Calvarul de nedescris prin care trec migranții asiatici, pe spatele cărora călăuzele fac zeci de mii de eurodoar 4 minute sa citesti articolul

politia de frontiera migranti

46 de dosare privind traficul de migranți au fost deferite justiției de către procurorii din Timiș doar în anul 2021, cele mai multe dintre ele, judecate în procedură simplificată, fiind finalizate cu condamnări simbolice.

De regulă traficanții sunt condamnați la doi, trei ani de închisoare cu suspendare și la plata unor amenzi penale de câteva mii de lei. Deși procurorii cer pedeapsa maximă, de șapte ani în regim de detenție, și confiscarea bunurilor (mașinilor) folosite în traficarea migranților, instanțele rare ori acceptă cererea, invocând că valoarea bunurilor supuse confiscării este ”vădit disproporţionată” faţă de natura şi gravitatea faptei.

Indivizii implicați în fenomenul traficului de migranți au învățat lecția, își recunosc faptele, cer judecarea dosarelor în regim de procedură simplificată, sunt spășiți, susțin că regretă și că nu vor mai face astfel de lucruri niciodată, știind că nu vor ajunge în spatele gratiilor. Plătesc o amendă de câteva sute de lei, o sumă mult prea mică în comparație cu câștigurile pe care le obțin de pe urma acestei afaceri fenomen care s-a dezvoltat de câțiva ani la granița de vest a României.

Un episod din lungul serial al traficului de migranți din România

9 septembrie 2021 trei bărbați cu aspect fizic neîngrijit, cu trăsături asiatice, intră în România venind dinspre Serbia. Au plătit împreună 13.000 de euro unor călăuze pentru a-i ajuta să ajungă din India în Italia unde visau la o viață mai bună. Drumul lor s-a oprit însă pe 10 septembrie 2021 la Sânnicolau Mare, în județul Timiș, unde au fost prinși de poliție într-o mașină care circula în regim UBER, condusă de un român.

Povestea celor trei indieni, Sajanpreet, Gursevak și Jatinder, pare ruptă dintr-un film, dar este asemănătoare cu a altor câteva mii de asiatici care au încearcat în ultimii ani să scape de sărăcia cruntă din țările lor de origine forțând trecerea granițelor din România către marele Vest.

Ajunși pe mâinile polițiștilor de frontieră, bărbații indieni au povestit tot calvarul pe care l-au îndurat până să fie prinși în România. Plecaseră din țara de origine la începutul lunii august și erau pe drum de 21 de zile.

Scopul lor era să ajungă în Italia ”fapt pentru care au plătit suma de 13.000 de euro”, potrivit referatului procurorilor, arată rejust.ro. Primul popas în Europa l-au făcut în Serbia, unde au stat 20 de zile într-o pensiune aflată în localitatea Belgrad.

”În data de 08.09.2021 în jurul orelor 20:00 au plecat cu autobuzul din Belgrad, iar în jurul orelor 23:00 au ajuns în Kikinda unde au întâlnit călăuza de origine pakistaneza care trebuia să îi ajute sa treacă ilegal frontiera din Serbia în România. Astfel, în Kikinda, după ce au coborât din autobuz, au luat un taxi cu care au mers timp de aproximativ 20 de minute până în apropierea frontierei cu România”, arată sursa citată.

Tinerii indieni au trecut ilegal frontiera la adăpostul întunericului, în data de 9 septembrie, la la 3 dimineața. Traseul lor către Timișoara a fost aproape exclusiv pe câmpuri, prin lanuri de floarea soarelui și porumb. Au mers ore întregi, ascunzându-se doar în zone cu vegetație abundentă.

”După ce au trecut ilegal frontiera, au observat un canal fără apă, după ce au trecut canalul au dat de un pământ arat, iar după aproximativ 5 minute de mers în fugă au dat de un lan de porumb după care de un lan de floarea-soarelui. După aproximativ 2 ore de mers prin lanuri au ajuns de o șosea pe care au traversat-o. După aceea și-au continuat traseul prin lanul de porumb văzând lumini de sate în depărtare. În data de 10.09.2021 în jurul orelor 04:00 au ajuns la a doua șosea unde au așteptat sa fie preluați de o mașină. În jurul orelor 16:00 a ajuns o mașină de culoare alba în locul unde așteptau, iar călăuza le-a făcut semn sa urce în mașină, după care a plecat pe jos înapoi. După aproximativ o oră au fost depistați de poliție și conduși la sediul Poliției de Frontieră”, au povestit indienii polițiștilor aventura lor pe teritoriul României.

Șoferul de UBER

Bărbatul cu mașină albă care i-a preluat este un șofer de UBER din Timișoara. Acesta a recunoscut că a fost tocmit de un cetățean ”care vorbea stâlcit românește” și care îi promisese 150 de euro pentru fiecare persoană transportată. Clienții l-au așteptat pe DN6 între localitățile Lovrin și Tomnatic, și a aflat locul exact de unde trebuia să înceapă cursa primind pe telefon coordonatele GPS. Știa ce face și ce transportă. Bărbații care s-au urcat la el în mașină aveau aspect neîngrijit, aveau trăsături asiatice, în plus se ascundeau în spatele unor tufișuri de pe marginea drumului. Adresa unde trebuia să-i ducă pe cei trei o primise printr-un mesaj telefonic. Era în Timișoara pe strada Constructorilor. Nu a apucat să ajungă la destinație, fiind oprit pentru control de un echipaj de poliție.

Șoferul a fost reținut pentru 24 de ore și ulterior trimis în judecată pentru trafic de migranți. Pe 14 decembrie 2021 a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, confiscarea telefonului mobil (Samsung Galaxy A51). În plus, judecătorii din Timiș au dispus confiscarea specială a sumei de 1000 lei reprezentând echivalentul parţial în bani al autoturismului (Dacia SANDERO) an fabricație 2019.

Citiți articolul original pe Ziare,com

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Alții au citit și...

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.