7 semne că un interviu a fost încununat de succesdoar 3 minute sa citesti articolul

succes interviu

Ai participat la un interviu (încă unul!), le-ai povestit despre experiența ta, ai dat răspunsuri precise întrebărilor pe care ți le-au pus, ai demonstrat siguranță de sine. Deși partea cea mai dificilă pare a se fi încheiat, încă mai planează incertitudinea asupra a ceea ce urmează să se întâmple în continuare. Și tare ai vrea să știi dacă interviul a decurs bine și ce decizie va lua angajatorul în ceea ce privește o viitoare colaborare cu tine. Desigur, este stresant să aștepți o decizie fără a avea cel mai mic indiciu despre cum ar putea ea să fie.

Din fericire, există câteva semne care te pot lămuri, cu un ceas mai devreme, dacă ai șanse bune de a primi o ofertă de job. Mai precis, poți afla chiar din desfășurarea interviului dacă angajatorul consideră candidatura ta ca fiind competitivă. Sigur că aceste semne nu garantează obținerea unui job, dar constituie indicii prețioase despre modul în care se poate finaliza demersul tău. Iată care sunt aceste semne:

Ai fost pe aceeași lungime de undă cu intervievatorul.

Zâmbetele, aprobările prin mișcări ale capului și alte semne specifice ale limbajului nonverbal sunt semne involuntare, dar clare, ale faptului că ai reușit să comunici cu interlocutorul și că i-ai trezit interesul. O astfel de conexiune, deși nu garantează o decizie favorabilă ulterioară, are totuși o mare importanță și este un semn pozitiv al faptului că te-au considerat eligibil(ă) pentru a lucra cu ei. Dimpotrivă, lipsa acestor semne poate fi un indiciu clar al unui refuz viitor.

Ți s-a propus să te întâlnești cu întreaga echipă, inclusiv cu conducătorul acesteia.

Dacă interviul tău, inițial programat să dureze o jumătate de oră, s-a prelungit cu încă o oră pentru că ți s-a propus să cunoști echipa în care ai putea lucra și pe conducătorul acesteia, eventual un manager de nivel înalt sau CEO, mai mult ca sigur că ai făcut o bună impresie. În caz contrar, nu ai fi avut de ce să-i cunoști pe potențialii viitori colegi.

Ți-au fost prezentate detalii despre viitorul tău rol în companie.

Poți fi convins(ă) că niciun angajator nu ar pierde timpul și nici nu ar face publice aspecte detaliate ale unui job fără un motiv serios. Dacă ți s-a întâmplat acest lucru, înseamnă că interesul lor pentru a te avea în companie este unul real. Tocmai de aceea ți-au fost prezentate responsabilități pe care le-ai putea avea dacă ai accepta oferta lor.

Ți-au cerut referințe.

Acest capitol nu intervine în procesul ofertei într-un stadiu incipient. Dacă angajatorul ți-a cerut date de contact ale unor persoane cu care ai lucrat anterior sau ale altora cu care ai colaborat de-a lungul perioadei de studiu, înseamnă că ești pe drumul cel bun către o ofertă de job. Este un semn încurajator, pentru că verificarea unor referințe cere timp, iar aceasta înseamnă că angajatorul este suficient de interesat încât să fie dispus să facă acest efort.

Ți-au indicat un termen concret pentru reluarea discuțiilor.

Majoritatea interviurilor se termină cu una dintre celebrele sintagme „ne mai auzim“ sau „te vom contacta“, fără a ți se spune clar și când se va întâmpla aceasta. Este, aproape fără excepție, un indiciu că s-ar putea să aștepți zadarnic un semn din partea lor, pentru că probabil nu va veni niciodată. Dacă însă ți se indică clar când va avea loc următoarea întâlnire, ai făcut un pas mare spre obținerea unui job.

Au avut răbdarea necesară pentru a răspunde tuturor întrebărilor tale, fără să se grăbească.

Aceasta înseamnă că au vrut să-ți clarifice toate aspectele care te interesau despre companie și despre poziția concretă pe care ai putea s-o primești în cadrul ei, tocmai pentru că te-au considerat un candidat valabil și că, cel mai probabil, și-ar dori să colaboreze cu tine.

Te-au întrebat când ai putea începe lucrul în noua poziție.

Este semnul care nu mai necesită nicio interpretare. Înseamnă că intenția lor de a-ți face o ofertă concretă este cât se poate de clară. Există, totuși, o semnificație ascunsă a acestei întrebări – vor să vadă cât de entuziasmat(ă) ești de ideea de a lucra în compania lor.

Dacă vei urmări cu atenție aceste semne de-a lungul desfășurării interviului vei putea avea o imagine mai clară asupra modului în care ai reușit să produci o bună impresie asupra viitorului angajator și vei avea mai puține surprize atunci când vei primi răspunsul mult așteptat.

Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.