzări și chiar le oferă posibilitatea de a ajunge la clienți care nu au auzit niciodată de anumite brand-uri. Acum puteți să vă vindeți bunurile către persoane aflate la mii de kilometri distanță, cu strategia potrivită dar și dorința de a vă extinde business-ul pe termen lung, pentru a performa în spațiul online.
În funcție de platforma de e-Commerce pe care doriți să o folosiți, trebuie să aveți în vedere urmatoarea listă de nevoi de dezvoltare:
Principalele funcționalități pe care trebuie să le aibă magazinul tău online și fără de care nu îl poti lansa sunt: review-uri de produse, pachete cu discount/discount-uri în general la anumite produse (cu cod sau fara cod de reducere), e-mail pentru abandonul de coș, newsletter, dar și multe altele.
Principalii furnizori, cu care va trebui să construiești o relație de comunicare eficientă, procesatorul de plăți ales, sistemele de facturare online și de curierat, marketplace-urile unde îți vei expune produsele de asemenea, dar și eventualele tool-uri de marketing care te vor ajuta la dezvoltarea clientelei (pe care trebuie să o păstrezi).
Câte produse vei comercializa pe platformă la lansare, dar și o previziune de produse și categorii pe care le vei avea în 1-2 ani, asigurându-te în continuare că o să poți lucra pe o platformă de magazine online scalabilă.
Care este nivelul de business la care ți-ai propus să ajungi și la care vei ajunge în primii 3 ani de la lansarea afacerii tale eCommerce, fiind un canal de vanzare potrivit publicului tău? Trebuie luat în considerare faptul că platforma trebuie să fie ușor accesibilă pentru potențialii clienți, stocurile trebuie calculate foarte atent și în caz contrar trebuie anunțate lichidările de stoc sau imposibilitatea de a livra un anumit produs la o dată stabilită (restock). De asemenea, faptul că bugetul de marketing și planul de marketing împreună cu funcționalitatea platformei sunt cele mai importante aspecte. Website-ul trebuie să fie user-friendly iar clienții să se poată descurca ușor. Implementarea funcționalităților ar trebui dezvoltată treptat, asigurând în prima parte o viteză bună de încărcare și de navigare în website (dată de host-ul dumneavoastră), strictul necesar ca dumneavoastră să puteți începe vânzările imediat.
În primul rând, să fim clari: estimările pe care suntem pregătiți să vi le prezentăm sunt foarte speculative. Nimeni nu vă poate oferi un preț exact pentru un site de comerț electronic până când nu îl proiectați și îl distribuiți echipei de ingineri IT. Nu există nicio modalitate în care cineva să vă poată citi mintea și să prevadă planurile pe care le aveti și să ofere un răspuns imediat la întrebarea „Cât costă construirea unui site de comerț electronic?” Dacă acest lucru se întâmplă, căutați pe altcineva, deoarece acei oameni vor doar să vă ia banii și bineînțeles acest lucru duce la pierderi, fără un obiectiv atins.
În funcție de externalizare, dar și de operabilitate și executare, prețul pe oră cerut de anumiți dezvoltatori web poate fi:
- 90$ – 120%/oră în Nordul și Vestul Europei;
- 30$ – 75$/oră în Ucraina;
- 15$ – 45$/ora în țările Asiatice.
Potrivit ContentSpeed, pe piață există, în acest moment, o gamă variată de opțiuni în ceea ce privește platformele eCommerce, de la platforme open-source până la soluții customizabile sau enterprise. Este foarte important să ții cont de lista de funcționalități prezentată anterior și să alegi o platformă de magazin online scalabilă, care să răspundă tuturor cerințelor tale importante.
Gateway-uri pentru plăți
Plata este o componentă necesară a funcționării sistemului. Conectarea site-ului dvs. la PayU sau Stripe, pe de altă parte, nu este atât de simplă. Există numeroase servicii care vă pot fi beneficii, dar trebuie să aveți o înțelegere aprofundată a tuturor uneltelor pentru a o alege pe cea mai bună. Acesta este motivul pentru care cercetarea comparativă a gateway-ului de plată ar trebui să fie pe lista dumneavoastră de sarcini.
Integrări
Dacă doriți să vă conectați magazinul electronic la alte site-uri web, social media, sisteme de gestionare a conținutului (CMS), Google Drive etc., trebuie să vă planificați un buget special. Prețul va crește relativ usor.
Chatbots
Acești asistenti virtuali sunt destul de cunoscuți în zilele noastre. Clienții pot începe o discuție cu un bot pe o mare varietate de site-uri web și pot primi răspunsuri rapide. Acestea oferă o multitudine de avantaje proprietarilor de afaceri online. De asemenea, acestia stabilesc standardul pentru serviciul relatii/asistenta clienți, permițându-vă să oferiți răspunsurile necesare consumatorilor în orice moment. Acestea pot:
- Menține utilizatorii aplicației dumneavoastră implicați și distrați;
- Adună informații despre utilizatori și ajută la urmărirea preferințelor acestora;
- Economisește bani: plătind o singură dată pentru un chatbot, economisești bani pe lucruri precum recrutarea și angajarea reprezentanților serviciului pentru clienți, plata salariilor și a chiriei birourilor etc.
Pentru o aprofundare mai bună a informațiilor oferite în acest articol, vă recomandăm studierea en-detail a ideilor proiecției viitorului dumneavoastră magazin online și vă îndemnăm să vă faceți de asemenea, cercetarea de piață cât și scrierea într-o agendă sau pe un laptop/PC a tuturor ideilor existente.
Prețuri estimative pentru operabilitatea magazinului online:
Design-ul Magazinului: între 2000$ – 7000$ (o singură dată)
SEO – între 300$ – 1500$ / lună
Scrierea de descrieri/articole pentru website: 50$ – 200$ per articol.
Front – End al unui produs / aplicatie: 3000$ – 10000$
Back – End al unui produs / aplicatie: 5000$ – 20000$
Costuri repetitive: 20$ / 220$ / lună
Putem spune ca acestea ar fi prețurile finale acordate unui e-Commerce Store în anul 2021: aproximativ 5000$-18000$ pentru un magazin e-commerce mic, iar pentru un magazin de dimensiuni mari, scalabil & high load, 25000$ – 50000$ sau mai mult.
Adauga un comentariu