Angajații „total de la distanță” vor reprezenta doar 9% în 2023doar 4 minute sa citesti articolul

lucrul de la distanta

Potrivit estimărilor elaborate de analiștii Gartner, până la sfârșitul acestui an 39% dintre cei care lucrează în domeniul cunoașterii la nivel mondial vor activa în mod hibrid, înregistrându-se o creștere comparativ cu valoarea de 37% din 2022.

„Modul de lucru hibrid nu mai este doar un avantaj oferit angajaților, ci o facilitate așteptată de toți angajații”, a spus Ranjit Atwal, Senior Director Analyst la Gartner. „Mulți angajați au început să se întoarcă parțial la birou în 2022, dar stilul de lucru hibrid va rămâne predominant în 2023 și pe viitor. Pentru a se adapta, angajatorii au implementat un design de lucru centrat pe om – incluzând flexibilitate, colaborare și management bazat pe empatie – care se potrivește angajaților ce lucrează în mod hibrid”, a adăugat Ranjit Atwal.

De exemplu, lucrătorii IT sunt mai predispuși să renunțe la locul de muncă decât angajații din alte funcții, deoarece caută o mai mare flexibilitate, un echilibru îmbunătățit între viața profesională și cea privată și oportunități de carieră mai bune. Directorii IT pot maximiza retenția și atragerea talentelor prin reconceperea propunerii de valoare oferită angajaților printr-o abordare mai umană.

Gartner definește lucrătorii în mod hibrid ca fiind acei angajați care lucrează la birou cel puțin o zi pe săptămână. Lucrătorii de la distanță sunt cei care își desfășoară activitatea profesională tot timpul de acasă. Lucrătorii la fața locului (on-site) sunt cei care activează în totalitate la sediul companiei și nu lucrează în niciun moment de acasă.

Se preconizează că numărul lucrătorilor de la distanță va continua să scadă de la an la an. Gartner estimează că lucrătorii de la distanță vor reprezenta doar 9% din toți angajații din întreaga lume până la sfârșitul anului 2023.

În Statele Unite tendința de muncă hibridă va fi mai pronunțată decât în restul lumii, cu o pondere de 51% pentru cei care lucrează în domeniul cunoașterii care vor lucra în mod hibrid și de 20% pentru cei ce urmează să lucreze integral de la distanță pe parcursul anului 2023.

Designul centrat pe om necesită un nou set de principii, norme și gândire. Spațiile de lucru virtuale de succes vor crește capacitatea de a angaja și de a reuni angajați, indiferent de locația geografică. Spațiile de lucru virtuale oferă noi alternative potențial disruptive la întâlnirile în persoană (și deplasările asociate) și la soluțiile existente pentru întâlniri virtuale. Gartner estimează că până în 2025, 10% dintre lucrători vor folosi spații virtuale pentru activități precum vânzări, onboarding și lucrul de la distanță.

„Pentru organizațiile ce pun pe prim plan lucrul de la distanță sau în mod hibrid, spațiile de lucru virtuale complet mature pot înlocui biroul ca întruchipare a culturii companiei și pot deveni centrul experienței digitale angajaților”, a declarat Christopher Trueman, Senior Principal Analyst la Gartner. „Cu toate acestea, nu ar trebui să se aștepte ca angajații să se implice în spațiul de lucru virtual pentru întreaga lor zi de lucru. Spațiile de lucru virtuale ar trebui folosite numai pentru întâlniri și interacțiuni care pot fi îmbunătățite de acestea, cum ar fi brainstorming, recenzii de produse sau întâlniri sociale”, a completat Christopher Trueman.

Lucrul în mod hibrid și cel integral de la distanță variază în funcție de țară

În timp ce toate țările și-au crescut proporția de muncă hibridă și integral de la distanță începând cu 2019, atractivitatea acestor două tipuri de desfășurare a activității angajaților variază semnificativ în funcție de țară.

În comparație cu alți angajatori din întreaga lume, cei din Japonia se concentrează mai mult pe lucrătorii care se întorc la birou cu normă întreagă. În Japonia, numărul de lucrători din domeniul cunoașterii ce își desfășoară activitatea integral de la distanță și în mod hibrid va totaliza 29% din forța de muncă în 2023.

În Europa, unde interacțiunea față în față rămâne o preferință, se preconizează că stilul de lucru hibrid va crește în 2023. În Germania, cei care lucrează în domeniul cunoașterii ce își desfășoară activitatea integral de la distanță și în mod hibrid vor reprezenta 49% din forța de muncă în 2023. Având în vedere cultura lor și mixul verticalelor industriale, numărul de lucrători din domeniul cunoașterii ce își desfășoară activitatea integral de la distanță și în mod hibrid în Regatul Unit va fi în creștere în aceeași perioadă și va reprezenta 67% din totalul forței de muncă în 2023. În Statele Unite, ponderea acestor două categorii va reprezenta 71% din forța de muncă în 2023.


Citiți articolul original pe start-up.ro

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat care aduna tot ce e mai bun din media de business din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (start-up.ro) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – contact@romaniahub.ro. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.